Radinović: Vlast popunjava rupe u budžetu iz džepova studenata

"S obzirom na to da se ove godine prvi put organizuju budžetske dvogodišnje magistarske studije, Senat Univerziteta Crne Gore je predložio da se specijalističke studije i jednogodišnje master studije organizuju isključivo kao samofinansirajuće", navodi se u saopštenju

4251 pregleda 9 komentar(a)
Marija Radinović, Foto: SNP
Marija Radinović, Foto: SNP

Crnogorska vlast, vodeći se potrebom da što više popuni rupe u budžetu koje je sama proizvela, okomila sa na još jednu ranjivu kategoriju stanovništva koja bi trebalo da iz svog džepa nakodnadi nedostatke pa je tako predloženo da crnogorski studenti moraju da plaćaju specijalističke studije na jedinicama Univerziteta Crne Gore u iznosu od 500 eura po semestru, odnosno 1.000 po godini saopštila je portparolka Odbora SNP Glavnog grada Podgorica Marija Radinović

"S obzirom na to da se ove godine prvi put organizuju budžetske dvogodišnje magistarske studije, Senat Univerziteta Crne Gore je predložio da se specijalističke studije i jednogodišnje master studije organizuju isključivo kao samofinansirajuće", navodi se u saopštenju.

Ona je kazala da je ovo još jedan zaokret u obrazovanoj politici Univerziteta Crne Gore koji ide na štetu studenata, a koji ovakvu odluku nisu očekivali i koji će u sve složenijoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa biti primorani da odustanu od daljeg školovanja ili da se snalaze kako znaju i umiju da plate ono što se traži od njih.

"Postavlja se pitanje otkud sve veći nameti za studente u zemlji koja je svojim Ustavom propisala da je školovanje besplatno? Takođe, ostaje nejasno kako Univerzitet Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, nakon što su slavodobitno prošle godine objavili da će master studije biti besplatne, sada izlažu studente novim troškovima, ne brinući o tome kako će se to odraziti na njihovo ionako loše ekonomsko stanje", kaže se u saopštenju.

Ona se pita, treba li podsjećati da su se studenti prošle godine jedva izborili da ne plaćaju dodatne troškove za prijavu magistarskog rada, osim onih koji se odnose na školarinu i na prenos kredita za nepoložene ispite?

"Da li se radi o pokušaju da se unaprijed nadoknadi ono što će se navodno pokloniti studentima kroz besplatne master studije? Kako se situacija odvija, ne bismo se iznenadili i da se kroz neko vrijeme, a pod izgovorom problema koje je donijela pandemija koronavirusa, odustane od odluke da master studije budu besplatne i da se na taj način ućari još neki cent od osiromašenih studenata i njihovih porodica", kaže se u saopštenju.

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da ekonomska kriza ne smije da se prelama preko studenata kao jedne od najugroženijih kategorija stanovništva i da im se otežava završetak školovanja, kazala je portparolka.

"Umjesto toga, neophodno je pronaći način da se oni oslobode planiranih nameta i da im se omogući da što lakše dođu do svojih diploma i da što prije pronađu zaposlenje kako bi pomogli sebi i svojim porodicama", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: