Vujović: Rezultati iz Berana i Ulcinja uticaće na predstojeće izbore

„Naravno, bilo je očekivano da će njihov rezultat biti lošiji nego na prethodnim izborima, ali se takođe pokazalo da je ta koalicija prilično snažno utemeljena u biračkom tijelu građana Berana, tako da su, zajedno sa Demokratama, uspjeli da sačuvaju rezultat“, rekao je Vujovć.
1 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Savo Prelević
Zlatko Vujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.02.2018. 13:39h

Rezultati izbora u Beranama i Ulcinju, iako nijesu neočekivani, svakako će uticati na predsjedničke i predstojeće lokalne izbore, smatra predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Zlatko Vujović.

Vujović je agenciji MINA kazao da su rezultati lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju u zoni očekivanog.

„Može se istaći dobar rezultat Socijaldemokrata u Ulcinju, koji su iznenadili sve druge političke aktere. Kada govorimo o drugim akterima, tu je i preslagivanje unutar albanskog nacionalnog korpusa, koji ne predstavlja iznenađenje“, kazao je Vujović.

Kako je naveo, u Beranama je najznačajnije pitanje bilo da li će se poljuljana pozicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije odraziti na lokalni rezultat, odnosno da li će vladajuća koalicija „Zdravo Berane“ sačuvati tu poziciju.

„Naravno, bilo je očekivano da će njihov rezultat biti lošiji nego na prethodnim izborima, ali se takođe pokazalo da je ta koalicija prilično snažno utemeljena u biračkom tijelu građana Berana, tako da su, zajedno sa Demokratama, uspjeli da sačuvaju rezultat“, rekao je Vujovć.

Demokrate su, kako je kazao, ostvarile značajan rezultat u Beranama, ali su podbacile u Ulcinju.

„To je signal za zabrinutost za Demokrate, koji ne uspijevaju u zajednicama u kojima dominira manjinsko stanovništvo ili koje su višenacionalne, da ostvare značajan rezultat. Time je, u značajnoj mjeri, ugrožena liderska pozicija te partije na opozicionoj sceni“, smatra Vujović.

Prema njegovim riječima, Socijaldemokratska partija je definitivno ušla u krizu, jer ne uspijeva da pređe cenzus ni u onim opštinama u kojima je nekad imala pralamentarni status, kao što je to bilo u Ulcinju.

To je, ocijenio je Vujović, signal za zabrinutost u toj partiji, jer nijesu uspjeli, ni u kombinatorici sa nekim drugim opozicionim strankama, da obezbijede parlamentarni status u Beranama.

„U svakom slučaju, iako nijesu neočekivani, ovi rezultati će svakako uticati na predsjedničke izbore. Jer, vidimo da Demokrate nijesu više apolutni lider opozicione scene“, smatra Vujović.

Demokrate su, kako je naveo, i dalje, vjerovatno, najjača opoziciona snaga, ali je zaustavljen trend njihovog daljeg napredovanja.

„To će, moguće, uticati na to da budu spremniji za koalicione aranžmane i saradnju sa drugim opozicionim partijama, nego što su to bili do sad, kad su smatrali da je isključivo samostalni nastup u njihovom interesu“, dodao je Vujović.

On je kazao da rezultat u Beranama potvrđuje i da Demokratska partija socijalista (DPS) ne uspijeva da ostvari značajniji rezultat na lokalnom nivou.

Prema riječima Vujovića, Berane je jedna od značajnijih opština u Crnoj Gori, iako je ekonomski prilično nerazvijena.

„DPS je uložio značajne resurse da bi ostvario uspjeh tamo, nije uspio u tome, i to će vjerovatno djelovati zabrinjavajuće za tu partiju u susret narednim lokalnim i predsjedničkim izborima, posebno ako govorimo o izborima u Podgorici“, kazao je Vujović.

On je dodao da će, s obzirom na to da ističe rok za podnošenje kandidature za predsjednika Crne Gore, biti interesantno za koga će se DPS opredijeliti, posebno u svjetlu neuspjeha u Beranama.

Bonus video: