"Nastavljaju sa prikrivanjem svih radnji"

URA: Ministarstvo i dalje ne odgovara na upite vezane za Sinajevinu

Građanski pokret URA je poslao više dopisa Ministarstvu odbrane vezano za Sinjajevinu u kojima su traženi podaci od značaja za informisanje javnosti i rada na sačuvanju drugog po veličini pašnjaka u Evropi, ističe Ljiljana Jokić iz GP URA

2934 pregleda 48 reakcija 2 komentar(a)
Jokić, Foto: URA
Jokić, Foto: URA

Od Crne Gore kao zemlje koja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji i koja je otvorila poglavlje 27 – „Životna sredina i klimatske promjene“ očekivalo se da će o toj oblasti više brinuti nego ranije, ali ono što možemo vidjeti u mnogim oblastima koja su obuhvaćena poglavljima na kojima treba raditi, je da Vlada Crne Gore nije zainteresovana za ulazak Crne Gore u EU, kazala je danas Ljiljana Jokić iz Građanskog pokreta URA.

Ona smatra i da Vlada Crne Gore više radi na prolongiranju tog puta nego na postizanju rezulata koji prije svega imaju za rezultat postizanje boljih standarda i života građana a sa tim i ulazak u EU.

„I ako pravni dokumenti u Crnoj Gori predviđaju da svi imaju pravo na pravovremeno dobijanje potpunih informacija o stanju životne sredine, i ako postoje brojne ratifikovane međunarodne konvencije poput Arhunske konvencije, Ministarstvo odbrane se ponaša kao da nije obavezno i kao da se na njih ovo ne odnosi a Vlada svojim ponašanjem potvrđuje da se nekima to i može“, naglasila je Jokić.

Ocjenjuje da je Ministarstvo odbrane nastavilo sa praksom neodgovaranja na dopise koje im šalju iz ove stranke.

„Nastavljaju sa prikrivanjem svih radnji vezano za Sinjajevinu. Građanski pokret URA je poslao više dopisa Ministarstvu odbrane vezano za Sinjajevinu u kojima su traženi podaci od značaja za informisanje javnosti i rada na sačuvanju drugog po veličini pašnjaka u Evropi“, kazala je Jokić, te dodala:

„Pozivamo i ovim putem Ministarstvo odbrane da nam odgovori na dopise koje smo im poslali i da makar na taj način doprinesu informisanju javnosti o ovom pitanju. U saradnji sa NVO sektorom i ekološkim aktivistima imamo informacije da Ministarstvo odbrane nije odgovorilo ni na brojne dopise koje su im stizali iz NVO sektora. Pitamo se, ukoliko je sve transparentno, zašto Ministarstvo odbrane ne odgovara na dopise i ne informiše javnost o aktivnostima koje imaju vezano za Sinjajevinu“.

Jokić je navela i da zvuči apsurdno da Ministarstvo odbrane ima osobu koja je zadužena za slobodan pristup informacijama i prima platu pokrivajući tu poziciju.

„No, pitamo se da li ta osoba radi svoj posao? A ako ne radi, ko joj to dopušta? Pa da se još jednom podsjetimo da ljudi zaposleni u državnim institucijama rade za građane Crne Gore, i da se finansiraju od novca građana te da su dužni da postupaju u skladu sa zakonima“, zaključuje Jokić.

Preporučujemo za Vas