predsjednica socijalista crne gore

Jonica: Brinu li NKT i Đukanović više o zdravlju građana ili o izbornom rezultatu DPS-a

"Ne možete istovremeno donositi mjere kojima štitite građane Crne Gore od rizika na svim drugim mjestima i u svim drugim situacijama, izuzev na biračkom mjestu"

5859 pregleda 111 reakcija 5 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Filip Roganović
Snežana Jonica, Foto: Filip Roganović

Predsjednica Socijalista Crne Gore, Snežana Jonica, istakla je da Nacionalno koordinaciono tijelo i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, treba da zdravlje građana stave ispred političkog interesa vlasti, kada je u pitanju održavanje raspisanih izbora jer će, u suprotnom, pokazati da vode politiku dvostrukih aršina.

"Vrijeme je da NKT i Đukanović, svojim postupanjem, odgovore na pitanje – brinu li više o zdravlju građana Crne Gore ili o izbornom rezultatu DPS-a", poručila je Jonica i podsjetila da je 19. marta, dan prije nego što je Đukanović donio odluku o odlaganju izbora u Tivtu, u Crnoj Gori, po podacima Instituta za javno zdravlje, bilo 10 osoba „zaraženih korona virusom“, te da je dan nakon odluke o odlaganju tivatskih izbora, u Crnoj gori bilo 14 osoba zaraženih koronavirusom.

"Predsjednik Crne Gore, međutim, polazeći od nekih sasvim drugih kriterijuma 20. juna donosi odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora, kao i lokalnih u 5 opština među kojima su i ranije odloženi tivatski izbori. Na dan donošenja te odluke u Crnoj Gori je, po podacima Instituta za javno zdravlje, aktivno bilo 35 slučajeva oboljelih od koronavirusa, što je 3,5 puta više nego u vrijeme kad je Đukanović odložio izbore u Tivtu", navodi se u saopštenju.

Kako dodaje Jonica, nakon što su Socijalisti Crne Gore prije tri dana javno ukazali na ovu nelogičnost, NKT najavljuje da će se baviti izbornim postupkom, a na ovu temu se oglasio i predsjednik Državne izborne komisije.

"Ukazujem da je juče (6. jula), kada su nadležni organi prvi put počeli da pominju izborni postupak i epidemiju koronavirusom, u Crnoj Gori bilo rekordnih 512 aktivnih slučajeva. Podsjećam, u odluci kojom je Đukanović odložio tivatske izbore navodi se: „Izbori za odbornike u Skupštini opštine Tivat održaće se u roku od 90 dana od dana prestanka naredbi nadležnih organa, kojima su uvedene mjere za sprječavanje unošenja u Crnu Goru, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa“. Mjere su, koliko vidimo, još uvijek na snazi. Slučajevi korone su uvišestručeni, uz činjenicu da postoje u većini gradova u Crnoj Gori, ali izbori se raspisuju kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, a ne odlažu", objašnjava se u saopštenju.

Jonica dalje ukazuje da je Đukanović, u obrazloženju odluke o odlaganju izbora u Tivtu, naveo sljedeće: „..odlučio sam da odgodim održavanje izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat. Naime, naredbama, kao jedna od privremenih mjera propisana je i zabrana okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, što se u slučaju održavanja izbora ne bi moglo izbjeći. Dijeleći odgovornost s drugim državnim organima za poštovanje propisanog režima kretanja građana u cilju zaštite njihovog zdravlja, pažljivo ću pratiti razvoj događaja i odrediti novi datum održavanja izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat“.

"Ukoliko se dalji koraci NKT i predsjednika Crne Gore u odnosu na raspisane državne i lokalne izbore ne budu kretali u pravcu onoga što je Đukanović naveo u obrazloženju odlaganja tivatskih izbora, biće više nego jasno da je korona bila samo alibi za neki drugi politički razlog odlaganja tih izbora, odnosno da su politički razlozi da se sada što prije održe izbori ispred brige za zdravlje građana Crne Gore. Jer, u suprotnom, ne možete istovremeno donositi mjere kojima štitite građane Crne Gore od rizika na svim drugim mjestima i u svim drugim situacijama, izuzev na biračkom mjestu", ističe Jonica.

Kako dodaje, NKT i Đukanović trebaju građanima da odgovore – hoće li odluku o održavanju izbora raspisanih za 30. avgust opredijeliti podaci o prisustvu koronavirusa ili podaci o sigurnom glasu za DPS.

"Taj odgovor pokazaće i da li je Đukanović raspisao izbore kao predsjednik Crne Gore ili kao predsjednik DPS-a", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas