Bošković: Svaki vojnik može da uđe u crkvu, džamiju ili sinagogu, to im ne može i neće zabraniti SPC

„Nećemo dozvoliti da Vojsku dijele ni po nacionalnim, ni po politilkim principima.To što je rađeno s kraja i tokom 1990-ih godina i početkom ovog milenijuma, je nešto sa čime smo se suočili . Danas u Vojsci imamo i Crnogoraca, i Srba i Albanaca, Bošnjaka, Hrvata i svi oni zajedno služe državi Crnoj Gori“, kazao je Bošković

22536 pregleda 79 reakcija 79 komentar(a)
Bošković, Foto: Printscreen YouTube
Bošković, Foto: Printscreen YouTube

Ministar odbrane (MO) Predrag Bošković kazao je da neće dozvoliti da Vojsku dijele ni po nacionalnim, ni po političkim principima, te da svaki pripadnik VCG, kao i svaki poslanik DPS-a može da uđe u crkvu, džamiju ili sinagogu, jer im to ne može i neće zabraniti Srpska pravoslavna crkva.

On je u Skupštini, tokom završne riječi o Zakonu o tajnosti podataka, rekao da su istraživanja koja, kako je kazao rade praktično na mjesečnom nivou, pokazala da je Vojska od 41 odsto došla do povjerenja građana u iznosu od 71 odsto.

„Nećemo dozvoliti da Vojsku dijele ni po nacionalnim, ni po politilkim principima.To što je rađeno s kraja i tokom 1990-ih godina i početkom ovog milenijuma, je nešto sa čime smo se suočili . Danas u Vojsci imamo i Crnogoraca, i Srba i Albanaca, Bošnjaka, Hrvata i svi oni zajedno služe državi Crnoj Gori“, kazao je Bošković.

On je istakao da je netačno da je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić izjavio da vojnik nema šta da radi u crkvi.

„Rekao je da svako, to je zapisano i u Zakonu o vojsci, ima pravo na vjeroispovijest. Tačno je da svako od pripadnika Vojske Crne Gore, kao što i svaki poslanik DPS-a može da uđe u crkvu, džamiju, sinagogu, jer nam to ne može i neće zabraniit Srpska pravoslavna crkva.To su i naše svetinje, a siguran sam da će 30.avgust to i pokazati“, kazao je Bošković.

Tokom kraće rasprave o zakonu, poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Pavićević je kazala da se zakonom o tajnosti podataka predlažu izmjene kojima se omogućava da se na informacije od državnog značaja stavi pečat državne tajne.

„Zadire se u Ustavom zagarantovano pravo na slobodan pristup informacijama, a novinarima, nevladinim organizacijama, opoz predstavnicima se oduzima mehanizam za kontrolu vlasti. Stvara se ambijent u kome se ništa ne može saznati“, ocijenila je Pavićević.

Ona je podsjetila da je 25 nevladinih organizacija u proteklom periodu pozivalo Ministarstvo odbrane i Vladu da iz procedure povuče sporne odredbe zakona o tajnosti podataka, kojima se predviđa neustavno skrivanje podataka od javnosti.

„Oznakom „interno“ mogu se proglasiti podaci,recimo, kako je prodata određena državna imovina.I za sve informacije koje mogu ukazivati na korupciju i kršenje zakona takođe se može staviti oznaka „interno“, kazala je Pavićević.

Branka Bošnjak (DF) je istakla da je ministar odbrane Predrag Bošković rodonačelnik korišćenja termina „interno“ što je koristio kao predsjednik komisije koja je zaslužnima dodjeljivala stanove i kredite.

„Veći narodi od nas su pravili veće greške,ali moramo naučiit to,jer ćemo ih ponoviti.Ovo što se dešava je drugi talas iste politike. Ovo je ponavljanje referenduma na drugi način. Ovo je... reakcionarna politika,koja treba da zatre ono što Crnu Goru čini državom dobrom za sve.Zato je informacija nešto što moramo učiniti tajnom u bezbjednosnom sektoru,ali vrlo javnom u javnom životu, da nas laž opet ne bi sahranila a već je jednom to uradila“, istakao je Ranko Krivokapić (SDP).

Andrija Nikolić (DPS) je kazao da je u Budvi „napravljena pokazna vježba u susret onome što se može očekivati u susret državnim izborima“.

„Da je taj požar koji su pokušali da zapale u Budvi, proširen i na Podgoricu , Bijelo Polje, Berane i Nikšić, gdje su s enavodno spontano, a nama je jasno vrlo ciljano, okupili demonstranti koji su napadali na Centar bezbijednost i policiju,pod obrazloženjem da su oni navodno žrtve policijskog terora u Budvi“

Bonus video: