"u DPS-u po srijedi klanovska borba za ministra morta"

Jonica: Marković da odgovori šta ima novo oko Buljarice

"Indikativno je da, i pored značajnog obima obaveza u vođenju Vlade tokom epidemije korona virusom i neophodnosti suzbijanja ekonomskih posledica, pored rukovođenja Vijećem za nacionalnu bezbjednost u vrijeme eskalacije prekoračenja ovlašćenja od strane policije, te pored zamjeničke funkcije u DPS-u, Duško Marković i dalje „drži“ MORT u svojim rukama i nikome ga ne da", kaže se u saopštenju

3004 pregleda 2 komentar(a)
Jonica, Foto: Filip Roganović
Jonica, Foto: Filip Roganović

Crna Gora je već 8 mjeseci bez ministra održivog razvoja i turizma, iako se radi o jednom od najvažnijih resora, a razlozi takvog stanja, prije svega, leže u sukobu klanova unutar DPS-a i njihovoj međusobnom borbi za „provizuju“ od planirane otimačine preostalih prirodnih bogatstva Crne Gore, tvrdi predsjednica Socijalista Snežana Jonica.

"Podsjećam da je 01. novembra 2019. godine tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović podnio ostavku. Koordiniranje ovim ministarstvom do izbora novog ministra preuzeo je 14. novembra niko drugi no premijer Duško Marković", kaže se u saopštenju.

Ona tvrdi da se Markovićevo ministrovanje u ovom resoru se odužilo, pa pored mnogobrojnih obaveza već 8 mjeseci vodi i ovaj vrlo kompleksan resor u kojem su: uređenje prostora, ekologija, turizam, građevinska inspekcija i dr.

"Indikativno je da, i pored značajnog obima obaveza u vođenju Vlade tokom epidemije korona virusom i neophodnosti suzbijanja ekonomskih posledica, pored rukovođenja Vijećem za nacionalnu bezbjednost u vrijeme eskalacije prekoračenja ovlašćenja od strane policije, te pored zamjeničke funkcije u DPS-u, Duško Marković i dalje „drži“ MORT u svojim rukama i nikome ga ne da", kaže se u saopštenju.

Jonica kaže da je u DPS-u po srijedi klanovska borba za ovu poziciju.

"Zli jezici kažu da se u DPS-u dva najveća klana, jer ima i par slabijih, ne mogu složiti oko toga kome će pripasti ovaj značajan resor. Ako se zna da su se u ovom resoru, godinama unazad, par rečenica u nekom propisu ili par linija u nekom urbanističkom planu pretvarali u nečije milione evra, onda je sasvim logična teza da se radi o klanovskoj borbi za poziciju", kaže se u saopštenju.

Jonica tvrdi da "drugi, kao opravdanje za višemjesečno neimenovanje ministra navode nedostatak kadrovskih kapaciteta za multipraktik ministra - koji bi sređivao „urbanistički haos“, kako je svojevremeno rekao bivši ministar Radulović i spašavao crnogorski turizam u vrijeme korone, a istovremeno branio ekološku Crnu Goru od investitorskih poduhvata".

Dodaje da "treći smatraju da nije cilj da se sredi urbanistički haos, niti da se brani ekološka Crna Gora, nego da se nađe žrtva koja će u ovih nekoliko mjeseci da potpiše par „projekata“ koji nekima vrijede milione. Neki kažu da ti poslovi imaju veze i sa prijekom potrebom da se dva mjeseca pred izbore otme vlast u Budvi, ali i da se istovremeno otvara rat sa Crkvom, u kojem je ključni plijen imovina".

Zato, kako saoptava, ostaje nedoumica hoće li Marković završiti te poslove kao v.d. ministra ili će se tražiti „žrtva“ do zadnjeg trena.

"Po svemu sudeći, izgleda da je sve manje dobrovoljaca koji žele da stave glavu na panj i budu izvršioci tih par „poslića“, jer krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije ne zastarijevaju, što je bio jedan od mojih usvojenih amandmana na Krivični zakonik na koje sam beskrajno ponosna, pošto šalju poruku nekima da će ih ruka pravde stići kad-tad", smatra ona.

"Što god da je prelomilo Markovića da, do sada, živ ne da ovaj resor nikome već 8 mjeseci daje nam za pravo da mu uputimo par pitanja:

-Što ima novo oko Buljarice? Koliko Crna Gora ima nekorumpiranih građevinskih inspektora? Da li je u svim gradovima u Crnoj Gori svaki građanin na jednak način i istovremeno bio u mogućnosti da koristi prava iz postupka legalizacije bespravno sagrađenih objekata? Šta je premijer-ministar uradio da obezbjedi ravnopravnost svih građana u ovom postupku? Kome je namjenjen produžetak roka za legalizaciju?!", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas