Blažić: Najbolji način da trijumfuju reformske snage bio bi ponavljanje formule iz 2013.

"Bilo bi za žaljenje ukoliko bi se princip partijskog zapošljavanja prenio sa lokalnog na nivo šefa države, jer šta su predsjednički izbori, do konkurs na kojem su građani poslodavci?", pitao je Blažić
4 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: PR Centar
Đorđije Blažić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 04.02.2018. 12:07h

Najbolji način da na predsjedničkim izborima trijumfuju reformske snage bio bi ponavljanje formule iz 2013. godine, kada je zajednički kandidat opozicije bila vanstranačka ličnost neospornog integriteta sa iskustvom u državnoj upravi, u slučaju Miodraga Lekića - ministarskim, ocijenio je profesor Đorđije Blažić.

"Bilo bi za žaljenje ukoliko bi se princip partijskog zapošljavanja prenio sa lokalnog na nivo šefa države, jer šta su predsjednički izbori, do konkurs na kojem su građani poslodavci?", pitao je Blažić.

On je agenciji MINA rekao da šef države treba da bude onaj ko od postojećih kandidata najbolje može ispunjavati dužnost predsjednika republike, zaštititi građane od samovolje vlasti i dovesti do autentičnih promjena na svim nivoima.

Kako je naveo, nema sumnje da a priori odbijanje razgovora o zajedničkom nastupu opozicije ne bi bilo u interesu tih promjena.

"Vjerujem da će na kraju da pobijedi mudrost, i da će svi akteri opozicine scene prepoznati ozbiljnost trenutka. Vrijeme je da se konačno otpočne sa stvarnim i temeljnim promjenama", poručio je Blažić.

On je mišljenja da je opozicionom slogom moguće za kratko vrijeme vladajućoj strukturi zadati dva snažna udarca, od kojih se ona ne bi mogla oporaviti.

"Bitka za slobodnu i pravnu državu se bije ovog proljeća. Ako ovu priliku propustimo, jako dugo ćemo morati da čekamo narednu", zaključio je Blažić.

Bonus video: