Divanović: Prethodna garnitura se nije željela baviti problemima građana i privrede

Na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine koju je po hitnom postupku za danas zakazala Anđela Ivanović , naći će se set odluka, kojim će građanima i privredi biti omovućene olakšice za prevazilaženje posljedica pandemije koronavirusa.

73848 pregleda 405 reakcija 114 komentar(a)
Detalj iz SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Detalj iz SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.07.2020. 19:27h

Skupština opštine Budva, glasovima odborničke većine donijela je set mjera koji predviđa umanjenje poreza, baknada i taksi za građane i privredu, kao odgovor na ublažavanje posljedica pandemije.

Nikola Divanović, koga je odbornička većina imenovala za gradonačelnika, je optužio “prethodnu garnituru” da iako su imali mogućnost, nijesu željeli baviti problemima građana i privrede usljed pandemije."

“Uhvatili smo se sada uhvatili u koštac sa problemima i izazovima koje od nas najviše očekuju građani. Pokazali smo senzibilitet, jer se garnitura prije nas nije bavila. Jasno da se nije bavila jer nije imala političkog kapaciteta. Mogli su se time baviti, jer je po zakonu predsjedniku data mogućnost da privremeno donese akt koji je iz nadležnosti skupštine”, kazao je Divanović.

Divanović
Divanovićfoto: Vuk Lajović

On je kazao da ne razumije onim čime se danas bavila politička manjina. On je pojasnio da bi DPS glasao za ovakve odluke da su ih oni predložili, jer su u interesu gradjana.

“Zaprepašćen sam jučerašnjim izjavama nekih lidera opozicije. Ako to uzmemo u obzir, onda ništa ne čudi. Vjerujem da je bivši predsjednik Opštine juče napravio nesmotrenost i izjavio ono sto je izjavio. Time se neću baviti, ali hoću odsustvom potrebe da se odgovorno promišlja o sudbini ovoga grada” kazao je Divanović i dodao da im nije cilj politicki marketing nego da rade “ vrijedno u posvećeno u narednih 55 dana”.

Kako je dodao građani će već narednih dana osjetiti povoljnosti.

“Građani već prepoznaju, već se vidi razlika, činjenica da smo nakon deset dana ovdje i da raspravljamo o ovim problemima, znači da se neko ozbiljno bavi tim pitanjima. To je prva politička razlika na kojoj smo insistirali. Ono što mogu najaviti je da nastavljamo, testiraćemo sve što je moguće i da sprovedeno i usvojimo na Skupštini i budemo bliži građanima. Da im u ovom teškom i kriznom periodu pokažemo ne samo da znamo da upravljamo krizom, nego da smo dobar servis i podrška. Važno da uz našu pomoć građani i privreda prebrode tešku ekonomsku situaciju koja nas očekuju, globalna kriza koja se prelila na Crnu Goru”, poručio je Divanović.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković je tražio da se cijene vode i odvoza smeća za privredu vrate na zakonske odredbe, što je i ranije ukazivao.

Milija Sekulović iz DPS je ocijenio da je potrebno formirati tim ekonomista koji će ubuduće pratiti razvoj krize i predlagati nove mjere za ublažavanhje posljedica.

Odbornici DF i SNP napustili sjednicu SO

Sjednica Skupštine opštine (SO) Budva počela je oko 10.30.

Sjednicu su ubrzo nakon početka napustili odbornici Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP), dok odbornici Demokratske Crne Gore nisu ni došli na sjednicu.

Anđela Ivanović (Crnogorska), koju je odbornička većina koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Crnogorska, Socijaldemokrate (SD) i nezavisni odbornik Stevan Džaković izabrala za predsjednicu SO Budva ranije je rekla da odlaže početak sjednice SO Budva za 10.30, nakon što je odbornik Demokratskog fronta (DF) Janko Dimić izašao za skupštinsku govornicu i optužio odborničku većinu da je otela vlast na silu.

Nakon početka sjednice, odbornici DF Janko Dimić i Đorđije Vujović su izašli za govornicu, a Ivanović im je izrekla opomene.

Odbornici DF i Socijalističke narodne partije (SNP) su kazali da je sve što je predloženo na sjednici, prepisano od administracije gradonačelnika Budve Marka Carevića.

Ivanović je stavila na glasanje da se iz sale udalje Dimić i Vujović, nakon tri izrečene mjere.

Većina odbornika je glasala da oni budu udaljeni.

Dimić je sam izašao iz sale dovikujući odborničkoj većini da su sramota Budve i zalupio vrata skupštinske sale.

Nakon toga su iz sale izašli svi odbornici DF i SNP.

Vujović odborničku većinu nazvao kriminalnom grupom

Ivanović je ranije imala polemiku sa odbornikom DF Đorđijem Vujovićem.

Ona mu je tada izdala upozorenje i kazala da zauzme svoje mjesto.

Vujović je tada za novu odborničku većinu rekao da je kriminalna grupa.

Sjednica nije mogla da počne prije 10.30, a odbornici DF Đorđije Vujović, Dejan Božović, Đorđije Pribilović, Janko Dimić i odbornik Socijalističke narodne partije (SNP) Krsto Rađenović nijesu željeli da zauzmu svoja mjesta.

Odbornici DPS, SD, Crnogorske i Džaković napustili su tada salu.

Dimić je u holu optužio lidera Crnogorske Vladimira Bulatovića da se prodao i prekršio izbornu volju, da je izgubio sve prijatelje u Budvi, dok je Bulatović kazao da su htjeli da ga ubiju.

U zgradu su ranije ušli odbornici DF i SNP, dok odbornici Demokratske Crne Gore nijesu ni došli na sjednicu.

Uoči početka današnje sjednice SO Budva, postavljen je kordon privatnog obezbjeđenja i interventne jedinice ispred ulaza u zgradu Opštine.

foto: Vuk Lajović

Na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine koju je po hitnom postupku za danas zakazala Ivanović, naći će se set odluka, kojim će građanima i privredi biti omogućene olakšice za prevazilaženje posljedica pandemije koronavirusa.

Ivanović, koju je odbornička većina iz redova DPS, SD, Crnogorska i nezavisni odbornik Stevan Džaković, imenovala za predsjednicu lokalnog parlamenta, odredila je da će sjednica biti održana ipak u skupštinskoj sali, a ne u jednom budvanskom hotelu kako se spekulisalo.

Danas ispred SO Budva
Danas ispred SO Budvafoto: Vuk Lajović

Sala u zgradi Skupštine opštine, ipak zadovoljava uslove koji propisuju mjere NKT-a.

Bonus video: