URA: Prekinimo spiralu nasilja i zločina i govore mržnje koji su svima nanijeli mnogo boli...

"Lekcija da suživot nema alternativu i da niko ne može biti manje ili više vrijedan i ne može biti meta, bez obzira na to kako se zove, kojem se Bogu moli, kojoj naciji pripada", ističe se u saopštenju GP URA

4105 pregleda 14 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA

Suočavanje sa prošlošću, preuzimanje odgovornosti i kažnjavanje odgovornih za zločine tokom rata iz devedesetih, jedini je put kojim se mogu iscijeliti bolne rane porodica žrtava i staviti tačka na taj mračan period istorije bivših jugoslovenskih republika, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA povodom, kako su kazali, obilježavanje dvadesetpetogodišnjice od stravičnog zločina u Srebrenici.

"Rat sobom nosi strašne i nezamislive zločine i predstavlja poligon u kojem se oni, zadojeni mržnjom, nažalost najbolje snalaze. Vjerujemo da je na ovim nesrećnim prostorima, istorijski trusnim i nestabilnim, nakon svega naučena vrijedna lekcija iz istorije koja je majka mudrosti. Lekcija da suživot nema alternativu i da niko ne može biti manje ili više vrijedan i ne može biti meta, bez obzira na to kako se zove, kojem se Bogu moli, kojoj naciji pripada", ističe se u saopštenju GP URA.

Oni ističu i da upravo ta relativno bliska prošlost treba da nas opameti, otrijezni i racionalizuje kako bi ove prostore gradili kako su to učinili svi civilizovani narodi.

"Prekinimo spiralu nasilja i zločina i govore mržnje koji su svima nanijeli mnogo boli, koji su region doveli na ivicu bijede i očaja, sa koje godinama ne uspijevamo da se pomjerimo. Poruka koju je potrebno slati uvijek i na svakom mjestu je "Nikad nikome Srebrenica". Ostaće zapisano ko je i gdje tada bio, šta je radio i čijim ciljevima je služio", navodi se u saopštenju GP URA.

Bonus video: