"Uloga žene u politici neodvojiva je od njene uloge u društvu"

SDP: Demokratsko društvo nemoguće bez ravnopravnog učešća žena u politici

"Njen položaj u jednom društvu je preduslov za mjesto u politici ali i podsticaj za rađanje snažne ambicije za promjene"

2813 pregleda 5 komentar(a)
Mitrović na konferenciji, Foto: SDP
Mitrović na konferenciji, Foto: SDP

Uloga žene u politici neodvojiva je od njene uloge u društvu, kazala je članica predsjedništva i međunarodna sekretarka Socijaldemokratske partije (SDP) Jelena Mitrović na panelu "Žene u političkim partijama: iskustva BiH i regiona".

"Njen položaj u jednom društvu je preduslov za mjesto u politici ali i podsticaj za rađanje snažne ambicije za promjene. Svjedoci smo da je teškim vremenima potrebna odlučnost i hrabrost koja je svojstvena ženama i da su upravo one uvijek bile u prvim redovima na braniku demokratskih vrijednosti", kazala je Mitrović.

Ona je dodala da je SDP prva partija u Crnoj Gori koja je osnovala forum žena.

"Prva partija koja je imala predizbornu listu sačinjenu na bazi pariteta muškaraca i žena i prva koja je imala ženu kandidatkinju za predsjednicu Crne Gore. U mnogo čemu je SDP bila politički pionir u Crnoj Gori, a posticaj političkog aktivizma žena jedan je od prvih takvih poduhvata. Najiskrenija je politika koja se sprovodi ponašanjem. Nažalost najzastupljenija je ona koja je svodi na prazne floskule. SDP će nastaviti sa svojom trodecenijskom politikom otvorenosti i podsticaja svakom aktivizmu koji za cilj ima uspostavljanje demokratskog društva i društva socijalne pravde koje je, svakako. Nemoguće bez ravnopravnog učešća žena u politici.” navela je Mitrović u izlaganju.

Događaj je organizovan u sklopu Socijaldemokratske akademije rodne ravnopravnosti 2020.