Janjušević: Ujedinjavanje motiviše opozicionog birača

"Svako ujedinjavanje opozicije u Crnoj Gori pokazalo se kao dobitno - sjetimo se pravljenja Demokratskog fronta, Narodne sloge, jedinstvenog kandidata na predsjedničkim izborima. Svako veće ukrupnjavanje je proizvodilo efekat i davalo rezultat”, kaže Dragiša Janjušević

21142 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Jedinstvena izborna lista je dobitna kombinacija za opoziciju na predstojećim parlamentarnim izborima, kada vladajuće partije imaju startnu bolju poziciju, jer situaciju sa epidemijom zloupotrebljavaju za obezbjeđivanje sigurnih glasova, smatraju sagovornici “Vijesti”.

“Svako ujedinjavanje opozicije u Crnoj Gori pokazalo se dobitno jer to psihološki motiviše opozicionog birača. Sjetimo se pravljenja Demokratskog fronta, Narodne sloge, jedinstvenog kandidata na predsjedničkim izborima. Svako veće ukrupnjavanje opozicije je proizvodilo neki efekat i davalo rezultat”, kaže za “Vijesti” civilni aktivista i analitičar Dragiša Janjušević.

Izuzev Socijaldemokratske partije još nijedna nije izašla sa konačnim stavom oko načina na koji će izaći na izbore, a nedavni sastanak koji su zajedno organizovali GP URA i Demokratski front prošao je bez efekta i samo je zavadio bivše saradnike URA i Demokrate.

Više sagovornika smatra da je ideja jedinstvene liste bila dobra ali “jeftina” priča koja je unaprijed bila osuđena na odbijanje.

Janjušević podsjeća da opozicija nema jasnu platformu i prognozira scenario od najmanje pet opozicionih lista, i to na način da svaka veća partija pravi savez oko sebe.

Dragiša Janjušević
Dragiša Janjuševićfoto: PR Centar

Nezavisna poslanica Anka Vukićević slaže se sa procjenom Janjuševića i izražava nadu da će “javni interes konačno biti ispred stranačkog”.

“Građane u ovom momentu toliko ne interesuje da li će biti jedna, dvije ili više kolona. Ono što žele je konačan dogovor opozicije. Dogovor o tome da li će uopšte izaći na izbore u ovakvom izbornom ambijentu, da li će ostati pri zahtjevima definisanim Sporazumom za budućnost kojim je vlada građanskog jedinstva i izmjena izbornog i drugog zakonodavstva preduslov izlaska na izbore”, kaže ona za “Vijesti”.

Poslanica ima dilemu da li je uopšte dobro ići na izbore, jer opozicija gotovo više i ne pominje bojkot. Podsjeća da je Crna Gora prezadužena, da je u toku talas epidemije.

“Nijesam sigurna da je ispravna odluka direktno iz karantina u novo zaduženje i kroz novi talas epidemije ići na izbore. Učestvovati u izbornoj trci u kojoj DPS kao nikad ranije koristi državne resurse pod plaštom borbe protiv COVID-19, za rezultat će imati novog-starog pobjednika, dok će opozicioni birači opet birati najjačeg u opoziciji. Na drugoj strani pitanje je da li je za ovako kratko vrijeme moguće organizovati aktivan bojkot ako nema opozicionog jedinstva. Nadam se da ćemo smoći snage da prevaziđemo podjele i okrenemo se rješavanju krupnih problema, gdje će javni interes konačno biti ispred stranačkog”, kaže sagovornica.

Pavićević i Vukićević sa kolegama iz URA i Aleksandrom Damjanovićem
Pavićević i Vukićević sa kolegama iz URA i Aleksandrom Damjanovićemfoto: Savo Prelević

Janjušević podsjeća da je u 2009. Crna Gora obilježila 19 godina parlamentarizma, te da je te godine opozicija na parlamentarnim izborima zbog nejedinstva izgubila, kako kaže, 39.000 opozicionih glasova - odnosno sedam mandata.

“Danas je 30 godina parlamentarizma i nijesmo se s mjesta pomjerili. Pitanje je koliki je kapacitet razjedinjenje opozicije da pravi zajedničku listu, da li je to samo demagogija da bi se zauzele što bolje startne pozicije pred izbore”, kaže sagovornik.

Poslanica SNP-a Danijela Pavićević, koja predvodi Poslanički klub te partije i Demosa u Skupštini, podržava stav o jedinstvenoj listi, ali vjeruje da i drugi načini mogu biti dobri:

“To je najbolja ponuda sa opozicione strane sa najsnažnijom porukom biračima. Ali i drugi načini imaju značajne šanse za uspjeh uz međusobno nenapadanje i korektan međuopozicioni odnos. Međutim, od načina izlaska opozicije na izbore je važnije onemogućiti DPS u nastojanjima da raznim manipulacijama i pritiscima na građane izvrši još jednu izbornu prevaru. Svima je jasno zašto je baš sada uspostavljena aviolinija sa Luksemburgom (gdje se nalazi veliki rezervoar njihovih glasača) i to je jedan od načina pomoću kojeg se utiče na ishod izbora i sudbinu građana Crne Gore, koji svakodnevno biju tešku bitku za dostojanstven život”, kaže Pavićević.

I Janjušević se slaže da su izborni uslovi upitni i da je u stvari dilema da li je uopšte trebalo izlaziti na izbore:

“To je tema koju je trebalo držati u fokusu godinu dana, ali opozicija nije bila jedinstvena oko Odbora za izborno zakonodastvo. Od državnog udara do afere ‘Koverta’, koje su direktno proizišle iz izbornog procesa i obije pokazuju koliko je smisleno izaziti na izbore. Prva pokazuje da je vlast poslala poruku da nikad neće predati vlast putem izbora, a druga da se glasači kupuju. To su dva krunska dokaza da izbori u ovakvim uslovima nemaju smisla. Sad je to pitanje za opoziciju, koliko je smisleno da daje legitimitet DPS-u u ovakvim uslovima”, kaže Janjušević.

Bojkot je trebalo da bude sredstvo da se stvore fer izborni uslovi. Svaki su gori od prethodnih i mislim da će ovi biti najgori od svih i čiji će legitimitet biti sporan sa više aspekata - pravnih, zdravstvenih, ustavnih, kaže Janjušević

Demokrate i URA prešli na teren “političkih neznalica i licemjera”

Demokrate i GP URA razmijenili su juče oštre optužbe, pa je potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović optužio kolege Alekse Bečića za loše namjere:

“Licemjerstvo je da onaj politički subjekt koji je bio domaćin razgovora o jedinstvenoj listi i koji je, kada su svi prihvatili jedinstvenu listu, pobjegao glavom bez obzira, sad još određuje drugim političkim subjektima kako će nastupiti”, rekao je on.

Dritan Abazović (URA) je u intervjuu “Vijestima” kazao da njima nije mjesto u koaliciji sa DF, ali da ne vidi razloga da Demokrate ne budu u njoj, jer je to bila dobitna kombinacija na lokalnim izborima u Kotoru i Budvi.

Dritan Abazović i Aleksa Bečić
Dritan Abazović i Aleksa Bečićfoto: Zoran Đurić

“Gurati Demokrate, partiju kojoj pripadaju sve nacije u Crnoj Gori, u nacionalističku desničarsku koaliciju, može samo politički licemjer ili politička neznalica, kojoj nije cilj pobjeda nad DPS-om, već mandat više. Zanimljivo da je URA nije smetalo da vrši vlast sa svim opozicionim partijama u Budvi i Kotoru, da je mogla da ima zajedničkog predsjedničkog kandidata, a da joj sada smeta jedinstvena opoziciona lista”, naveo je Krapović u saopštenju, optužujući URA za loše rezultate na prethodnim izborima.

...”U Petnjici gdje je osvojila 0 glasova, ili u Tuzima, gdje je pustila našu braću Albance da se sami bore sa DPS-om. To je ona opština u kojoj su Demokrate zajedno s albanskim partijama pobijedile DPS u Tuzima”, rekao je Krapović.

Potpredsjednik Demokrata Filip Adžić poručio je zatim da Demokrate krivce traže na drugim adresama: “Izvolite, dogovorite se sa Demokratskim frontom”, poručio je Adžić Krapoviću.

Adžić je istakao da je cilj svih dobronamjernih građana smjena režima i spasavanje Crne Gore i da opoziciji zato treba najbolji model. “Pobjednički model za smjenu DPS-a je da URA okupi građanske snage u Crnoj Gori, a Demokrate i DF, koje imaju srodno biračko tijelo, izađu zajedno i poslušaju glas naroda”, naglasio je Adžić.

Iz SNP-a juče je poručeno da su oni uvijek bili za jedinstven nastup. Lider SNP Vladimir Joković je rekao da se SNP sve vrijeme zalagao za jedinstveni nastup cjelokupne opozicije, ali da to nekim opozicionim subjektima ne odgovara.

“Uprkos tome, SNP je spreman na dalje razgovore kako bi se postigao dogovor, jer narod to od opozicije očekuje. U tom smislu, Joković je još jednom pozvao ostale opozicione partije, a posebno GP URA i Demokrate da skupe snagu i energiju i da učinimo još jedan napor u pravcu postizanja jedinstva opozicije, što je najbolji način za smjenu vlasti predvođene DPS-om”, prenosi SNP.

Bonus video: