Partijski uticaj nadvladao struku

Predstavnici opozicije i politički analitičar ocjenjuju da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) pojedinim potezima ušlo na teren politike, te da im zbog toga građani manje vjeruju

45528 pregleda 213 reakcija 54 komentar(a)
Otvorio renovirani Centar za medicinsku genetiku i imunologiju i Dnevnu bolnicu Interne klinike KCCG: Simović, Foto: Vlada
Otvorio renovirani Centar za medicinsku genetiku i imunologiju i Dnevnu bolnicu Interne klinike KCCG: Simović, Foto: Vlada

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je pohvalama na račun djelovanja policije u Budvi i polemikom s političkim partijama - ušlo na politički teren, čime je narušilo kredibilitet i pojačalo nepovjerenje građana.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, navodeći da je u okviru NKT-a, na čijem čelu je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović, partijski uticaj nadvladao struku i da Demokratska partija socijalista (DPS) preko tog tijela hoće da iskoristi pandemiju da se domogne još jednog četvorogodišnjeg mandata.

Iz vladajuće partije nijesu odgovorili na pitanja kako komentarišu sve češće optužbe da je NKT politički instrumentalizovan i kako će građani da poštuju njegove odluke kada se ponaša kao i političko tijelo.

Politički analitičar Dragiša Janjušević ocijenio je za “Vijesti” da je NKT ušlo u zonu politizacije i vlastite kompromitacije s dešavanjima u Budvi.

“Zalaziti na jedan politički teren i komentarisati djelovanje policije koja je, na očigled crnogorske i svjetske javnosti, prelazila granice svojih ovlašćenja, jeste bio pucanj u vlastiti integritet i autonomiju, i pretvaranja vlastitog djelovanja u politički instrumentarij”, istakao je Janjušević.

Sa ovakom namjerom, ako ne bude odlaganja izbora otvoreno bacaju sumnju na sebe i stavljaju se u funkciju izbornog inžinjeringa koji treba da smanji procenat izlaznosti u izbornom danu i na taj način olakša izbornu matematiku vladajućoj garnituri”, ocijenio je politički analitičar Dragiša Janjušević

Iz NKT-a je krajem juna saopšteno da podržavaju policiju, nakon incidenata u Budvi, ali i ostalim opštinama, tokom kojih je više osoba privedeno i pretučeno, uz upotrebu i suzavca...

“NKT za zarazne bolesti je oštro osudilo napade na policiju i javno, lično prozivanje policajaca. Policija profesionalno i efikasno štiti i služi svim građanima i državi, kako je to pokazala i u epidemiji koronavirusa. Zato je napad na policiju - napad na državu Crnu Goru i na sve građane. NKT izražava punu podršku našoj policiji.”

Direktor Instituta za javno zdravlje, član NKT-a, Boban Mugoša, naknadno je pojasnio da je NKT osudilo napade na policiju i javno lično prozivanje policajaca, jer je grupisanje građana moglo da utiče na epidemiološku situaciju...

Janjušević je ocijenio i da je ulaženje NKT-a u polemike s političkim subjektima dodatno narušilo kredibilitet i autoritet tog tijela pred građanima.

Nemamo ozbiljnu preporuku da li možemo imati izbornu kampanju: Janjušević
Nemamo ozbiljnu preporuku da li možemo imati izbornu kampanju: Janjuševićfoto: PR Centar

To tijelo je polemisalo sa Demokratskim frontom, nakon izjave iz tog političkog saveza da “se znalo od starta da će NKT postati bizarno tijelo i predmet ironije brojnih građana”...

Iz NKT-a su odgovorili da je DF tokom cijele pandemije koronavirusa uradio sve što je bilo u njegovoj moći da oteža i ugrozi borbu za zdravlje i živote građana Crne Gore...

Janjušević je ocijenio da kako se zahuktava izborna trka, postoji primjena dvostrukih aršina, ako se uporedi djelovanje tog tijela s početka pandemije i danas kada se drugi talas čini opasniji i zarazniji, nego sredinom marta:

“Vjerovatno zbog turističke sezone i izbora, kao što je bio slučaj i u Srbiji, pa smo poslije izbora mogli vidjeti dešavanja s porastom broja zaraženih. Isto tako, nemamo ozbiljnu preporuku da li možemo imati kampanju ili ne od strane političkih partija i u kom obimu, kako će nam izgledati birački dan i biračka mjesta, odnosno, da li će biti ugrožena i na koji način sloboda izražavanja izborne volje.”

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak kazala je “Vijestima” da je u vrijeme restriktivnih mjera na početku epidemije shvatila da “neustavno i protivzakonito NKT nije ništa drugo nego partijska ekspozitura DPS-a koja se lažno predstavlja da je stručno tijelo koje brine o zdravlju građana”.

Očekuje ljekare na izbornoj listi DPS-a: Bošnjak
Očekuje ljekare na izbornoj listi DPS-a: Bošnjakfoto: Luka Zeković

Podsjetila je da u tom tijelu većinu članova čine političari, navodeći da je “svega nekoliko ljekara - DPS funkcionera, koji su interese partije stavili ispred struke i govore jezikom političara, a ne jezikom struke”.

“Zbog sramnih političkih izjava koje vrlo drsko iznosi navodna struka iz NKT, danas smo u situaciji kada je opasnost od koronavirusa mnogo veća nego što je bila u prvom talasu, da ovo tijelo nema više kredibilitet i da mu građani ništa ne vjeruju, a to je vrlo ozbiljna opasnost.”

Bošnjak je kazala da ne čudi da je “ta navodna struka brutalno krenula da vodi izbornu kampanju u korist DPS-a, a ne kampanju za zaštitu zdravlja stanovnika, jer su dobro nafilovani ne samo finansijskim, već i privilegijama u vidu nekretnina”.

Istakla je da ih “očekuje sve na listi DPS-a” na izborima zakazanim za 30. avgust.

“Selektivan pristup, gdje zaštićenima iz DPS-a može sve biti i za koje mjere ne važe, razna lutanja i konfuzne izjave navodne struke u NKT-u, providno, a vrlo jeftino politikanstvo, drskost u obračunu sa kanonskom crkvom u Crnoj Gori i antirežimskim snagama, dovelo je do toga da im narod više ništa ne vjeruje i da opravdano pokazuje otpor prema ovom tijelu. Zato ih hitno treba rasformirati i staviti one koji će braniti struku, a ne interese režima.”

Potpredsjednica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović ocijenila je da je od samog početka pandemije koronavirusa potpuno jasno da je u okviru NKT-a partijski uticaj nadvladao struku:

“To se zapravo vidi i po sastavu NKT-a, koje predstavlja klasični partijski organ DPS-a, sačinjen listom od visoko pozicioniranih partijskih vojnika. Iz takve strukture, proizilazile su odluke s političkom pozadinom i jasnim političkim ciljevima.”

Imali smo situaciju da identičan prekršaj kod predstavnika vlasti i opozicije nailazi na dijametralno suprotnu reakciju - opozicionar se hapsi, dok se za predstavnika vlasti iznalaze riječi opravdanja. Takođe, imamo čak i pravdanje policijske represije i nasilja nad nedužnim građanima Budve, a prethodno ćutanje na događaje u Nikšiću. Šta je to ako nije čista politika, i to ona koja izvire iz autokratskog režima”, kazala je poslanica Demokrata Zdenka Popović

Popović je istakla da utisak o snažnom uplivu partijskog u nešto što bi moralo da bude tijelo od opšteg značaja, jačaju i posljednje, “u najmanju ruku - čudne mjere, kojima su bile dopuštene diskoteke, ali ne i litije, sahrane, ali ne i svadbe”.

“Obrazac postupanja NKT-a nije prošao nezapaženo ni u zemljama regiona, ni u čitavoj Evropi. Imali smo priliku da se uvjerimo kako ih niko ne uzima za ozbiljno. Oni su proglašavali corona free destinaciju, ali to nijednu zemlju nije podstaklo da otvori granice prema Crnoj Gori.”

Ona je istakla da je nemoguće imati NKT koji, do granica neraspoznavanja, oponaša predsjedništvo ili glavni odbor jedne partije, “a da i dalje imate tijelo za zaštitu od zaraznih bolesti kojem će svi građani vjerovati.”

Partijski organ DPS-a: Popović
Partijski organ DPS-a: Popović foto: Boris Pejović

“Nemoguće je da, u ime NKT-a, pišete saopštenja, za koja bi, da ih NKT ne potpiše, svi pomislili da su saopštenja DPS-a, a da i dalje tvrdite da je riječ o tijelu kojem je struka ispred svega.”

Popović je naglasila da je u takvim okolnostima, “sreća u nesreći” da je najveći broj građana odgovoran i da postupa na način koji od njega i inače zahtijevaju situacije sa ovolikim zdravstvenim rizikom. Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Pavićević kazala je da je svakom građaninu jasno da je NKT “politički instruirana organizacija, koja je formirana suprotno Ustavu i čiji su članovi politički eksponirani članovi DPS-a”.

Politički instruirana organizacija: Pavićević
Politički instruirana organizacija: Pavićević foto: Savo Prelević

“Sve odluke koje donosi su podređene interesima Mila Đukanovića, odnosno, njegovoj potrebi da relativizuje dramatičnu ekonomsku, aferašku i političku situaciju u državi, počevši od izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odnosno progona Mitropolije crnogorsko-primorske.”

Ona je ocijenila da je NKT pokazao da svoje odluke najprije usaglašava s direktnim interesima i potrebama Glavnog odbora DPS-a, a ne građana bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost:

“To je bilo i očekivano, ali je duboko nemoralno, neustavno i nezakonito. Otuda su sve nelogične mjere o broju građana koji mogu biti u automobilu ili na ulici, o maksimalnom broju prisutnih na skupovima, ali ne i u šetnji, i u isto vrijeme proglašenje free destinacije...”

Pavićević je ocijenila da je jasno da DPS preko svog NKT-a hoće da iskoristi pandemiju da se domogne još jednog mandata od četiri godine.

“NKT je neustavno političko tijelo i u redovima tog tijela ima najmanje ljekara. Da su politički ciljevi daleko ispred brige o zdravlju uprkos izjavama o brizi za zdravlje građana, govori i činjenica da 500 pacijenata čeka na sintigrafski pregled koji se ne može obaviti usljed nedostatka materijala, a koji se nabavlja iz Turske.”

Ona je kazala da se resorni ministar nije postarao da uspostavi avio-liniju s Turskom i omogući crnogorskim pacijentima, oboljelim od teških bolesti, da urade taj pregled, “ali je zato uspostavljena avio linija sa Luksemburgom kako bi glasači DPS-a mogli nesmetano da dođu i opet daju glas njima”.

Bonus video: