SDP IZLAZI SAMOSTALNO NA PARLAMENTARNE IZBORE

Vuksanović Stanković: Nećemo u neprincipijelne koalicije

Ona je u intervjuu agenciji MINA rekla da je crnogorska politička scena raznovrsna, i to je, kako je navela, dobro, a ne loše za demokratiju

21163 pregleda 831 reakcija 138 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković

Socijaldemokratska partija (SDP) će samostalno nastupiti na predstojećim izborima, kazala je predsjednica te stranke Draginja Vuksanović Stanković, navodeći ne vide nikakav razlog za ulazak ili formiranje neprincipijelnih koalicija koje će samo zbuniti građane.

Ona je u intervjuu agenciji MINA rekla da je crnogorska politička scena raznovrsna, i to je, kako je navela, dobro, a ne loše za demokratiju.

„Ne vidimo nijedan razlog da se ova raznovrsnost ponude umanjuje, zarad nekog, navodno, višeg cilja“, kazala je Vuksanović Stanković.

Na pitanje koga u SDP-u vide kao potencijalnog partnera nakon izbora, ona je odgovorila da ne vidi nikakav problem da se nakon izbora razgovara o koalicionim aranžmanima, i jednako, kako je kazala, ne vidi nijedan razlog da se to radi prije izbora.

„Dozvolićete, ako hoćemo biti demokratski orijentisani i pedantni, nakon izbora se razgovara o koalicijama na bazi realnog kapaciteta i broja poslanika koje je svaka partija osvojila voljom građana“, kazala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, u predizbornim aranžmanima se u nejasnom „i moram reći mutnom prostoru“, stvar svodi na bjesomučno pregovaranja veoma različitih partija o tome ko koliko treba po nekoj „proporciji“ da ima poslanika.

„Ja zaista ne vidim svrhu ovakvom pristupu, i svi koji hrle u koalicije to rade naprosto zato što žele da ukriju vlastiti rejting“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je naglasila da SDP ne može u koalicije sa partijama koje dovode u pitanje crnogorsku nezavisnost.

„SDP je državotvorna stranka, i praviti koalicije sa partijama koje su protiv naše države za nas je jednostavno nemoguće“, precizirala je Vuksanović Stanković.

Crna Gora je, kako je navela, uvijek bila, a i danas je, najsigurnija sa SDP-om.

„Jak SDP je garant jake i stabilne Crne Gore. Građani na izborima pred sobom imaju SDP kao čist izbor - politički, vrijednosno i međunarodno potvrđen u naše tri decenije trajanja“, kazala je Vuksanović Stanković.

Na pitanje da li će na njihovoj izbornoj listi biti novih lica, ona je rekla da SDP ima jasnu kadrovsku politiku i neprestano regrutuje mlade ljude.

„Mislim da je najkonkretniji odgovor na Vaše pitanje naša skorija istorija. Naime, mi smo na veoma demokratski način imali izbore i ja sam postavljena za predsjednicu partije“, kazala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, sve je bilo normalno, demokratski, prirodno, „isto kao što će biti prirodno da mene jednog dana neko mlađi naslijedi“.

„Prilikom ovih kadrovskih promjena nije bilo nikakvih problema i potresa u partiji, nastavili smo da radimo zajedno na našem programu i ciljevima. To je najbolji dokaz našeg demokratskog kapaciteta, a vi se pitajte šta bi se dešavalo sa ostalim partijama kada bi smijenili lidera“, navela je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da su sve to liderske partije, a SDP to nije. „SDP ne čine pojedinci, nego tim i zajedništvo. Ja sam tu samo prva među jednakima, i tako će uvijek biti“.

Upitana kako će, po njenom mišljenju, na kampanju i njen rezultat uticati situacija sa koronavirusom, ona je odgovorila da je epidemija COVID 19 veoma ozbiljan problem za cjelokupan društveni, ekonomski, pa prema tome i politički život.

„Što se partijskih skupova tiče, ne vidim tu veliki problem, da budem iskrena, zato što su karte na partijskoj sceni Crne Gore odavno raspodijeljene, i glasači jako dobro znaju šta je ponuda“, kazala je Vuksanović Stanković.

Jednostavno, kako je navela, oni kojima nije cilj odbrana Crne Gore i građanskog koncepta glasaće pro-srpske partije, ili njihove koalicije.

„Oni koji žele da ostane ovako kako jeste, a svima je jasno da dobro nije, glasaće Demokratsku partiju socijalista, i oni koji žele promjene, ali na način da se štiti državnost i evropski put, glasaće SDP“, precizirala je Vuksanović Stanković.

Prema tome, kako je navela, sve je jasno, „i sigurna sam da ćemo bez obzira na epidemiju COVID-a ili bilo koje druge faktore ovu poruku jasno prenijeti građanima Crne Gore“.

„Nemam nikakve sumnje da će građani Crne Gore glasati mudro u interesu neophodnih promjena, ali promjena koje ne dovode u pitanje društveno-političku stabilnost i državnost Crne Gore“, dodala je Vuksanović Stanković.

Ma pitanje kako komentarise to što ih opozicija nije zvala na sastanke oko nastupa na izborima, ona je rekla da SDP ima svoj put i dominantno se bavi konkretnim temama koje tretiraju interes velikog broja građana, a tiču se kvaliteta njihovog života.

„Nemamo vremena za isprazna nadgornjavanja i razne političke igre koje su najčešće, pa tako i ovog puta, praćene međusobnim optužbama i medijskim proigravanjima“, kazala je Vuksanović Stanković.

Od toga, kako je navela, građani nemaju ništa, sem što se time dodatno podriva povjerenje u politiku i političare koji treba da rade u javnom, a ne u svom sebičnom interesu.

„Dakle, ko je koga zvao ili nije zvao nije predmet našeg interesovanja, niti se time bavimo, jer imamo pametnijeg posla. Mi smo samo na interesovanje medija saopštili da nam je žao što je Građanskom pokretu URA kao domaćinu tog sastanka politički bliži Demokratski front od SDP-a“, kazala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, sve je to legitimno, i svaka partija ima puno pravo da sama bira politička savezništva i način na koji misli da treba da dođe do promjena u Crnoj Gori.

„Nama promjene koje nas vode u nacionalizam i politiku 90-ih nijesu potrebne, a ko hoće sa takvima i da ga takvi vode u promjene, to je već stvar njegovog izbora koji će u konačnom cijeniti građani na izborima“, zaključila je Vuksanović Stanković.

Preporučujemo za Vas