Demokrate: Divljaštvom se iskazuje privrženost onima koji takve pojave stipendiraju besplatnim gorivom ili bakljama

Oni su kazali da je Demokratska Crna Gora više puta isticala kako je neophodno boriti se i izboriti da niko u Crnoj Gori ne bude bilo čiji podanik, a posebno ne primitivizmu i ekstremizmu koji su, ovog puta, okončani paljenjem jednog značajnog kulturno-istorijskog područja kao što je tvrđava San Đovani u Kotoru

9156 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Demokrate
Ilustracija, Foto: Demokrate

Trinaesti jul, bez ikakve sumnje, predstavlja najsvjetliji datum u crnogorskoj istoriji., ali je tužno je kada na jednom takvom danu ostane mrlja izazvana scenama paljenja i to ničeg manjeg nego crnogorske kulturne baštine koju je i svjetska organizacija UNESCO, našla za shodno da stavi pod svoju zaštitu, kazai su iz Demokratske Cren Gore.

Oni su kazali da nas ni UNESCO ne može zaštititi od vlastite autodestrukcije kakva je demonstrirana sinoć nad drevnim gradom Kotorom.

"Nemili događaji, scene paljenja i divljanja po Crnoj Gori, kojima se, međutim, nikako nije mogla pomračiti svjetlost praznika kakav Dan državnosti Crne Gore i Dan ustanka jeste, najbolja su potvrda teze da je sve, naročito najznačajnije i najsvjetlije praznike potrebno proslavljati dostojanstveno, umjereno, u skladu sa tradicijom, onako kako su to činili sinovi onih čiji su očevi ginuli za crnogorsku suverenost i čestitost", poručili su iz Demokratske Crne Gore.

Oni su kazali da je Demokratska Crna Gora više puta isticala kako je neophodno boriti se i izboriti da niko u Crnoj Gori ne bude bilo čiji podanik, a posebno ne primitivizmu i ekstremizmu koji su, ovog puta, okončani paljenjem jednog značajnog kulturno-istorijskog područja kao što je tvrđava San Đovani u Kotoru.

"Niko ko srcem slavi Dan državnosti i Dan ustanka ne slavi ga divljaštvom i ekstremizmom. Divljaštvom i ekstremizmom se iskazuje privrženost jedino onima koji takve pojave stipendiraju besplatnim gorivom ili bakljama, kako sami priznaše – sumnjivog kvaliteta. Te baklje sumnjivog kvaliteta su, možda, i najbolji indikator njihovog odnosa prema najsvjetlijem državnom prazniku. Potrebno im je bilo, kao i u ranijim prilikama, više istaći divljaštvo, ekstremizam i primitivizam, nego vrijednosti samog praznika koji svi u Crnoj Gori sa punog srca slave, ali dostojanstveno, bez ikakvog paljenja, bez nasilja nad prirodom ili društvom, bez destrukcije i autodestrukcije", poručili su iz Demokrata.

Oni su saopštili da primitivizmom na dane najsvjetlijih praznika kao da se želi pomračiti njihov sjaj i umanjiti njihova vrijednost i značaj.

"Nema sumnje: primitivizmu se mogu radovati jedino oni koji se prazniku ne raduju. Dakle – oni kojima smetaju Crna Gora, njena sloboda i njeno trajno antifašističko opredjeljenje", zaključeno je u saopštenju ovog političkog subjekta.

Bonus video: