Borel: Crna Gora da nastavi sa reformama

Visoki predstavnik EU i premijer Marković razgovarali o putu Crne Gore ka EU i političkoj situaciji u zemlji uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust

7615 pregleda 1 komentar(a)
Borel, Foto: AP Photo
Borel, Foto: AP Photo

Visoki predstavnik Evropske unije, Žozep Borel, istakao je važnost da Crna Gora nastavi sa radom na reformama nakon što je otvorila posljednje pregovaračko poglavlje, što predstavlja "važnu prekretnicu", saopšteno je danas u Briselu.

Borel je na sastanku sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem u ponedjeljak pozdravio "važnu prekretnicu koju je Crna Gora postigla otvaranjem posljednjeg pregovaračkog poglavlja 30. juna i naglasio važnost da Crna Gora nastavi da pokazuje konkretne rezultate angažovanja u reformama".

U razgovoru je, kako se dodaje, "naglašen značaj nastavka zajedničkog rada u ključnim bezbjednosnim oblastima kao što su borba protiv terorizma i suzbijanje hibridnih prijetnji".

Borel i Marković su razgovarali o putu Crne Gore ka EU i političkoj situaciji u zemlji uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust.

Govoreći o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana, Borel je istakao da dobrosusjedski odnosi, koordinacija i saradnja unutar regiona ostaju suštinski element procesa proširenja i ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa pozitivnom ulogom u tom pogledu.

Borel i Marković su razgovarali i o posljedicama Kovida-19 po Crnu Goru i o snažnoj međusobnoj solidarnosti EU i Crne Gore od izbijanja pandemije.

"EU jeste i ostaće najveći i najpouzdaniji partner za region Zapadnog Balkana u rješavanju neposrednih, dugoročnih i strukturnih posljedica pandemije Kovid-19", navodi se u saopštenju nakon Borelovog sastanka sa crnogorskim premijerom.

Bonus video: