Demos: Pejović nastavlja tradiciju, krši Ustav i zakone

"Nameće se pitanje na koji način je Pejović, očigledno talentovan za multitasking, samom sebi uredio sistem subordinacije? Da li je Andrija glavni pregovarač odgovoran Andriji ministru, šefu stranke ili kolegi ministru vanjskih poslova?"
105 pregleda 4 komentar(a)
Demos, Demos logo
Demos, Demos logo
Ažurirano: 03.02.2018. 11:37h

Praksa da jedna osoba vrši nekoliko javnih funkcija predstavlja kontinuitet u djelovanju crnogorskih Vlada, saopšteno je danas iz Demosa.

"Prethodno se po tome "proslavio" Vladimir Kavarić, koji je u jednom momentu imao čak osam funkcija. U aktuelnom mandatu tradiciju nastavlja Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova, koji paralelno sa tom obavlja i funkciju ambasadora, te po oba osnova ubira prihode. Ovim direktno krši Ustav naše zemlje (čl. 104), koji propisuje nespojivost profesionalnog obavljanja više javnih funkcija za predsjednika i članove Vlade. Pored toga, vršeći dvije javne funkcije, krši i Zakon o sprječavanju korupcije, a nije ni prijavio prihode, na što je takođe obavezan", navodi se u saopštenju Demosa.

Ministar evropskih poslova, glavni pregovarač Crne Gore i ambasador Aleksandar Andrija Pejović od maja prošle godine prima 4.690 eura mjesečno. Uz to, plaćen mu je i smještaj u Briselu za čiji je mjesečni zakup iz budžeta dobijao od 1.936 do 2.497 eura.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je inicijativu premijeru Dušku Markoviću za pokretanje postupka razriješenja Aleksandra Andrije Pejovića zbog, kako su naveli, kršenja Ustava u dijelu nespojivosti funkcija i zahtjev Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) za pokretanje postupka protiv Pejovića za utvrđivanje sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija.

Iz Demosa su dodali da je javno dostupna informacija da je Pejović istovremeno član Glavnog odbora DPS-a, te predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju u toj partiji.

"Ovim takođe krši i Zakon o vanjskim poslovima, kojim je definisano da član organa političke stranke ne može biti diplomata. Nameće se pitanje na koji način je Pejović, očigledno talentovan za multitasking, samom sebi uredio sistem subordinacije? Da li je Andrija glavni pregovarač odgovoran Andriji ministru, šefu stranke ili kolegi ministru vanjskih poslova? Naravno, nemamo iluzija o tome da li će premijer razriješiti Pejovića zbog kršenja Ustava ove zemlje. Isto tako, jasno je da ni, pravnoj parodiji sklona ASK (Agencija za sprječavanje korupcije - prim. Vijesti online), koja djeluje kao specijalna formacija DPS-a za obračun sa nepodobnima i neistomišljenicima, neće ispuniti svoju zakonsku obavezu da Pejovića kao javnog funkcionera sankcioniše zbog očiglednog sukoba interesa", kazali su iz Demosa.

Iz te partije su rekli i da vladajuća kasta, zarad usko parcijalnih ili ličnih interesa, nastavlja da ignoriše obavezujuće pravne norme, svodeći pravni poredak na instrument odbrane vlastitih interesa.

"U ostvarivanju takvih namjera, vrlo je sklona različitim oblicima brutalnog pravnog nasilja, o čemu bjelodano svjedoči najnovija operacija usmjerena na vraćanje Javnog servisa, koji se finansira novcem svih građana, pod okrilje DPS-a, odnosno njegovo pretvaranje u medisjki pult ove stranke", zaključuje se u saopštenju Demosa.

Bonus video: