DPS odbio kontrolno saslušanje o raspodjeli socijalnih davanja


Predsjednik Odbora Predrag Bulatovic je prekinuo sjednicu nakon glasanja, porucivsi da ce biti nastavljena kad DPS iznese inicijativu da se o tome raspravlja u nekoj drugoj formi, a da ce za to vrijeme on i clanovi Odbora iz DF Branka Bosnjak i Jovan Vucurovic donijeti odluku da li ce trajno napustiti to radno tijelo

5714 pregleda 2 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, arhiva, Foto: Savo Prelević
Odbor za antikorupciju, arhiva, Foto: Savo Prelević

Glasovima poslanika Demokratske partije socijalista (DPS ) sa dnevnog reda sjednice Odbora za antikorupciju skinuta je tačka, tokom koje je trebalo da se donese odluka o kontrolnom saslušanju resornih ministara i potpredsjednika Vlade oko raspodjele novca za socijalna davanja nakon izmjene zakona koji tretira tu oblast.

Odbor je trebalo da raspravlja o donošenju odluke o odrzavanju kontrolnog saslušanja potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem,ministra finansija i ministra rada i socijalnog staranja o raspodjeli sredstava za socijalna davanja nakon izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i kampanja od pocetka 2020.do raspisivanja parlamentarnih izbora.

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović je prekinuo sjednicu nakon glasanja, poručivši da ce biti nastavljena kad DPS iznese inicijativu da se o tome raspravlja u nekoj drugoj formi, a da ce za to vrijeme on i clanovi Odbora iz DF Branka Bošnjak i Jovan Vucurovic donijeti odluku da li ce trajno napustiti to radno tijelo.

Danijel Živković (DPS), koji je i potpredsjednik Odbora, rekao je da ostaju pri stavu da se ta tačka skine sa dnevnog reda.

"U uvodnom obrazloženju na prosloj sjednici rekao sam,da trazimo skidanje ove tacke sa dnevnog reda,makar sto se tice ovog kontrolnog saslušanja. U narednom periodu cemo se dogovoriti u kojoj formi možda postoji osnov da mozemo da razmatramo ovo pitanje",rekao je Živković.

Daliborka Pejović (DPS) je pitala koja su bila očekivanja od saslušanja i da li se to odnosilo i na kontrolu lokalnih budžeta.

Bulatović je rekao da je tokom rasprave o tom zakonu u Skupštini istaknuto da Odbor ima mogućnost kontrole trošenja sredstava,te je želio to da sprovede u praksi.

Istakao je da se DPS-u ne moze vjerovati na rijec da nece zloupotrijebiti sredstva, posebno imajuci u vidu aferu Snimak u kojoj se do detalja vidjelo kako DPS koristi resurse.

Pejović je kazala da nije DPS davao pomo, nego državne institucije koje su za to zadužene.

Branka Bošnjak (DF) je kazala da ne spore da treba pomoci gradđanima,ali da je bitno sprovesti kontrolu jer su u svim institucijama ljudi iz DPS-a koji primaju naredđenja.

Ranko Krivokapić (SDP) je rekao da je zloupotreba budžetske rezerve i do sada bila konstantna, te da ce biti jos veca jer je i kriza veća.

Danijela Pavicević(SNP) je rekla da se nakon brojnih afera tesko moze vjerovati u ispravnost raspodjele sredstava:

"Motivi opstrukcije su jasni-zloupotreba. drzavnih resursa" .

Bonus video: