"Vlada Crne Gore odbija da prihvati predlog SDP-a kojim se PDV u sektoru ugostiteljstva smanjio sa 21% na 7%"

Konjević: Smanjiti PDV po uzoru na evropske zemlje i pomoći privredu, ugostiteljstvo i turizam

Stope PDV-a su, kako tvrdi, smanjene u Belgiji, sa 12% na 6%, Kipru sa 9% na 5%, Češkoj sa 15% na 10%, dok je Grčka kao mediteranska turistička velesila smanjila stope PDV na smještaj i ugostiteljstvo sa 9% na 5%.

7275 pregleda 25 reakcija 20 komentar(a)
Konjević, Foto: SDP
Konjević, Foto: SDP

Predlog SDP za smanjenje stope PDV za ugostiteljstvo i turizam dobija evropsku potvrdu, saopštio je poslanik te partije Raško Konjević.

"Mnoge zemlje na evropskom kontinentu, su u želji da pomognu svoju turističku privredu, donijele cijeli niz mjera u rasponu od povoljnih kredita, subvencija potrošnje preko čekova i bonova za građane, do oslobađanja od zakupa i poreskih olakšica. Ipak, najznačajnija pomoć koju je dobila industrija ugostiteljstva i turizma ogleda se u smanjenju stope PDV-a na usluge i u tome prednjače Velika Britanija i Austrija koje su smanjile stopu sa 20% na 5%, dok su Litvanija i Bugarska smanjile stope sa 21% na 9%", kaže se u saopštenju.

Stope PDV-a su, kako tvrdi,  smanjene u Belgiji, sa 12% na 6%, Kipru sa 9% na 5%, Češkoj sa 15% na 10%, dok je Grčka kao mediteranska turistička velesila smanjila stope PDV na smještaj i ugostiteljstvo sa 9% na 5%.

"Crna Gora od svih pobrojanih zemalja ima najveći udio turističkih usluga u BDP-u, ali Vlada Crne Gore odbija da prihvati predlog SDP-a kojim se PDV u sektoru ugostiteljstva smanjio sa 21% na 7%. Tom, privremenom, mjerom bi se značajno pomoglo da 4.000 naših ugostitelja ekonomski prežive ovu izazovnu godinu, sačuvaju biznise i radna mjesta. Ograničenja uvedena mjerama NKT, ali i nedostatak stranih gostiju od kojih se ljeti ostvaruju značajni prihodi, već sada dovodi brojne ugostitelje u rizik za opstanak", kaže se u saopštenju.

Privredi, ugostiteljstvu i sektoru turizma je pomoć potrebna obmah, kako bi dio novca od PDV preusmjerili na plaćanje troškova, plata i komunalija, poručio je Konjević.

"Pravo je vrijeme da po uzoru na druge evropske države napravimo korak koji će pomoći očuvanju 4.000 biznisa i desetina hiljada radnih mjesta u Crnoj Gori", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas