"nadležni se prave nevješti kada treba da sankcioniš nekog iz dps-a"

Jokić: Aprcović glavni organizator skupa u Kotoru i bakljade koja je izazvala požar na bedemima

"Država je ostala nijema kako bi sačuvala i sakrila Željka Aprcovića, ali on nije mogao da sakrije sebe i svoje nezananje i nerazmjevanje Kotora koji mu je, silom na sramotu, dopao na upravljanje. Prošavši put od devedesetih do danas, od srpskog radikala i ratnog dobrovoljca do lažnog evropejca i kvazi-patriote, Aprcović je promjenio više lica, ali nije promjenio ono najgore, da učestvuje u stvaranju podjela, netolerancije i štete po društvo", kaže se u saopštenju

9011 pregleda 28 reakcija 26 komentar(a)
Jokić, Foto: Demokrate
Jokić, Foto: Demokrate

Požar koji je zahvatio kotorske bedeme u noći 13. jula nije ugrozio samo Kotor već i svjetsku kulturnu baštinu, a time i ugled Crne Gore, ili ono što je ostalo od njega nakon 3 decenije ove vlasti, smatra predsjednik OO Demokrata Kotor Vladimir Jokić.

"Podsjetiću da su kotorski bedemi upisani po dva osnova na UNESCO listu svjetske baštine. Zaštita svjetske kulturne baštine nije pitanje politizacije, niti kampanje, to je obaveza svih ili bi barem trebala biti",kaže se u saopštenju.

On je dodao da kao i svaki put do sada, kada je neophodno sakriti i sačuvati nekog vinovnika iz redova funkcionera DPS-a, nadležni se prave nevješti i svjetsku baštinu prepuštaju stihiji, nekada građevinskoj, te noći vatrenoj.

"Pitanje ko je dozvolio otvoreni plamen u julu mjesecu na buri i kako je došlo do ovog požara je nešto što nadležni organi moraju da riješe, kako bi se neodgovorni pojedinci koji su izdali takve dozvole kaznili. Nećemo pristati da i u ovom slučaju krivica padne na pojedinca koji je učestvovao u bakljadi, zato što kod tih pojedinaca nema krivice, već je krivica na onome ko je dao dozvolu za bakljadu po buri", saopštio je Jokić.

On je kazao da je Tužilaštvo pokrenulo izviđaj, "pa ćemo istome dostaviti informaciju o tome da je upravo vrh kotorskog DPS-a organizator kod kojeg treba tražiti krivicu, a to da je Željko Aprcović glavni organizator skupa u Kotoru i bakljade koja je izazvala požar na bedemima dokazuje i njegovo dočekivanje i pozdravljanje učesnika na Rivi, uz praćenje tog trenutka sa zvaničnih opštinskih stranica".

Željko Aprcović i Milo Đukanović, primitivni kakvi jesu, ne znajući šta je istinski patrioizam, pokušali su da zloupotrijebe iskrena osjećanja građana Kotora i Crne Gore, kaže se u saopštenju.

On dodaje da je izjava Aprcovića kojom opravdava čin izazivanja požara na Bedemima skandalozna.

"Država je ostala nijema kako bi sačuvala i sakrila Željka Aprcovića, ali on nije mogao da sakrije sebe i svoje nezananje i nerazmjevanje Kotora koji mu je, silom na sramotu, dopao na upravljanje. Prošavši put od devedesetih do danas, od srpskog radikala i ratnog dobrovoljca do lažnog evropejca i kvazi-patriote, Aprcović je promjenio više lica, ali nije promjenio ono najgore, da učestvuje u stvaranju podjela, netolerancije i štete po društvo. Njegova izjava, kojom pokušava opravdati i sakriti svoju ulogu, data iz kabineta predsjednika opštine Kotor, skandalozna je na više nivoa", tvrdi Jokić.

Kako kaže," uprkos tome što smo imali priliku da vidimo svojim očima snimke, Aprcović je svjesno izrekao neistinu da su na ovom okupljanju poštovane mjere NKT i to u trenutku kada se epidemiološka situaciju u gradu dodatno komplikuje i zabrinjava svakog zdravomislećeg;

Podjela mladih ljudi u Kotor na „našu omladinu“ i valjda neku drugu omladinu kada dolazi iz kabineta predsjednika opštine, podsjeća na neka prošla vremena kada su se pravili spiskovi i zaslužuje svaku osudu i prezir;

Nastavak izjave, gdje obećava novi zeleni pečat na brdu San Giovanni i na bedemima podsjeća na onu zloslutnu izjavu da će se napraviti ljepši i stariji Dubrovnik, koja mu je zajedno sa pravljenjem ovakvih spiskova i podjela vjerovatno, kao tadašnjem radikalu i dobrovoljcu, ostala u podsvjesti kao uspješan i poželjan model ponašanja", smatra Jokić.

Jokić dodaje da su gospoda Aprcović i Đukanović, "istog političkog puta i kova, nastali u vihoru rata, bez kojeg bi ostali u najbolju ruku nižerangirani službenici nekog arhivskog odjeljenja, i danas pokušavaju da ekstremizuju društvo, podjele građana i zarobe nas u vremenima straha".

"Obaveza svih nas je da prezremo ovo dijeljenje na naše i njihove, da se usprotivimo širenju mržnje i tenzija među građanima Kotora i Crne Gore i da zajednički, bez obira na naše razlike, kažemo svim dežurnim svađateljima i krvomutnicima da nas ne mogu podijeliti i zavaditi. Kotor i Crna Gora imaju snage i pameti da se oslobode ovog dvojca ratnih veterana, da se okrenu budućnosti, da ne dozvole da naši životi budu taoci njihovog primitivizma, straha, gluposti i mržnje", zaključeno je u saopštenju.