Mjere NKT-a ne važe za DPS

Zabrana okupljanja za Dan državnosti nije spriječila mlade DPS-a Berane da krše zabrane NKT-a

32162 pregleda 158 reakcija 28 komentar(a)
Trenutno 1.453 slučaja infekcije u Crnoj Gori, Foto: Savo Prelević
Trenutno 1.453 slučaja infekcije u Crnoj Gori, Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori broj aktivno oboljelih od kovida-19 trenutno je 1.453, saopštili su juče iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), gdje je u posljednja 24 sata završena PCR analiza 426 uzoraka, među kojima su 64 rezultata bila pozitivna. Obrađeni su i uzorci koji su poslati u Njemačku i, kako su saopštili iz IJZ, ukupan broj pozitivnih nalaza je 475.

Iz IJZ juče su kazali i da je kod dva smrtna slučaja kod kojih se sumnjalo da je uzrok smrti povezan sa novim koronavirusom rezultat bio negativan, dok je laboratorijski potvrđen kod pacijentkinje iz Bijelog Polja čija je smrt ranije prijavljena.

U Podgorici je i najviše trenutno inficiranih - 553, dok ih je u Rožajama 221, a iz te opštine dosad je i najviše smrtnih slučajeva - sedam. U Bijelom Polju trenutno je inficirana 151 osoba.

Najviše oporavljenih je u Beranama - 14. U toj opštini trenutno je inficirano 79 osoba. Broj inficiranih u Budvi je 64, Nikšiću 61, Pljevljima 56, Cetinju 55, u Baru 53, a Kotoru 52, Tivtu 29, Herceg Novom 21, Ulcinju 18, Gusinju 17, devet u Danilovgradu. Po jedna osoba trenutno je inficirana u Andrijevici, Tuzima i na Žabljaku.

Od početka mjeseca od kovida-19 u Crnoj Gori preminulo je 16 osoba, dok je ukupan broj oporavljenih 33.

Zbog značajnog porasta broja novih slučajeva infekcije koronavirusom u Podgorici, iz Nacionalnog tijela za zarazne bolesti (NKT) pozvali su na veću odgovornost i poštovanje mjera – bez izuzetka. To je saopšteno sinoć nakon sjednice NKT-a.

Odlučeno je i da primjena mjera na teritoriji opštine Rožaje bude produžena do 22, a na teritoriji Gusinja do 24. jula.

Zabrana javnih skupova za mlade DPS-a u Beranama ne važi

Savjet mladih Opštinskog odbora DPS Berane, tokom proslave Dana državnosti na Jasikovcu, nije poštovao zabrane okupljanja i fizičke distance.

To se može vidjeti i na video zapisu koji je postavljen na njihovoj Fejsbuk stranici, gdje je evidentno da fizičke distance posebno nema prilikom prolaska uz uzane stepenice koje vode do spomenika na tom brdu iznad grada.

U saopštenju koje je potpisao predsjednik Savjeta mladih Bransilav Jokić navodi se, između ostalog, da su “antifašističke baklje zapaljene pred Spomenikom slobode u znak sjećanja i zahvalnosti svim palim žrtvama u crnogorskoj antifašističkoj borbi”.

“Vijesti” su kontaktirale Jokića, ali je on insistirao da pitanje u vezi sa tim da li su prekršene mjere zabrane okupljanja i poštovanja fizičke distance, dostavimo mejlom.

Odgovor nijesmo dobili, a Jokić nakon toga nije odgovarao na pozive i SMS.

foto: Printscreen

Berane je u zoni u kojoj je NKT proglasio epidemiju i gdje su na snazi mnoge mjere zabrana, između ostalog i zabrana okupljanja više od dvije osobe, zatvoreni su ugostiteljski objekti, a u trgovinama je ograničen broj kupaca koji mogu odjednom boraviti u objektu.

Opština Berane, u kojoj su na vlasti koalicija Zdravo Berane (SNP, DF) i Demokrate, vatromet povodom Dana državnosti izvela je sa vatrogasnog vozila i bez javnog okupljanja.

Pozitivni i tehničari u Dobrotskoj bolnici

U Specijalnoj bolnici Dobrota u Kotoru potvrđen je pozitivan rezultat na kovid-19 kod dva medicinska tehničara, kazali su “Vijestima” iz kabineta direktora Petra Abramovića, dodajući da će više informacija imati kada dobiju rezultate testova i svih zaposlenih i pacijenata sa odjeljenja na kojima ti tehničari rade. “Bolnica je od samog početka sprovodila mjere po preporuci NKT-a, imala redovan kontakt sa epidemiološkom službom Doma zdravlja Kotor, i shodno novonastaloj epidemioloskoj situaciji u bolnici, biće testirani svi zaposleni i pacijenti sa odjeljenja na kojima tehničari rade. Za sada su odjeljenja izolovana, svakodnevno se dezinfikuju, i zaštitne opreme ne nedostaje. Više informacija imaćemo u narednim danima, po dobijanju rezultata testova”, kazali su “Vijestima” iz Specijalne bolnice Dobrota.

Redakciji “Vijesti” upućeno je više prijava sumnje na neodgovorno ponašanje pojedinaca i preduzetnika, a iz IJZ poručuju da slična ponašanja treba “bez ustezanja prijaviti Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji”.

Austrija stopirala Crnu Goru

Ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Ana Janković potvrdila je “Vijestima” da će biti obustavljeni letovi Podgorica-Beč, navodeći da je to na osnovu epidemiološke situacije odlučio austrijski ministar zdravlja.

“Letovi će biti obustavljeni od 16. jula na dvije sedmice. Situacija će ponovo biti procijenjena do kraja mjeseca”, kazala je Jankovićeva za “Vijesti”. Prema podacima sa sajta aerodroma, ka Beču leti više aviokompanija - “Austrijan”, “Viz er” i “Montenegro erlajns”.

Bonus video: