Divanović o privatnom obezbjeđenju i interventnoj jedinici: Neko drugi procjenjuje rizik

Budvanski Sekretarijat za finansije, po nalogu Divanovića, sprema rebalans opštinskog budžeta kako bi se ubacila stavka da se Opština može kreditno zadužiti do 30 miliona eura

40728 pregleda 293 reakcija 65 komentar(a)
čekuje deblokadu računa: Divanović, Foto: Opština Budva
čekuje deblokadu računa: Divanović, Foto: Opština Budva

Kordoni privatnog objezbjeđenja i interventne jedinice policije, po svoj prilici još će dočekivati zaposlene i građane na glavnom i službenom ulazu u zgradu Skupštine opštine.

Nikola Divanović, koga je odbornička većina imenovala za gradonačelnika, kaže da to nije pitanje za njega, jer on ne radi procjenu rizika.

“To nije pitanje za mene, neko drugi vrši procjenu rizika”, odgovorio je Divanović na pitanje do kada će privatno obezbjeđenje biti unutar i ispred zgrade.

Više od 20 dana na desetine pripadnika, kako privatne zaštitarske službe, tako i interventne jedinice Centra bezbjednosti Budve su ispred i unutar zgrade Opštine, te kontrolišu svakoga ko namjerava da uđe u zgradu.

Od zaposlenih mogu samo oni koji su na spisku, dok građani, najviše po dvoje, mogu ući u Građanski biro.

S druge strane, Divanović je optimista i očekuje da se ubrzo iznađe rješenje i deblokiraju računi Opštine, kako bi lokalna uprava napokon profunkcionisala.

“U svakom slučaju, to što je Vlada iskazala spremnost prema Opštini Budva je krajnje odgovoran pristup. Dug Opštine Budva koji je nastao aktiviranjem garancija je zaista dug Opštine. I ovdje se ne može govoriti o novom zaduživanju, nego iznalaženju optimalnog modela uređivanja tih odnosa. Vlada je spremna da ponudi nove garancije Opštini Budva da izađe iz krize. To je bio prvi razgovor koji sam obavio i vjerujem da ćemo narednih dana imati timski pristup tome i da će delegacija Opštine Budva razgovarati s delagacijom Vlade i ići ka kvalitetnom rješenju koje očekujem vrlo brzo”, kazao je Divanović.

Budvanski Sekretarijat za finansije, po nalogu Divanovića, sprema rebalans opštinskog budžeta kako bi se ubacila stavka da se Opština može kreditno zadužiti do 30 miliona eura.

“Vijestima” je nezvanično potvrđeno da će zaduženje, koje bi bilo uz Vladinu garanciju, poslužiti da se ukine blokada računa Opštine nakon što je Privredni sud po nalogu Ministarstva finansija donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja novcem.

Vlada traži da joj Opština vrati 29,3 miliona eura, koliko je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćeno njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

Rebalansom državnog budžeta kojim je Vlada predvidjela davanje garancije Opštini Budva u iznosu od 29,2 miliona eura, bez obrazloženja za koju namjenu će se taj novac trošiti.

Privredni sud je 27. maja donio privremenu mjeru kojom se Opštini Budva zabranjuje da koristi novac s računa dok Vladi ne vrati 29,3 miliona eura po osnovu garancije. Vlada je utvrdila 4. juna predlog rebalansa budžeta, u kome je planirala garanciju za kreditno zaduženje Opštine, a u tom trenutku je gradonačelnik Budve bio Marko Carević (DF).

Privremena mjera donijeta je nekoliko dana uoči sjednice lokalnog parlamenta koju je inicirala nova odbornička većina iz redova DPS, SD, Crnogorska i nezavisni odbornik Stevan Džaković, za razrješenje Carevića i predsjednika Skupštine opštine Krsta Radovića.

Time je cijela situacija politizovana, uprkos objašnjenima iz Vlade i suda da takve odluke nijesu bile politički motivisane.

Zbog blokiranih računa radnici administracije prvi put u proteklih tri i po godine nijesu primili zaradu, iako na računu Opštine ima dovoljno novca. Carević je uspio da isplati platu uoči aktiviranja privremene mjere, ali jedino od budžetskih potrošača majsku zaradu nijesu primili zaposleni u JU ”Muzeji i galerije Budve” i Radio televiziji Budva.

Neću smjenjivati sadašnje sekretare, čekamo njihov povratak

Divanović kaže da neće smijeniti četiri sekretara Carevićeve administracije koji imaju stalna zaposlenja.

I dok su protekle sedmice smijenjeni svi sekretari i načelnici opštinskih službi koji su imali status vršioca dužnosti i na njihova mjesta postavljeni DPS kadrovi, funkcije su za sada zadržali sekretar za finansije Petar Odžić (SDP), sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac (Demokrate), sekretar za urbanizam Stevo Davidović (Demokrate), sekretar za komunalno- stambene poslove Srđan Gregović (DEMOS).

“Neću ih smjenjivati. Očekujem da se svi sekretari koji su izabrani na konkursu, nakon isteka odmora i bolovanja, vrate na posao i preuzmu svoje obaveze “, kazao je Divanović.

Upitan da li ga ovi sekretari opstruišu, Divanović je odgovorio:

“Ne bih to nazvao opstrukcijom, ljudi su na odmorima i bolovanjima, razumijemo to kao zadovoljenje zakonskih prava, tako da ćemo, nakon njihovog povratka, obaviti konsultacije i očekujem da će dati svoj doprinos u funkcionisanju”, naveo je Divanović.

Bonus video: