Održan prošireni Kolegijum predsjednika Skupštine: DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo

Iznijeti i različiti prijedlozi koji se odnose na preciziranje uslova za predizborne kampanje, a prisutni su se usaglasili da apsolutni prioritet predstavlja očuvanje zdravlja građana Crne Gore, uključujući birače, administraciju i sve učesnike izbornog procesa

4614 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa Kolegijuma, Foto: Skupština Crne Gore
Detalj sa Kolegijuma, Foto: Skupština Crne Gore

U Skupštini Crne Gore danas je održana proširena sjednica Kolegijuma predsjednika, uz učešće Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), predstavnika Državne izborne komisije (DIK) i Agencije za spriječavanje korupcije (ASK), saopšteno je iz Kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore.

Sastanku su prisustvovale i nevladine organizacije koje se bave izbornim procesom – CDT, CEDEM, Građanska alijansa i CEMI.

Na proširenom Kolegijumu kojim je predsjedavao Ivan Brajović, bilo je riječi o realizaciji predstojećih izbora, u uslovima zdravstvene opasnosti.

"Članovi NKT-a na čelu sa Milutinom Simovićem, upoznali su poslanike sa radom nadležnih institucija u pripremi što sigurnijih epidemioloških pretpostavki za sprovođenje izbornih aktivnosti. Učesnici Kolegijuma razgovarali su i o pripremi Uputstva za bezbjedno održavanje izbora za 2020. Riječ je o dokumentu čija je radna verzija pripremljena na osnovu zajedničkog rada novoformirane radne grupe za pripremu izbora u uslovima epidemije koronavirusa, kao i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama. Na osnovu ovih smjernica, DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo kreirano u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Na Kolegijumu su iznijeti i različiti predlozi koji se odnose na preciziranje uslova za predizborne kampanje, a prisutni su se usaglasili da apsolutni prioritet predstavlja očuvanje zdravlja građana Crne Gore, uključujući birače, administraciju i sve učesnike izbornog procesa.

"Uvjereni smo u neophodnost otvorenosti i jasnog preciziranja daljih mjera u pripremi izbora, a ovaj sastanak doprinos je boljem međusobnom razumjevanju parlamentarnih partija kao direktnih aktera na političkoj sceni i ostalih učesnika današnje proširene sjednice Kolegijuma predsjednika. Očekujem da će naši današnji gosti uvažiti sugestije poslanika, kao i da će biti nastavljena naša bliska saradnja i u narednom periodu“ kazao je Brajović.

Bonus video: