Milić: Čun je Ministarstvo prepoznalo kao kulturno dobro; Sekulić: DPS podržava amandman SNP

Ministar saobraćaja Osman Nurković poručio je da ne vidi razlog da se amandman SNP ne uvrsti u Zakon, jer čun doživljavaju kao kulturno dobro Crne Gore

3289 pregleda 2 komentar(a)
Milić u Skupštini, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Milić u Skupštini, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

U novom Zakonu o sigurnosti pomorske plovidbe, biće uvršten amandman Socijalističke narodne partije (SNP) da se registruju i vlasnici čunova sa područja Vranjine, Zete i Malesije.

Kako je obrazložio poslanik te partije Srđan Milić na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore, na zahtjev Udruženja ribara sa toga područja su uputili taj amandman.

"Čun je Ministarstvo kulture prepoznalo kao kulturno dobro, to je neizostavni dio Crne Gore", istakao je Milić.

On je pohvalio Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, jer su mu odgovore na pitanja o broju registrovanih plovila, a koja je uputio 11., dostavili 13. jula, odnosno na državni praznik.

On je istakao da je to za svaku pohvalu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić je istakao da ta partija podržava amandman SNP i da smatraju da treba da budu sastavni dio Zakona.

Rasprava o predlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti pomorske plovidbe završena je danas.

Ministar saobraćaja Osman Nurković poručio je da ne vidi razlog da se amandman SNP ne uvrsti u Zakon, jer čun doživljavaju kao kulturno dobro Crne Gore.

"I treba da se zna ko sve plovi", istakao je Nurković.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović je istakao da smo u prethodnom periodu imali nekoliko havarija sa kruzerima, koji su se nasukali u Boki.

Njega je interesovalo šta su nadležni uradili povodom toga, a istakao je da su zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, izgubljene desetine miliona eura u Crnoj Gori, a da je ta industrija na globalnom nivou, pretrpjela štetu u milijardama.

Nurković je istakao da je za njegovog mandata, što se tiče sigurnosti, urađeno više nego za posljednjih 20 godina.

"Ali, da se ne bi hvalio, o tome će najbolju riječ dati građani na izborima", poručio je on.

Bonus video: