DPS i SD jedine dvije partije koje su do sada otvorile račune za kampanju

Ovo su prvi izbori na kojima će se primjenjivati nove odredbe Zakona o visini donacija za izbore

18192 pregleda 176 reakcija 16 komentar(a)
DPS 26. juna otvorio žiro račun, a SD 6. jula: Đukanović i Brajović, Foto: Filip Roganović
DPS 26. juna otvorio žiro račun, a SD 6. jula: Đukanović i Brajović, Foto: Filip Roganović

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD) jedine su dvije partije koje su do sada otvorile žiro račune za potrebe izborne kampanje za parlamentarne izbore, vidi se iz dokumenta koji je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović 20. juna raspisao je parlamentarne izbore za 30. avgust, a istog dana biraće se vlast u još pet opština – Andrijevici, Budvi, Gusinju, Kotoru i Tivtu.

Njegova partija je 26. juna otvorila žiro račun, a SD Ivana Brajovića 6. jula. S obzirom na to da su izbori u Tivtu odloženi zbog situacije s koronavirusom, sedam učesnika izbora, među kojima su DPS i SD, otvorili su još u februaru i martu poseban žiro račun.

Na tim izborima, prema ranije potvrđenim listama, učestvovaće i Hrvatska građanska inicijativa i Socijaldemokratska partija, kao i grupe birača „Narod pobjeđuje“, „Bokeški forum“ i Goran Božović „Časno i odgovorno za bolji Tivat“. Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, partija otvara poseban žiro račun u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje najkasnije dan poslije potvrđivanja izborne liste i taj račun se ne može koristiti u druge svrhe.

U slučaju da učesnik izbora, međutim, započne izbornu kampanju prije potvrđivanja izborne liste dužan je da, prije početka izborne kampanje, otvori poseban žiro račun.

Učesnik izbora koji ne uradi neku od ovih radnji, prema Zakonu, kažnjava se od 10.000 do 20.000 eura.

Ovo su prvi izbori na kojima će se primjenjivati nove odredbe Zakona koje se tiču visine donacije za izbornu kampanju, koja je s 2.000 povećana na 5.000 eura za fizička lica, a s 10.000 na 20.000 eura za pravna lica. Do sada je DPS prikupio za izbore u Tivtu 12.900 eura od donacija, a “Narod pobjeđuje” 20 eura.

Iako se svakodnevno povećava broj oboljelih od koronavirusa, u srijedu na sastanku u Skupštini, kojem su prisustvovali predstavnici NKT, ASK, Državne izborne komisije i NVO, nije razmatrano odlaganje izbora. Odlaganje je na proširenom Kolegijumu predsjednika Skupštine, od opozicije, tražio samo nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Zahtjev za odlaganje izbora uputio je i Građanski pokret URA koji bojkotuje parlament.

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović je nakon Kolegijuma rekao da nijesu razgovarali o uslovima odlaganja izbora, jer “živimo u vremenu čija je ključna odrednica nepredvidljivost”. “Mislimo da, imajući u vidu brojna uporedna iskustva, pa i sada u evropskim državama vidimo da se i u složenoj epidemiološkoj situaciji, pod uslovom jasnih pravila i smjernica, može organizovati izborni proces, a da se ne uruši zdravlje građana”, rekao je Simović.

U pokretu URA smatraju da sve činjenice ukazuju da je neophodno da se odlože izbori.

Bonus video: