Poslanici SDP Brajoviću: Penzioneri nemaju puno razloga za zadovoljstvo socijalnim položajem

Poslanici SDP su poručili Brajoviću da crnogorski penzioneri nemaju puno razloga za zadovoljstvo svojim socijalnim položajem

6976 pregleda 13 komentar(a)
SDP, Foto: SDP
SDP, Foto: SDP

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) uputili su predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću zahtjev za hitnu sjednicu Skupštine za usvajanje Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), saopšteno je iz SDP

"Vlada Crne Gore je sa zakašnjenjem od skoro dvije godine na jučerašnjoj sjednici utvrdila izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) kojim se uvode povoljnosti za buduće i sadašnje penzionere. Taj predlog Zakona je gotovo identičan predlogu koji su podnijeli poslanici SDP prije godinu dana, a koji su poslanici DPS, SD, BS uporno odbijali da uvrste u dnevni red sjednica čak sedam puta. Zbog toga zahtijevamo da, kao predsjednik Skupštine, zakažete sjednicu po hitnom postupku, najkasnije do 31.jula, kako bi prijedlog ovog zakona bio usvojen i počeo sa primjenom", ističe se u zahtjevu poslanika SDP.

U zahtjevu se dodaje da ukoliko ovaj zakon ne bude usvojen do 31.jula, vrlo je izvjesno da od njega u dogledno vrijeme neće biti ništa.

"Zato što je već sada prošlo preko 20 mjeseci od sporazuma socijalnih partnera, a kao sto vam je poznato izbori su raspisani za kraj avgusta", istakli su poslanici SDP.

Oni su poručili Brajoviću da crnogorski penzioneri nemaju puno razloga za zadovoljstvo svojim socijalnim položajem.

"Vlada je predlagala, a Skupština skoro automatski usvajala brojne zakonske odredbe kojima je život prosječnog penzionera postajao sve teži, a njihov standard lošiji iz godine u godinu. Samo kroz povećanje stopa akciza i osnovne stope PDV, ali i uvođenje plaćanja dvije stavke za obnovljive izvore energije na računu za struju, naših 125.000 penzionera je moralo od prilično skromnih penzija izdvajati svakog mjeseca sve više i više novca za račune, hranu i ljekove. Ukupan standard naših penzionera danas je lošiji jer je njihova prosječna penzija realno niža za 4% zbog rasta troškova života. Zbog svih ovih razloga, bilo bi od izuzetnog značaja da se navedeni zakon usvoji u hitnoj proceduri, kako bi naši budući i sadašnji penzioneri dobili barem malu satisfakciju na kraju mandatnog perioda", piše u zahtjevu poslanika SDP Brajoviću.

Oni su poručili da je vrlo važno da li će oni koji su gradili ovu zemlju i uplaćivali u Fond PIO dobiti barem dio onoga što sazlužuju, ili će opet biti predmet političkih igara na njihovu štetu.

"Zbog toga Vas još jednom pozivamo da zakažete sjedncu po hitnoj proceduri kako bi ovaj prijedlog zakona bio usvojen do 31.jula i počeo da se primjenjuje u avgustu tekuće godine", zaključuje se u zahtjevu poslanika SDP Brajoviću.

Bonus video: