Marković: Vjerujem da će i Crna Gora biti u prilici da koristi evropska sredstva za oporavak ekonomije

"Znam da je važno ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kako bismo dobili završna. Bićemo fokusirani na to, aktiviraćemo sve svoje potencijale. Prioritet će biti i adresiranje slabosti pravosudnog sistema i osnaživanje borbe protiv korupcije", istakao je Marković

2623 pregleda 5 komentar(a)
Veber i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Veber i Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je interes Crne Gore da za vrijeme njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom (EU) intenzivira proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja počevši od nekoliko poglavlja za koja već imamo internu spremnost.

On je kako je saopšteno iz Vlade, primio ambasadora Njemačke Roberta Hajnriha Vebera koji je Markoviću predstavio prioritete njemačkog predsjedavanja Savjetom EU.

"Znam da je važno ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kako bismo dobili završna. Bićemo fokusirani na to, aktiviraćemo sve svoje potencijale. Prioritet će biti i adresiranje slabosti pravosudnog sistema i osnaživanje borbe protiv korupcije", istakao je Marković.

Iz Vlade su kazali da je Marković čestitao Veberu na preuzimanju predsjedavanja EU ocijenivši da se to događa u pravom trenutku za Evropu i ocijenio je da su liderstvo Njemačke i prioriteti njemačkog predsjedavanja aktuelni i potrebni Evropi i to sada.

"Vjerujem da će i Crna Gora biti u prilici da koristi evropska sredstva za oporavak naše ekonomije", kazao je Marković.

U saopštenju se dodaje da su se sagovornici saglasili da se većina od šest prioriteta njemačkog predsjedavanja EU ne odnosi samo na države članice i da Crna Gora kao vodeći kandidat za članstvo u Uniji već sprovodi niz aktivnosti kompatibilnih sa politikom EU.

"Naglašeno je da je politika naše zemlje u suočavanju sa pandemijom bila usklađena sa politikom EU što je konstatovano u Briselu", piše u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je Marković zahvalio Njemačkoj na dosadašnjoj podršci, naročito prilikom nedavnog otvaranja posljednjeg pregovaračkog poglavlja i istakao spremnost Crne Gore na intenzivne kontakte sa Njemačkom sa ciljem daljeg unapređenja procesa evropske integracije Crne Gore.

"Spremni smo na kvalitetan kontakt sa njemačkom Saveznom Vladom, Parlamentom, Privrednom komorom, privatnim sektorom… Želimo da iskoristimo svaku priliku za našu zemlju", kazao je Marković.