EK pohvalila Nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27

Vojinović je podsjetila da je još u julu 2016. godine Evropska komisija potvrdila da je Crna Gora ispunila jedino postavljeno mjerilo za otvaranje Poglavlja 27
4 komentar(a)
Javna tribina poglavlje 27, Foto: MORT
Javna tribina poglavlje 27, Foto: MORT
Ažurirano: 02.02.2018. 16:24h

Evropska komisija je generalno pohvalila finalni Nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koji joj je Crna Gora dostavila 22. januara, saopštio je državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Saša Radulović na skupštinskoj javnoj tribini „Crna Gora i EU, Poglavlje 27: Životna sredina i klimatske promjene“.

Pored Radulovića, pregovarača za Poglavlje 27, na javnoj raspravi koju je organizovao Odbor za evropske integracije, ispred Ministartva održivog razvoja i turizma, učestvovala je i generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović, kao šefica Radne grupe za navedeno Poglavlje.

Radulović je pojasnio da su predstavnici pregovaračkog tima nedavno imali video konferenciju sa predstavnicima Evropske komisije (EK) iz tri generalna direktorata - za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, za životnu sredinu i za klimatske promjene. Kako je naveo, zahvaljujući kvalitetnoj komunikaciji, razjašnjena je pozicija Crne Gore, eventualne nedoumice i precizirane su aktivnosti koje je potrebno sprovesti na putu ka uspješnom otvaranju Poglavlja 27.

„Dokument je generalno pohvaljen od strane Evropske komisije i informisani smo da njeni predstavnjici već rade na svom pregovaračkom dokumentu, što nas je dodatno ohrabrilo da se naša pregovaračka pozicija može uskoro naći pred Savjetom EU. Izuzetno nas ohrabruje i to što je EK pozdravila uloženi napor i ukazala na nesporan napredak koji je crnogorska strana uložila u finalizaciju ovog Nacrta”, istakao je državni sekretar MORiT-a.

Radulović je takođe kazao da ohrabruje obostrani zaključak da je veoma važno iskoristiti pozitivan trenutak u pregovorima o proširenju, a koje će dodatno osnažiti i usmjeriti Strategija Evropske Komisije za Zapadni Balkan, koja će biti objavljena u ovom mjesecu.

Vojinović je podsjetila da je još u julu 2016. godine Evropska komisija potvrdila da je Crna Gora ispunila jedino postavljeno mjerilo za otvaranje Poglavlja 27. Ona je navela da je tokom marta 2017. Savjet ministara EU obavijestio Crnu Goru da je svih 28 država članica jednoglasno zaključilo da se Crna Gora smatra spremnom da počne pregovore u Poglavlju 27, čime je pozvana da dostavi Pregovaračku poziciju.

„Kako je Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 dala odgovore na gotovo sve komentare i pitanja Evropske komisije, preostaje još formalizovanje aktivnosti na usvajanju zajedničke Pregovaračke pozicije Crne Gore i Evropske komisije, nakon čega će nas iz nadležnih organa EU obavijestiti o datumu početka pregovora. Ono što je najvažnije je to da je Crna Gora spremna da otvori pregovore sa EK, te shodno prioritetima nastavi da postepeno rješava probleme i otvorena pitanja u ovoj oblasti“, kazala je Vojinović.

Na tribini je još jednom ponovljeno da Poglavlje 27 spada u jedno od najzahtjevnijih u pregovorima sa Unijom. Ključni izazovi u potpunoj implementaciji evropskih propisa odnose se na jačanje administrativnih i institucionalnih kapaciteta - kroz procese interne preraspodjele, zapošljavanje novog i obuku postojećeg kadra.

Pored predstavnika MORiT-a, na tribini je govorio i Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za evropske integracije i Herman Špic, šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Bonus video: