s optimizmom gledaju na predstojeće izbore, iako je ambijent i gori nego prije četiri godine

Opozicija ne pominje odgovornost ako ih „nikad slabiji” DPS opet potuče

Demokrate i SNP ističu da vjeruju u uspjeh i u više kolona, jer opozicione partije vode nekoliko opština, pa mogu i državu, iz DF-a poručuju da još ima vremena za ujedinjenje i jednu listu

79367 pregleda 386 reakcija 139 komentar(a)
Glasanje zakazano za 30. avgust, Foto: Savo Prelević
Glasanje zakazano za 30. avgust, Foto: Savo Prelević

Narod je sazreo i želi promjene, a opozicija nema pravo da ga iznevjeri i može uspjeti, čak i u više kolona, kao u nekoliko opština, jer je protivnik nikad slabiji i ranjiviji, poručili su sagovornici “Vijesti” iz opozicionih partija.

Tvrde da vjeruju u uspjeh i ne pominju odgovornost za eventualni poraz na pokradenim izborima, kako je opozicija krstila svake od uvođenja višestranačja.

Na pitanje “Vijesti” - ko će biti odgovoran za eventualni neuspjeh opozicije na izborima, odgovorili su samo iz SNP-a - “da svi moraju ponijeti svoj dio odgovornosti u borbi za pravednije društvo”.

“SNP je u tom pravcu spremna da ponudi adekvatna rješenja kao što smo to činili i u prethodnim godinama, jer vremena za gubljenje više nemaju ni građani, a ni Crna Gora”.

Opozicija nije bila zadovoljna uslovima i rezultatima prošlih izbora, zbog čega URA i Demokrate bojkotuju parlament.

Iz opozicije su više puta ponavljali da izborni uslovi nijesu mnogo promijenili, zbog čega su pominjali i bojkot i tražili odlaganje, ali su i ovog puta optimisti uoči glasanja 30. avgusta.

Sa vladajućom koalicijom nijesu uspjeli da se dogovore o reformi izbornog zakonodavstva, pa je skupštinski odbor, formiran u te svrhe, neuspješno završio rad krajem prošle godine, nakon što su ga napustile Demokrate zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Zbog tog Zakona, kojim je predviđeno prepisivanje crkvene imovine iz perioda prije 1918. godine na državu, Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala je protestne litije koje su okupljale više hiljada građana. Litije su privremeno obustavljene zbog koronavirusa...

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević istakao je da je važno da se opozicija ujedini i da na izbore izađe na jednoj listi, i da za to još ima vremena.

“Tako se šalje poruka i našim građanima, ali i međunarodnoj javnosti da će se na izborima boriti narod protiv diktatora. Mi iz DF-a cijenimo da još ima vremena da se kolege iz Demokrata i pokreta URA predomisle i da formiramo jednu listu koja sigurno pobjeđuje. Na ovim izborima se odlučuje o sudbini države i slobodi, a ne o mandatima i partijama”, rekao je Medojević “Vijestima”.

Nakon propalog pokušaja koordiniranog nastupa opozicije, Demokrate, Demos, Nova ljevica, Partija penzionera, invalida i restitucije i Društvo za istraživanje politike i političke teorije donijeli su odluku o formiranju građanskog bloka i uspostavljanju predizborne koalicije. SDP se izjasnio da će na izbore sam, dok SNP, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i dio nezavisnih poslanika pregovaraju o formiranju “Narodnog pokreta”...

Danilo Šaranović (Demokrate) ocijenio je da se jedinstvo, odnosno suština uspjeha opozicije, ne ogleda u načinu nastupa, već u nenapadanju, dopunjavanju, saradnji, solidarnosti, koordiniranim akcijama i držanju riječi.

Sa jakom ponudom krenuti u rušenje DPS-a: Šaranović
Sa jakom ponudom krenuti u rušenje DPS-a: Šaranović foto: Boris Pejović

“Kada je riječ o izlasku u više kolona, optimizam se može temeljiti na do sada viđenim brojnim primjerima. DPS je u više kolona impresivno savladan u Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Beranama, Tuzima”, kaže Šaranović i dodaje da je protivnik nikad slabiji i ranjiviji.

I iz SNP-a navode da je u mnogim opštinama opozicija na vlasti, koja funkcioniše odlično, “tako da ne postoji razlog da isto sjutra ne bude na državnom nivou”.

Medojević poručuje da narod od političara traži slogu i jedinstvo, da ne želi podjele, sukobe, progone, ideologije, partijske interese.

“Žele mir, zajedništvo, da se čuje njihov glas. Žele vlast koja će poštovati njihova prava i služiti interesima naroda. Preziru nasilje vlasti, hapšenja vladika, progon ljudi zbog objava na Fejsbuku. Narod je sazreo i traži promjene”.

Dodaje da lider vladajuće partije Milo Đukanović to nije shvatio i nastavlja sa besmislenim optužbama - da je svaki Crnogorac koji je protiv njegovog režima i DPS-a neprijatelj države, strani špijun, agent, zavjerenik.

“Duh narodne sloge i jedinstva, podstaknut litijama, prezire pokušaje Đukanovića da nasiljem nametne neki novi identitet Crnogorcima i da raskine sve veze sa našom tradicijom i slavnom prošlošću. Da se odreknemo Svetog Petra Cetinjskog i Njegoša. Sve većem broju birača DPS-a je jasno da on samo brani svoju vlast kako bi zaštitio opljačkane pare od naroda i države i da je spreman da izazove rat u Crnoj Gori. Zato je važno da upozorimo da ovo što Đukanović radi posljednjih pola godine se zove nacional socijalizam ili jasnije nacizam”.

Iz DPS-a su u četvrtak saopštili će svi glasovi koji odu opoziciji završiti na kraju u istom anticrnogorskom i antievropskom košu...

Šaranović navodi da je sada je zadatak svih velikih opozicionih subjekata da okupe što više programski sličnih opozicionih partija, iako su se, ističe, Demokrate zalagale za formiranje jedinstvene liste, do koje nije došlo zbog odluka određenih političkih subjekata.

“I da, sa jakom ponudom, dovoljnom da zadovolji svakog nezadovoljnog birača, ujedinjeni u nenapadanju i saradnji, krenemo odlučno, koordinirano, bez napadanja i podmetanja ka ostvarivanju zajedničkog cilja, to je rušenje DPS-a. Demokrate su već okupile, ali i dalje su otvorene za programski slične partije, nezavisne intelektualce i istaknute pojedince. Isto očekujemo i od drugih opozicionih kolega”.

Dodaje da Demokrate vjeruju u uspjeh i u tom cilju nemaju vremena za unutaropoziciona prepucavanja i optuživanja, već će dati 150 odsto svojih mogućnosti “da dokrajče protivnika koji je nikad slabiji i ranjiviji”.

Iz SNP-a kažu da je DPS sve izborne trke od uvođenja višestranačja dobio zahvaljujući zloupotrebama i mahinacijama.

“Ne sumnjamo da će to pokušati i ovog puta, a haos nastao zbog pandemije koronavirusa im svakako ide u prilog. Vlast još nije objasnila kako će funkcionisati identifikacija glasača u situaciji kada je obavezno nošenje zaštitnih maski, kako će se obezbijediti da svi koji to žele ostvare biračko pravo u ograničenom prostoru u kojem će se morati naći i birači i oni koji prate regularnost izbornog procesa, kako će se obaviti glasanje putem pisma, koji su to kriterijumi na osnovu kojih će članovi biračkih odbora utvrđivati da li građani pokazuju znakove zaraze... Takođe, jedno od izuzetno spornih pitanja je i glasanje preko posrednika, koje predstavlja direktno kršenje ustavnih i zakonskih normi. Dakle, mnogo pitanja, a vrlo malo odgovora”.

Iz SNP-a ističu da su se od samog početka zalagali za jedinstvenu opozicionu listu kao najbolji odgovor aktuelnoj vlasti.

“Kada to nije prihvaćeno, predložili smo izlazak u dvije kolone. Smatrali smo i dalje smatramo da opozicija nema pravo da iznevjeri potrebe birača, koji očekuju i žele promjene”.

Medojević: Đukanović u krizi vidio šansu da sačuva vlast

: Nebojša Medojević na glasanju
: Nebojša Medojević na glasanjufoto: Savo Prelević

Prema riječima Medojevića, da je Đukanović imao bilo šta od državničkog, pozvao bi na početku pandemije sve lidere parlamentarnih stranaka i ponudio moratorijum na političke sukobe i svađe i inicirao formiranje Vlade nacionalnog jedinstva, kako bi se zajednički izborili sa epidemiološkom i ekonomskom i socijalnom krizom.

“Nažalost, on je u ovoj krizi vidio šansu da sačuva vlast i intenzivirao je sukobe, podjele i pojačao represiju. Očigledno, kao antihrist i komunista, nije mogao da shvati da se Crna Gora promijenila, nabolje. Litije su dovele do promjene percepcije stanovništva. Obični, siromašni ljudi, gubitnici tranzicije, osjetili su se kao dio nečeg velikog, veličanstvenog. Povratili su nadu, dostojanstvo. Oslobodili se straha i počeli da osjećaju snagu narodne sloge i jedinstva”.