Sin Filipa Vujanovića ide u Evropski sud za ljudska prava: U Strazbur će jer je najbolji

Godine 2016, kako stoji u kartonima njegovo oca, Danila su, takođe za ostvarenje rezultate tokom studija, sa 2.000 eura nagradili Pravni fakultet, Advokatska komora i Atlas grupa. Pravni fakultet i Advokatska komora nagradili su ga tada sa po 500, a Atlas grupa sa 1.000 eura

57741 pregleda 101 reakcija 88 komentar(a)
Vujanovići na glasanju 2013, Foto: Savo Prelević
Vujanovići na glasanju 2013, Foto: Savo Prelević

Sin bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Danilo Vujanović, ostvario je najbolji rezultat među prijavljenim kandidatima, pa će od 1. septembra posao u Osnovnom sudu zamijeniti službom u Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP), u Strazburu.

Saglasnost za njegov angažman dao je Sudski savjet na elektronskoj sjednici 15. jula.

Vujanović će u Strazburu zamijeniti Jovana Stankovića, čiji radni angažman završava posljednjeg dana avgusta.

To su “Vijestima” kazali iz Sudskog savjeta, a kao potvrdu da je Danilo Vujanović ostvario najbolje rezultate, redakciji su proslijedili pismo Registrara ESLJP i Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kazali su i da su ove godine za poziciju službenika iz Crne Gore u ESLJP u Strazburu prijavljena četiri kandidata, da je Vujanović pokazao najbolji rezultat, te da je izbor kandidata “standardna procedura i odavno ustanovljena praksa”.

“Nakon što je MVP dostavilo Pismo registrara povodom nastavka programa sekondiranja nacionalnih službenika, ustanovljena praksa podrazumijeva nominovanje najmanje tri kandidata od kojih ESLJP bira jednog. Sudski savjet je proslijedio dopis Vrhovnom sudu Crne Gore na dalji postupak”, kazali su “Vijestima”.

Vrhovni sud potom o pozivu, kako dodaju, upoznaje predsjednike sudova, koji o svemu informišu zainteresovane zaposlene.

Pravo prijave za rad u ESLJP u Strazburu imaju svi koji su zaposleni u sudovima, imaju najmanje tri godine radnog iskustva u sudu, položen pravosudni ispit, a uslov je i odlično poznavanje engleskog ili francuskog jezika.

“Ove godine su bile četiri prijave, od kojih su izabrane tri najbolje i biografije kandidata poslate su direktno Registraru ESLJP”, kazali su iz Sudskog savjeta, dodajući da su kandidati, pored Vujanovića, i Jelena Radović Ivanišević takođe iz Osnovnog suda u Podgorici, i Tamara Bulajić, zaposlena u Upravnom sudu.

Kandidati su, kako dodaju, potom prošli pismeno testiranje na engleskom jeziku (izrada odluke o prihvatanju predstavke pred ESLJP), a zatim i usmeni intervju, takođe na engleskom jeziku.

Pored Vujanovića, još jedna kandidatkinja prošla je test na engleskom, nakon čega je sa njima vođen usmeni intervju.

“Nakon ove procedure Registrar dostavlja informaciju MVP Crne Gore kojeg kandidata su izabrali, uz nacrt Memoranduma o razumijevanju, na koji Sudski savjet samo daje saglasnost”, kazali su iz Sudskog savjeta.

Saglasnost za upućivanje na rad u ESLJP, kako su dodali, dosad je data za sudije Snežanu Bulatović Armenko, Jelenu Ružičić, Katarinu Peković i Jovana Stankovića, kojeg će 1. septembra zamijeniti Danilo Vujanović.

Prema imovinskom kartonu njegovog oca, bivšeg predsjednika Crne Gore, Danilo u Osnovnom sudu prima mjesečno 428 eura. U tom sudu zaposlen je 2018. Godinu ranije, prema izvještaju koji je njegov otac prijavio, Danilo je sa 300 eura nagrađen kao najbolji student IV godine Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Iste godine, od Ministarstva prosvjete, kako se navodi, dobio je i stipendiju za izvrsnost, u iznosu 3.240 eura. I tada je radio, ali se ne navodi gdje, osim da je, vjerovatno po osnovu stručnog osposobljavanja, isplaćivan iz državnog budžeta i da je primao 119, potom oko 240 eura.

Godine 2016, kako stoji u kartonima njegovo oca, Danila su, takođe za ostvarenje rezultate tokom studija, sa 2.000 eura nagradili Pravni fakultet, Advokatska komora i Atlas grupa. Pravni fakultet i Advokatska komora nagradili su ga tada sa po 500, a Atlas grupa sa 1.000 eura.

Njegova majka Svetlana Vujanović sutkinja je Vrhovnog suda, sestra Nina Vujanović, prema ranijim izvještajima, do 2013. bila je zaposlena u kabinetu bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, a nakon toga radila je i u Centralnoj banci Crne Gore. U CBCG i danas kao pravnica radi najstarija kćerka bivšeg predsjednika Tatjana Vujanović Stanković.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) ranije je objavio da ona CBCG zastupa u teškim sporovima, te da je pravni zastupnik CBCG u sporu koji protiv institucije i guvernera Radoja Žugića, zbog navodnog mobinga, vodi bivša viceguvernerka Irena Radović.

Bonus video: