Konjević pitao Markovića: Zašto je ceh u privatnoj bolnici šest miliona?

Marković u srijedu odgovara na pitanja poslanika u Skupštini

35894 pregleda 86 reakcija 31 komentar(a)
Konjević i Marković, Foto: Boris Pejović
Konjević i Marković, Foto: Boris Pejović

Liječenje crnogorskih osiguranika u jednoj privatnoj bolnici građani plaćaju skoro tri puta više nego u opštim bolnicama, ili oko dva i po puta više nego u Kliničkom centru, tvrdi poslanik Raško Konjević (SDP) koji će u srijedu premijera Duška Markovića pitati zašto je to tako.

Marković će u srijedu odgovarati na pitanja poslanika u Skupštini.

Konjević će pitati premijera da li je Vlada razmatrala finansijske rezultate uključivanja privatnih zdravstvenih ustanova u sistem javnog zdravstva i zašto je jedna privatna bolnica Fondu za zdravstveno osiguranje u jednoj godini za liječenje 4.318 pacijenata fakturisala vrijednost od šest miliona eura.

“To znači da liječenje naših osiguranika u toj bolnici građani plaćaju skoro tri puta više nego u opštim bolnicama, ili oko dva i po puta više nego u Kliničkom centru. Prosječna faktura liječenja u javnim zdravstvenim ustanovama je oko 440 eura, a u toj privatnoj ustanovi oko 1.300 eura”, naveo je Konjević. On će pitati i zašto je Vlada i vladajuća većina odbila zakonske predloge SDP-a, između ostalih i onaj koji se odnosi na smanjenje stope PDV-a za turističku i ugostiteljsku djelatnost.

Budimir Aleksić (DF) pitaće da li Vlada intenzivno radi na unijaćenju Crnogoraca, na što ukazuje “odlučnost Vlade da iz ove zemlje eliminiše Srpsku pravoslavnu crkvu”.

“Tvrdnju da Vlada sprovodi projekat unijaćenja Crnogoraca potkrepljuje i činjenica da od 2011. princa Nikolu Petrovića korumpirate milionima eura narodnog novca zbog toga što je rimokatolik, dok su ostali potomci kuće Petrovića, koji su kao i njihovi preci ostali vjerni pravoslavlju, ostali bez bilo kakve pomoći i podrške ove države”, naveo je Aleksić.

Aleksandar Damjanović (Posebni klub poslanika) pitaće kako Vlada gleda na enormnu neusaglašenost detaljnih urbanističkih planova „Budva - centar, izmjene i dopune“ i „Bečići“ s planskim dokumentima i da li Vlada planira da zabrani gradnju na tom području.

Srđan Milić (Klub poslanika SNP-Demos) pitaće zašto Vlada u oblasti obnovljivih izvora energije sprovodi politiku suprotnu interesima građana. On traži i informaciju o ukupno isplaćenim subvencijama vlasnicima OIE.

Predstavnik Kluba poslanika manjinskih partija, Ervin Ibrahimović pitaće premijera da li je Vlada uradila procjenu kakve će posljedice izazvati kriza izazvana pandemijom koronavirusa po ekonomsku stabilnost do kraja fiskalne godine,

Branimir Gvozdenović (DPS) pitaće koje će aktivnosti Vlada predložiti ili sprovesti kako bi se obezbijedio kontinuitet dobrih rezultata u turizmu ostvarenih u prethodnom periodu i šta će konkretno podrazumijevati treći paket mjera koji Vlada najavljuje.

Boris Mugoša (SD) pitaće u kojoj je fazi realizacije projekat rješavanja stambenog pitanja mladih koji je najavljen krajem prošle godine.

Bonus video: