Hapsili, privodili, prebijali i maltretirali funkcionere Demokrata

Za sve nasrtaje pripadnika Uprave policije, SDT-a, NKT-a, razloge treba tražiti u činjenici da su Demokrate trajno onesposobile mašine DPS-a za proizvodnju neistina kada su javnosti na uvid dostavile snimke na kojima se vidi kako pripadnici Uprave policije ubacuju suzavac u Sportski centar „Mediteran“

49377 pregleda 175 reakcija 0 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Svjedoci smo da su se funkcioneri Demokrata širom Crne Gore za jako kratko vrijeme našli u vrtlogu progona, hapšenja, kažnjavanja, privođenja... Dok cio svijet nastoji da se izbori sa koronavirusom, autokratskom i hibridnom režimu prioritet je, po svoj prilici, borba protiv političkih neistomišljenika.

foto: Demokrate

Uporedo sa prvim talasom pandemije, krenuo je i prvi talas hapšenja kada je policija, na Žabljaku, uhapsila poslanicu Demokrata, Zdenku Popović i njene saradnike: Darka Šljivančanina, predsjednika OO Demokrata Žabljak, Pera Popovića, nosioca liste Demokrata na lokalnim izborima na Žabljaku, Zdravka Krstajića, odbornika Demokrata, te Mladena Milićevića i Krsta Koprivicu, članove OO Demokrata Nikšić.

Policija je tada zaustavila i maltretirala poslanike, odbornike i službenike Demokrata jer su dijelili humanitarnu pomoć starici od preko 90 godina. Obrazloženje: dijeljenje humanitarne pomoći nije dozvoljeno bez saglasnosti operativnog štaba. U isto vrijeme, kuririma ugostiteljskih i drugih objekata dozvoljeno je da raznose hranu i robu po Crnoj Gori. Takođe, u isto vrijeme, aktivisti DPS-a dijele hranu i druge namirnice širom Crne Gore, s tom razlikom da su ih dijelili isključivo svojim članovima i simpatizerima.

Krapović
Krapovićfoto: Demokrate

Nije trebalo da prođe mnogo, pa da se hapšenja političkih neistomišljenika i nastave: hapšeni su i Dragan Krapović i Krsto Radović. Javnost je mogla da vidi mučne scene fizičkog nasilja od strane pripadnika Uprave policije nad potpredsjednikom Demokrata i predsjednikom Skupštine opštine Budva. Na ovaj način su crtane mete funkcionerima Demokrata i pružani podsticaji svakom da se na identičan ili sličan način obračunava sa predstavnicima opozicije.

Krapović je priveden u SDT, a da mu, prethodno, nije ni saopšteno zašto. Očigledno, trebalo ga je najprije privesti, a potom izmisliti krivično djelo kojim bi se, naknadno, opravdao sam čin privođenja. Važno je istaći: ni Krapović, ni Radović nisu pri tim dešavanjima pružali bilo kakav otpor, nego su, štaviše, sve vrijeme, jednako pozivali na mir, na dostojanstvo, na nenasilje, na nevrijeđanje, riječju – na sve ono što DPS nije.

Krsto Radović
Krsto Radovićfoto: Demokrate

Ovakva događanja, očekivano i prirodno, naišla su na spontan, miran, dostojanstven, inventivan, otpor građana, ne samo u Budvi, već u cijeloj Crnoj Gori. Nasilna i nemotivisana postupanja policija, koja su oprobana u Budvi, nastavila su se i u Podgorici, i u Nikšiću, i u Pljevljima, i u Beranama…

U Nikšiću se moglo vidjeti kako pripadnik policije, ni od kog izazvan, prska biber-sprej u oči Momu Koprivici, potpredsjedniku Demokrata i Nemanji Vukoviću, potpredsjedniku OO Demokrata Nikšić. Iz Nikšića su potekli i prizori prebijanja i povrjeđivanja, naočigled policije, ljekara, uglednog građanina, predsjednika OO Demokrata Nikšić, Marka Mitrovića, pri čemu je nepostupanje policije u odnosu na nasilnike jednako saučesništvu.

Za sve posljednje nasrtaje pripadnika Uprave policije, SDT-a, NKT-a, razloge treba tražiti u činjenici da su Demokrate trajno onesposobile mašine DPS-a za proizvodnju neistina kada su javnosti na uvid dostavile snimke na kojima se vidi kako pripadnici Uprave policije ubacuju suzavac u Sportski centar „Mediteran“ među djecu koja su baš tu učila prve košarkaške dvokorake. Objavljivanjem tih snimaka, DPS-u su iz ruku izbijena oružja manipulacija i prevara. Uskraćena im je mogućnost da za suzavac u sportskoj sali okrive nekog drugog, najbolje – nekog od učesnika mirnog protesta.

Popović
Popovićfoto: Demokrate

Represivni aparat autokratskog režima nije mirovao ni u Pljevljima. Tamo su, u pljevaljski Centar bezbjednosti privođeni Dušan Janjušević i Miroslav Bato Anđelić, odbornici Demokrata u SO Pljevlja. Protiv njih je upotrebljen isti princip hapšenja kao kod Dragana Krapovića: „Prvo hapsi, pa smišljaj razloge“. Inače, u Pljevljima je režim DPS-a dao još jedan doprinos nauci o bezbjednosti koji se sastoji u tome da se pomalo već zastarjela i prevaziđena praksa kažnjavanja prestupnika zamijeni novom: kažnjavanjem žrtava. Tako je portparol Demokrata, Nikola Rovčanin novčano kažnjen iako je bio žrtva organizovanog napada aktivista DPS-a koji su upali u prostorije Demokrata dok se Rovčanin u njima nalazio.