DF i SNP na korak do širokog saveza?

Više sagovornika tvrdi da je dogovor na pomolu, a Joković se “nada da postoji mogućnost zajedničkog nastupa svih opozicionih partija koje još nijesu odlučile kako će na izbore”

40453 pregleda 742 reakcija 142 komentar(a)
: Nude dogovr na osnovu rezultata s posljednjih izbora: Čelnici DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević, Foto: Luka Zeković
: Nude dogovr na osnovu rezultata s posljednjih izbora: Čelnici DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević, Foto: Luka Zeković

Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP) najvjerovatnije će na predstojećim parlamentarnim izborima nastupiti u široj koaliciji, ali dogovor još nije konačan i uglavnom “visi” oko jednog mandata. Da li će biti saveza i šta će to značiti za Pravu Crnu Goru, Ujedinjenu Crnu Goru i Radničku partiju, znaće se vjerovatno sjutra, saznaju “Vijesti”.

DF je spreman da SNP-u ponudi sigurna tri mandata na zajedničkoj izbornoj listi i u toj odluci rukovodi se rezultatima s prethodnih parlamentarnih izbora, kada su poslanička mjesta dobili Aleksandar Damjanović, Danijela Pavićević i Srđan Milić.

Oni su u međuvremenu nastupali s pozicija samostalnih poslanika, iako je sve troje i dalje formalno u SNP-u.

DF u pregovorima barata sa računicom da će imati 20-22 poslanička mjesta (u aktuelnom sazivu imaju 18), pa bi sve iznad 20 mjesta partneri dijelili ravnopravno, a 21. pozicija pripala bi SNP-u, objasnio je jedan od sagovornika.

Partija Vladimira Jokovića, međutim, traži sigurna četiri poslanička mjesta. Oni se rukovode procjenom, kako je rečeno “Vijestima”, da u savezu s Ujedinjenom i Radničkom mogu dobiti 5-6 mandata. DF, međutim, smatra da je SNP ispod cenzusa, te da im ni takav savez ne bi išao previše na ruku jer su Ujedinjena i Radnička bez ozbiljne podrške građana, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

U DF-u i SNP-u juče su za “Vijesti” rekli da im je cilj najšira koalicija i da će se do kraja sedmice znati hoće li je biti. Visoki zvaničnici SNP-a kazali su da su “otvoreni za razgovor sa svima”.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković rekao je juče “Vijestima” da još nijesu utvrdili stav o načinu izlaska na izbore. “Nadamo se da postoji mogućnost zajedničkog nastupa svih opozicionih partija koje još nijesu odlučile”, rekao je on, ne iznoseći detalje oko mandata.

DF je, za sada, postigao dogovor s Pravom Marka Milačiča, koji je juče rekao “Vijestima” da je njihov partijski stav što širi politički opozicioni savez.

Šćekić i Joković
Šćekić i Jokovićfoto: Luka Zeković

Prava je na sjednici Predsjedništva već utvrdila i poslaničku listu na kojoj su, sem Milačića, politički direktor Željko Savović, član beranskog odbora dr Milovan Živković i profesorica Sanja Đondović iz pljevaljskog odbora partije.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da dogovor Prave i DF samo treba da bude formalizovan.

U DF-u su kazali da Ujedinjena i Radnička nijesu ispostavljale nikakve zahtjeve. Međutim, prema informacijama “Vijesti” Ujedinjenoj se nudi jedan mandat, s tim da njen lider Goran Danilović ne bude na listi.

Opoziciona Socijaldemokratska partija samostalno nastupa na parlamentarnim izborima, Demokrate i Demos su u savezu s još dvije manje vanparlamentarne partije, dok je Građanski pokret URA s dijelom intelektualaca nedavno objavio platformu “Crno na bijelo”, pa se u tom duhu očekuje i njihova izborna lista. Oni će vjerovatno u izbornu trku sa savezom građana Civis, na kojoj će biti i intelektualci, a čime se na neki način otvaraju političke liste.

Šćekić: DPS iznevjerio građane u svim segmentima

“Mi smo otvoreni za razgovor sa svima, i dalje očekujemo da može doći do jedne veće kolone, ali ako ostali isto žele, u svakom slučaju smo spremni za izbore u bilo kom obliku i očekujemo pobjedu opozicije, jer je DPS u ozbiljnom padu i problemu sa svojim glasačima koje su iznevjerili u svim segmentima... U narednih par dana ćemo donijeti konačnu odluku i krenuti u kampanju shodno mogućnostima usljed ove pandemijske situacije”, rekao je “Vijestima” potpredsjednik SNP Dragoslav Šćekić

Bonus video: