Demokrate: Đurić, funkcioner DPS, organizuje proslave suprotne mjerama NKT

"Je li moguće da predsjednik NKT Milutin Simović, ne zna da njegova desna ruka za partijske operacije u Nikšiću, organizuje rođendane i druge proslave, suprotno mjerama NKT, ili mu je u svakodnevnoj partijskoj komunikaciji dao 'dozvolu' da bi se dijelio profit i punila kasa DPS?", rekao je između ostalog Momo Koprivica, potpredsjednik Demokrata

21768 pregleda 221 reakcija 42 komentar(a)
Vuković i Koprivica, Foto: Svetlana Mandić
Vuković i Koprivica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.07.2020. 16:31h

Iz Demokratske Crne Gore optužili su Rajka Đurića, funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS), da u svom ugostiteljskom objektu koji se nalazi u Mokroj njivi kod Nikšića, organizuje rođendanske proslave suprotne mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Na konferenciji za novinare, Nemanja Vuković, potpredsjednik Opštinskog odbora (OO) Demokratske Crne Gore Nikšić, pokazao je slike i snimke koje su kako tvrdi nastale u Đurićevom objektu 9, 12. i 13.jula, i koje, kako tvrdi, idu u prilog iznijetim optužbama.

Momo Koprivica, potpredsjednik Demokrata, kazao je da Đurić, funkcioner i donator DPS, "u jeku zabrane u svom ugostiteljskom objektu gotovo svakodnevno organizuje proslave, rođendane i slavlja, što van objekta, što unutra", iako je to naredbom za preduzimanje privremenih mjera zabranjeno.

Kako je kazao, zaposleni i konobari, prilikom proslava, ne nose zaštitne maske, čak ni kad su prisutna djeca u većem broju.

"Kako je to moguće na samo tri kilometra od centra grada? Je li moguće da predsjednik NKT Milutin Simović, ne zna da njegova desna ruka za partijske operacije u Nikšiću, organizuje rođendane i druge proslave, suprotno mjerama NKT, ili mu je u svakodnevnoj partijskoj komunikaciji dao 'dozvolu' da bi se dijelio profit i punila kasa DPS? Jesu li funkcioneri i donatori DPS izuzeti od kontrole, jesu li u obavezi da poštuju mjere NKT ili te mjere važe samo za one koji nijesu po mjeri DPS? Da li ista pravila jednako važe za sve? Da li tužilaštvo u Nikšiću, na čelu sa Stevom Šekarićem, uopšte ispituje bezakonje i zdravstveno opasno djelovanje operativca, funkcionera i donatora DPS ili se samo bavi monitiranjem političkih procesa?", pitao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, o kakvom kredibilitetu NKT se može govoriti kad saradnik Milutina Simovića, šefa tog tijela, "stiče profit nekažnjeno gazeći propisane mjere".

"Ovdje se otkriva i nova funkcija rapidno oronulog NKT: eliminisanje svih koji su konkurencija DPS firmama da bi one sticale ekstra-monopolski profit, profit koji ne zavisi od rada, već od privilegovanja. Proizilazi da u Nikšiću ne možete na organizovan način proslaviti rođendan ukoliko ne pokucate na vrata ovog donatora ili funkcionera DPS. Ono što je ostalima zabranjeno, to je operativcu DPS Đuriću dozvoljeno", kazao je Koprivica i dodao da pomenuti primjer predstavlja stvaranje monopolske pozicije za DPS-firmu i "faktor širenja epidemije i ugrožavanja zdravlja građana".

Iz Uprave za inspekcijske poslove su odgovorili da su Đurićev ugostiteljski objekat kontrolisali 26. juna i da tom prilikom nijesu utvrđene nepravilnosti u dijelu nadležnosti Turističke inspekcije.

"Pošto su u toku zajedničke kontrole Turističke i Komunalne inspekcije navedeni objekat će biti predmet nadzora u budućem periodu", piše u njihovom odgovoru.

Iz NKT su kazali da će nakon obavještenja o ovom događaju nadležne inspekcije će provjeriti ove navode i preduzeti mjere koje im stoje na raspolaganju na osnovu Zakona.

"Takođe će Uprava policije provjeriti da li ima elemenata za krivičnu odgovornost", rekli su iz NKT.

Nemanja Vuković je kazao da Đurić ne samo da krši mjere NKT, već je i godinama, kako tvrdi, nezakonito profitirao, pa je suprotno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja donirao DPS-u novac, da bi u periodu kraćem od dvije godine zaključivao ugovor u postupcima javnih nabavki.

Kao primjer naveo je Đurićeve donacije od 1. marta 2017. i 11. aprila 2018. godine u iznosu od 400 i 250 eura, i donaciju njegove supruge od 1. marta 2017. u iznosu od 1.000 eura.

"Ovo su ugovori firme "Monte Nik garden", koja se vodi na Đurićevog sina, a u kojoj njegova supruga i takođe donator DPS ima ulogu lica ovlašćenog za komunikaciju sa naručiocima iz javnog sektora", kazao je Vuković i pokazao dva ugovora sklopljena sa CEDIS 4. oktobra i 28. avgusta prošle godine, vrijedna 13.900 i 38.250 eura (bez PDV), kao i javnu nabavka u vezi čišćenja korita rijeke Željeznice, sa Opštinom Bar, zaključenu 13.decembra 2018. godine (cijena bez PDV 23.413 eura).

"Šta je korupcija ako nije finansiranje dolaska na vlast upravo one Vlade sa čijim se predstavnicima zaključuju ugovori vrijedni 75.564 eura, i to uz grubo kršenje jasnih zakonskih normi? Obrazac je jasan. Prvo se daje donacija DPS-u, a u postizbornom periodu se vraća dug kroz dodjelu javne nabavke i isplatu budžetskog novca. Tako se DPS odužuje svojim donatorima novcem svih građana", kazao je Vuković.

Koprivica je dodao da će ta partija, s obzirom na to da nepostupanje po mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti, cjelokupnu dokaznu građu dostaviti nadležnom tužilaštvu, a svu dokumentaciju i dokaze o nezakonitim donacijama i javnim nabavkama, Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) uz podnošenje prijave.

Bonus video: