Kako će partije voditi kampanje: Za glasove se lobira onlajn, DPS drži teren

Crna Gora je lider u regionu po broju inficiranih na sto hiljada stanovnika. U Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji nakon izbora buknula epidemija

42429 pregleda 84 reakcija 44 komentar(a)
Milutin Simović sa čelne pozicije u NKT-u vodi kampanju za DPS (arhiva), Foto: Vlada Crne Gore
Milutin Simović sa čelne pozicije u NKT-u vodi kampanju za DPS (arhiva), Foto: Vlada Crne Gore

Zbog epidemije koronavirusa ovogodišnja predizborna kampanja za mjesta u državnom parlamentu, ali i za lokalne skupštine u pet opština, vodiće se uglavnom preko društvenih mreža.

Što zbog moguće infekcije a što zbog zabrane okupljanja više do 20 osoba, od predizbornih mitinga ove godine vjerovatno neće biti ništa. U partijama tvrde da im je “zdravlje građana na prvom mjestu”.

Neke od njih ranije su tražile od Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) stav da li je u ovakvim uslovima uopšte moguće bezbjedno organizovati izbore 30. avgusta ili ih treba odložiti, ali do sada nijesu dobile odgovor.

NKT je u koordinaciji sa dijelom civilnog sektora i Državnom izbornom komisijom već predložio set mjera koje će navodno obezbijediti bezbjedno glasanje, a danas bi DIK trebalo da dostavi svoje mišljenje na taj predlog.

Infekcija se ubrzano širi i Crna Gora je trenutno prva u regionu po broju aktivno oboljelih na sto hiljada stanovnika. U susjednim zemljama Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji su organizovani izbori tokom epidemije, nakon čega je, kako su prenijeli tamnošnji mediji, zabilježen porast broj oboljelih.

Generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović je kazao da će oni poštovati zdravstvene mjere i “vodeći računa o životu i zdravlju svakog čovjeka”. Istakao je da će kao i do sada upoznavati javnost o svom radu putem društvenih mreža, naročito imajući u vidu da je u protekla dva mjeseca, “paralelno sa rastom rejtinga partije, dupliran broj građana koji prate njihovu Fejsbuk stranicu”.

“Podrška medija odnosno njihova uloga u predizbornim kampanjama se podrazumijeva, imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju, njihov značaj je povećan kada je u pitanju aktuelna kampanja za parlamentarne izbore”, kazao je Bogdanović.

Istakao je da su Demokrate od osnivanja prepoznate kao partija koja u kontinuitetu ima aktivnu komunikaciju sa članstvom i biračima i koja sprovodi kampanju od “vrata do vrata” i da su imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju sve prilagodili zaštiti zdravlja građana.

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić, kazao je da su jedini zatražili odlaganje parlamentarnih i lokalnih izbora, navodeći da svima u ovom trenutku zdravlje građana mora biti na prvom mjestu.

On je kazao da su prije 20 dana NKT-u uputili dopis tražeći od njih mjere i preporuke oko vođenja političke kampanje, ali da nisu dobili odgovor: “Smjernice i uputstva koje pripremaju, a o kojima je javnost ovih dana mogla da čuje, prilično zakašnjele i morale su biti donijete mnogo ranije”.

Istakao je da će URA najveći dio kampanje voditi na društvenim mrežama i u medijima, te da će razni vidovi digitalnih kampanja “definitivno biti glavna arena u ovoj političkoj borbi”.

Mikić je kazao da nekoliko partija vlasti i opozicije već sedmicama unazad sprovode kampanju “od vrata do vrata”, ali oni još nisu: “Ukoliko u narednom preriodu krenemo sa ovim aktivnostima, zdravlje građana i naših aktivista će nam biti na prvom mjestu”.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić, kazao je da ne misle da su bilo koji glas, mandat ili politička kampanja vrijedni širenja virusa koji odnosi živote i zato su od DIK i nadležnih zdravstvenih institucija tražili da donesu odluke, na osnovu mišljenja ljekara.

“SDP traži jasna pravila zasnovana na zakonima i realnu procjenu struke da li kampanja može da ugrozi zdravlje građana i širenje zaraze. Svakako za te odluke neko mora da preuzme odgovornost. Struka mora dati preporuku mimo političkog uticaja, ali i nositi javnu odgovornost za to”, istakao je Stanić.

On je kazao da SDP već sada značajan dio svoje političke platforme plasira preko društvenih mreža i u tom segmentu “ima odlične rezultate”. Istakao je da SDP ne ide u kampanju “od vrata do vrata”, jer ne smatraju da je” primjereno u ovoj epidemiološkoj situaciji ulaziti ljudima u stanove i kuće”.

Iz Demosa je saopšteno da su prije nekoliko dana ukazali NKT-u na složenost, ali i opasnost sprovođenja izbornih aktivnosti u ovom stadijumu epidemije:

„Prvenstveno mora se voditi računa o zdravlju građana i, s tim u vezi, smo od medicinskih stručnjaka iz NKT-a zatražili da jasno saopšte da li je u ovakvim uslovima uopšte moguće bezbjedno organizovati izbore. Do danas nije bilo nikakvog izjašnjenja sa njihove strane. Smatramo da ovakvim ponašanjem struka sebe stavlja u vrlo opasnu ulogu promotera i zaštitnika interesa vlasti, a ne zdravlja građana“.

„Kampanja će, ističu iz Demosa, u prvom redu biti oslonjena na komunikaciju preko digitalnih platformi. Navode da u ovakvim okolnostima postoji dodatna odgovornost medija da političkim akterima otvore širi prostor za predstavljanje političkih programa.

Iz DPS-a nije odgovoreno na pitanja kako će voditi kampanju u ovakvim okolnostima, a njihovi funkcioneri su odavno na terenu i vode kampanju koristeći državne pozicije koje pokrivaju, uključujući i u NKT.

Portparol Socijaldemokrata (SD), Nikola Zirojević, kazao je da im je “zdravlje građana prioritet nad svim prioritetima”.

On je ocijenio da će društvene mreže imati značajnu ulogu u vođenju predizborne kampanje. “Sto se tiče podrške medija, od svih njih očekujemo da na korektan i objektivan način, ravnopravno, prenose aktivnosti svakog političkog subjekta“, kazao je Zirojević.

Istakao je da aktivisti SD-a “imajući u vidu aktuelnu situaciju, nijesu sprovodili kampanju od vrata do vrata”.

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić kazao je da se u situaciji kada su sva javna okupljanja zabranjena, kampanja dominantno vodi kroz medije. “Njen fokus je uglavnom na društvenim mrežama. Odgovorni smo prema javnom zdravlju koje je prioritet. Trudimo se da izbjegavamo direktan kontakt sa ljudima što je više moguće”, kazao je Omeragić.

Portparol Liberalne partije Amar Borančić kazao je da oni već koriste netradicionalni pristup građanima. On je istakao da stalno komuniciraju sa građanima i simpatizerima putem digitalnih platformi, te da se “čini da će ova kampanja za izbore 2020. godine biti dominantno vođena baš na taj način”.

DF predstavio aplikaciju protiv glasača iz inostranstva

Demokratski front prezentovao je juče aplikaciju, kako su rekli, za otkrivanje nelegalnih glasača koji dolaze iz inostranstva, a upisani su u birački spisak Crne Gore.

Autor aplikacije Aleksandar Sekulić je na konferenciji za medije pojasnio da svako anonimno može da prijavi nepravilnosti koje se odnose na ljude koji imaju neregularno prebivalište u Crnoj Gori koje nisu odjavili, a takođe imaju prebivalište ili državljanstvo u nekim zemljama na Zapadu. Poslanik (DF) Slaven Radunovic je kazao da je aplikacija jednostavna za korišćenje:

“Podrazumijeva da znate minimum ime i prezime nekoga od tih ljudi koji krše zakon...Nakon toga, kad pokupimo najveći broj imena tih ljudi, uporedićemo nakon izbora sa onima koji su ostvarili to pravo i te liste ćemo da pošaljemo u države iz kojih oni dolaze”.

Bonus video: