"VIDIMO SE 30. AVGUSTA NA IZBORIMA"

Marković: Prevladali političari u SPC kojima ne treba zakon nego pokorena i obespravljena Crna Gora

Marković je istakao da skoro tri četvrtine stanovništva Crne Gore čine pravoslavci i da je besmislica da Vlada radi na njihovom prevođenju u katoličanstvo

64949 pregleda 1125 reakcija 288 komentar(a)
Marković, Foto: Savo Prelević
Marković, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je odbijanje Vladinog predloga tokom pregovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pokazalo da su "prevladali političari u SPC kojima ne treba nikakav zakon nego pokorena i obespravljena Crna Gora i kontrola svakog segmenta života u Crnoj Gori".

"U kolonu sa sveštenicima SPC. Vidimo se 30.avgusta na izborima. To je pozicija koju je SPC juče javno demonstritrala", kazao je Marković na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore.

Marković je istakao da skoro tri četvrtine stanovništva Crne Gore čine pravoslavci i da je besmislica da Vlada radi na njihovom prevođenju u katoličanstvo.

Ta "besmislica" se, kako je kazao, mogla roditi samo u glavama onih kojima je prevođenje Crnogoraca u srpski nacionalni korpus glavna ideja vodilja.

"Pa kada to prevođenje ne uspijeva,onda valja iskonstruisati postojanje neke nevidljive sile koja nas vuče u bezdan, ovoga puta nazvan unijaćenje. Ova Vlada niti koga prevodi, niti će prevoditi bilo u vjerske bilo u nacionalne korpuse", kazao je Marković, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Budimira Aleksića.

Aleksić je pitao premijera da li Vlada intenzivno radi, kako je naveo, na unijaćenju Crnogoraca, "što je u funkciji promjene identiteta pravoslavnog stanovništva na prostoru današnje Crne Gore".

"Na to jasno ukazuje odlučnost Vlade da iz ove zemlje eliminiše Srpsku pravoslavnu crkvu - najstariju instituciju na ovom prostoru gdje egzistira od 1219. godine, o čemu najbolje svjedoči usvajanje neustavnog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjerospovijesti usmjerenog isključivo protiv SPC - na oduzimanje njene imovine i nasilnu promjenu njenog kanonsko-pravnog statusa", naveo je Aleksić.

Premijer je kazao da ne postoji odlučnost Vlade da iz zemlje eliminiše SPC.

"Ponajmanje o tome može da svjedoči usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti. Niti je zakon usmjeren isključivo protiv SPC, niti na oduzimanje njene imovine, niti na promjenu njenog statusa", kazao je premijer.

On je kazao da SPC pod tim imenom u Crnoj Gori posotoji stotinak godina, a ne 800 kako je kazao Aleksić.

Istakao je da su "s ogromnim strpljenjem i tolerancijom nastojali da razjasne nedoumice sa čelnicima SPC u Crnoj Gori oko novog zakona".

"Kao potvrdu vaše teme navodite moju nedavnu izjavu o svetosavlju, odnosno, suprotstavljenosti ove ideologije crnogorskom antifašizmu. Potpuna neznavenost ili zla namjera stoje iza pokuašaja izjednačavanja lika Svetog Save koji je svoju misiju imao u 13. vijeku, i svetosavlja koje je kao politička ideologija nastala u tridesetim godinama prošlog vijeka", rekao je Marković.

Na Aleksićevu konstataciju da tvrdnju da Vlada sprovodi projekat unijaćenja Crnogoraca potkrepljuje i činjenica "da od 2011. princa Nikolu Petrovića korumpira milionima eura narodnog novca zbog toga što je rimokatolik, dok su ostali potomci kuće Petrovića, koji su kao i njihovi preci ostali vjerni pravoslavlju, ostali bez bilo kakve pomoći i podrške ove države", Marković je kazao da je Skupština prije devet godina donijela Zakon o statusu pitanja potomaka dinastije Petrović.

"Vlada je samo sprovodila u život obaveze zakona u prethodne četiri godine sprovodila zakon, ne baveći se vjerskim, vjerosipovijednim opredjeljenjima potomaka dinastije", rekoa je Marković.

Aleksić je kazao da Vlada daje milione princu Nikoli Petroviću, a on nije naučio crnogorski jezik.

"Kako Milo Đukanović koji za 30 godina nije naučio prokamenit’ jednu stranu riječ, tako ni princ koji je prvi put došao ovdje 1989.godine. Valjda je red bio da nauči naš jezik. Nije ga naučio, ali sad tumači istoriju o čemu ništa ne zna", kazao je Aleksić.

Marković je odgovorio da se više puta sreo sa njim i da su uvijek govorili na crnogorskom.

"Ako hoćete da budem maliciozan, kao što ste vi bili u odnosu na princa bolje on govori crnogorski nego princ Aleksandar srpski", kazao je Marković.