Dobriša: Koga podržavaju kotorski funkcioneri - Vladu CG ili svoj novčanik

Kaže da "ukupno skoro 30 funkcionera nelegitimne lokalne vlasti je zadržalo naknade suprotno hitnim mjerama Vlade za ublažavanje ekonomskih posledica, što potvrđuje činjenicu da su na tim funkcijama samo radi naknada i ostvarivanja partijskih zadataka"

2981 pregleda 66 reakcija 5 komentar(a)
Dobriša, Foto: Socijalisti Crne Gore
Dobriša, Foto: Socijalisti Crne Gore

Odbornik Socijalista u SO Kotor, Mićo Dobriša rekao je da članovi Odbora i Savjeta preduzeća i ustanova, čiji je osnivač Skupština opštine Kotor, postavljeni iz redova nove kotorske nelegitimne vlasti, nisu ispoštovali preporuku Vlade Crne Gore i privremeno ukinuli naknade za rad u upravljačkim tijelima, čime su ogolili glavnu osobinu aktuelne vladajuće strukture – lični interes na prvom mjestu.

"Vlada Crne Gore im je u zaključcima od 19.03. 2020. godine preporučila da stave van snage opšte i pojedinačne pravne akte kojima se utvrđuje naknada za rad u komisijama, upravnim odborima i drugim radnim tijelima, na period od 90 dana", rekao je Dobriša.

Kaže da je informaciju o realizaciji ove preporuke Vlade Crne Gore o isplaćivanju naknada, u formi odborničkog pitanja, tražio još na sjednici lokalnog parlamenta 30. aprila, kako bi se uvjerio koga opštinski funkcioneri u Kotoru više podržavaju - Vladu Crne Gore ili svoj novčanik!

"Od upravljačkih tijela “Komunalno Kotor”, “Vodovod i kanalizacija Kotor”, “Lovanja” doo, OJU “Muzeji Kotor”, JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, Turističke organizacije, Preduzeće za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), Direkcije za uređenje i izgradnju, kao i Odbora direktora „Luke Kotor“, preporuku Vlade Crne Gore ispunili su samo ustanova „Muzeji Kotor“ i PPOV. Umjesto da potpuno ukinu naknade predsjedniku i članovima Odbora direktora, kao i Revizorskog odbora “Komunalno Kotor” doo, oni su ih sebi u pomenuta tri mjeseca umanjili za simboličnih 10 odsto. Isto su uradili i članovi Odbora direktora „Vodovoda i kanalizacije“, kao i funkcioneri lokalne vlasti koji upravljaju sa „Lovanja“ doo, dok se na osnovu dokumenta koji mi je dostavljen može zaključiti da je Savjet JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ potpuno ignorisao ovu preporuku Vlade , kao i Savjet Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora. „Luka Kotor“ do ovog trenutka nije odgovorila na postavljeno pitanje, iako je sredinom maja istekao krajnji rok za dostavljanje odgovora, što mi daje pravo da osnovano sumnjam da su članovi Odbora direktora ili zadržali pune naknade ili njihovu isplatu odložili, kako bi ih prije ili kasnije naplatili", kazao je Dobriša.

Kaže da "ukupno skoro 30 funkcionera nelegitimne lokalne vlasti je zadržalo naknade suprotno hitnim mjerama Vlade za ublažavanje ekonomskih posledica, što potvrđuje činjenicu da su na tim funkcijama samo radi naknada i ostvarivanja partijskih zadataka."

"Nedavna posjeta Duška Markovića Kotoru, u kojoj se predstavio kao predsjednik Vlade, a govorio kao zamjenik predsjednika DPS-a, potvrđuje da je ta preporuka bila očigledno samo predstava za javnost, jer da nije tako Marković bi svoju izjavu u Kotoru počeo opomenom svima onima koji nisu ispoštovali preporuke Vlade donijete radi ublažavanja ekonomskih posledica, umjesto da odokativno komentariše u najmanju ruku čudne efekte rada lokalne vlasti. Marković se toliko uživio u partijsku funkciju da je zaboravljajući da je premijer previdio da opomene sve one koji su mu se „primicali“ na koktelu, uključujući i direktora Doma zdravlja, da moraju makar pred kamerama da se odmaknu na 2 metra, zbog mjera NKT", zaključio je Dobriša.

Bonus video: