Opština Tivat junsku platu isplatila bez poreza i doprinosa

Iz finansijskih izvoda budžeta Opštine vidi se da je lokalna administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) 6. jula isplatila neto zarade za jun radnicima Opštine, ali da pritom gotovo uopšte nije platila poreze i doprinose na njih

4159 pregleda 95 reakcija 6 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine, Foto: Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat posljednju platu svojim zaposlenima isplatila je bez uplaćenih poreza i doprinosa, pokazuju podaci iz finansijskih izvještaja objavljenih na sajtu lokalne uprave zbog zakonske obaveze da prihodi i rashodi gradskog budžeta budu transparentni u vrijeme trajanja izborne kampanje.

Iz finansijskih izvoda budžeta Opštine vidi se da je lokalna administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) 6. jula isplatila neto zarade za jun radnicima Opštine, ali da pritom gotovo uopšte nije platila poreze i doprinose na njih.

Tog dana na ime neto zarada za 202 radnika Opštine isplaćeno je ukupno 130.152 eura na ime neto plata, dok uz to gotovo da nije bilo skoro nikakvih uplata na ime poreza i doprinosa koji idu Poreskoj upravi. Porezi i doprinosi na ove neto plate, sudeći prema ostalim finansijskim izvještajima objavljenim na sajtu Opštine nisu uplaćeni ni zaključno sa 19. julom za koji dan je objavljen posljednji dnevni izvod iz primitaka i rashoda gradskog budžeta.

Iz Opštine juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti“ zašto nisu uplatili poreze i doprinose zajedno sa neto platama svojih i radnika za jun mjesec i da li to potvrđuje sve glasnije špekulacije u tivatskoj javnosti da je stanje u gradskoj kasi katastrofalno.

Lokalna uprava do sada je uvijek na vrijeme izmirivala sve svoje obaveze, a pogotovo one za poreze i doprinose i bila je jedna od rijetkih u državi koja nije imala poreskog duga. Sve to se prmjenilo posljednjih nekoliko mjeseci od kada je ekonomska kriza izazvana koronavirusom poharala tivatske javne finansije koje su ionako već duže vrijeme bile “nategnute“ zbog enormno narasle neproduktivne potrošnje aktuelne lokalne DPS-SD-HGI vlasti.

Naime, broj zaposlenih u Opštini Tivat u protekle četiri godine povećan je za skoro 2,5 puta u odnosu na raniji period, plate lokalnih javnih funkcionera i činovnika su u prosjeku mnogo veće od prosjeka u državi, a enormno je porastao i broj zaposlenih u javnih ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština.

Iz lokalne uprave juče nisu odgovorili ni koliko u ovom trenutku ukupno iznosi poreski dug lokalne uprave Tivta, te da li su tražili njegov reprogram, ili eventualno opraštanje dospjelih obaveza prema državnom budžetu. Iz Opštine nisu odgovorili ni na pitanje kakvu lokalna uprava šalje poruku sopstvenim građanima kojima je ovih dana podijelila godišnja zaduženja porezom na nepokretnosti koja Tivćani vrlo uredno izmiruju. “Što činjenica da Opština Tivat nema novca da uz zarade zaposlenih, istovremeno državi redovno plati i poreze i doprinose na njih, govori o finansijskom stanu lokalne uprave i načinu na koji je lokalna DPS-SD-HGI vlast vodila Opštinu Tivat u protekle četiri godine”, takođe je pitanje na koje “Vijesti” juče nisu dobile odgovor.

Prema nezvaničnim informacijama, poreska dugovanja Opštine za poreze i doprinose na plate njenih radnika u jednom momentu prešla su iznos od 300.000 eura, ali su Kusovac i ekipa našli novac i uplatili ga Poreskoj upravi. Iz te uprave kojoj je na čelu Miomir M. Mugoša (DPS) “Vijestima” su juče potvrdli da Opština Tivat imala dugovanja na ime poreza i doprinosa na zarade svojih radnika, ali, pozivajući se na poresku tajnu, nisu bili spremni da otkriju tačan iznos neplaćenih obaveza.

“Imajući u vidu ekonomsku krizu izazvanu pandemijom zarazne bolesti Covid 19 koja se odrazila na poslovanje privrednih subjekata, ali i na državni budžet i budžete jedinica lokalne samouprave, kod Opštine Tivat je u proteklom periodu bilo evidentirano blago kašnjenje u servisiranju poreskih obaveza po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, koje su uredno prijavljene Poreskoj upravi pri isplati zarada zaposlenima. Međutim, Opština je izmirila sve prijavljene i dospjele obaveze, uključujući i obaveze po posljednjem predatom IOPPD obrascu - za jun 2020. godine”, kazala je “Vijestima” portparolka Uprave Milica Vuletić.

Ona, međutim, nije precizirala kada su izmirene poreske obeveze za junsku zaradu tivatskih opštinara jer po dostupnim finansijskim iskazima lokalne samouprave na sajtu Opštine, to nije bilo urađeno do ponedjeljka, 20.jula. “Prije svega, treba istaći da Opština sa lokalnim preduzećima i javnim ustanovama predstavlja pozitivan primjer prijavljivanja i izmirivanja poreskih obaveza kada su u pitanju poreski obveznici sa nivoa lokalne samouprave, koju već dugi niz godina odlikuje visok stepen poreske discipline u prijavljivanju i izmirivanju poreskih obaveza, te ista nikada nije ni ulazila u reprogram poreskih potraživanja”, istakla je Vuletić.

Podaci iz finansijskih iskaza sa sajta Opštine pokazuju i da lokalna uprava Tivta ima veoma niske prihode u vrijeme kada bi trebala da ima daleko najveći priliv novca u gradsku kasu jer smo kalendarski, u samom špicu turističke sezone. Tako je Opština Tivat u periodu od 20.juna do 19.jula ove godine prihodovala ukupno samo 992.470 eura, dok su troškovi iszorivremeno iznosili 899.159 eura. To znači da u “finansijski najizdašnijem” periodu godine Kusovčeva administracija ima tekuće prihode koji nisu ni dvadeseti dio ukupnog budžeta Opštine za 2020, planiranog na iznos od 20,75 miliona eura. Imajući u vidu činjenicu da turističke sezone praktično nema, da su privredne aktivnosti u gradu (jedini izuzetak je građevinarstvo) svedene na minimum, te da i građanima slijedi teška jesen i još teža zima zbog koje će i oni nastojati da odlože svoje poreske obaveze prema lokalnoj kasi, izvjesno je da Tivtu slijedi veoma težak period.

Bonus video: