CDT: NKT i DIK da hitno donesu preporuke za bezbjedno održavanje izbora

„Bez obzira na to da li će parlamentarni izbori biti održani 30. avgusta, ili odloženi do nekog povoljnijeg momenta, ta pravila i uputstva su nam neophodna“, navela je predsjednica CDT-a Milica Kovačević

2251 pregleda 4 komentar(a)
Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) i Državnu izbornu komisiju (DIK) da u hitnom roku donesu uputstva i preporuke za bezbjedno održavanje izbora.

Predsjednica CDT-a Milica Kovačević kazala je da je jedan od osnovnih demokratskih principa da pravila izbora moraju biti unaprijed poznata svima.

„Bez obzira na to da li će parlamentarni izbori biti održani 30. avgusta, ili odloženi do nekog povoljnijeg momenta, ta pravila i uputstva su nam neophodna“, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, koji god datum bude u opticaju, izborni proces moraće da bude održan u uslovima pandemije.

„I što prije osvijestimo sve korake veće su šanse da ti izbori budu zdravstveno bezbjedniji, a samim tim i slobodniji“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da je izborni proces uveliko u toku, i da njegovi učesnici, posmatrači i građani još čekaju odgovore na neka od osnovnih pitanja.

„Od raspisivanja izbora je prošlo mjesec i nedopustivo je da se pravila još ne znaju. U ovoj situaciji mora se djelovati brže i efikasnije, kako bi se na vrijeme stvorili preduslovi za bezbjedno odvijanje svih etapa izbornog procesa“, navela je Kovačević.

Ona je kazala da političke partije već prikupljaju potpise i sprovode terensku kampanju bez odgovarajućih uputstava što je, smatra ona, nedopustivo u ovoj fazi izbornog procesa.

Kovačević je rekla da u situaciji zabrane masovnih okupljanja partijama nijesu ponuđena alternativna rješenja, na koji način da bezbjedno informišu građane o svojim politikama i kandidatima.

„Propuštanjem i odlaganjem da se ova pitanja regulišu, vladajuće partije se dovode u nedozvoljenu prednost, jer dok su politički skupovi zabranjeni, „funkcionerska“ kampanja kroz razne pseudodogađaje, otvaranja, pokretanja i presjecanja vrpci, neometano teče“, kazala je Kovačević.

Kako je rekla, za izbore u uslovima epidemije neophodno je pripremiti i hiljade članova biračkih odbora, opunomoćenih predstavnika partija i posmatrača, koji moraju biti unaprijed upoznati sa uslovima u kojima će se sprovoditi izbori.

Kovačević smatra da je najvažnije za izbore dobro pripremiti i građane.

„Država je dužna da kreira uslove da se u vršenju biračkog prava svako osjeća dovoljno bezbjedno i da ne mora kompromitovati svoje zdravlje u ime ostvarenja biračkog prava. Građani moraju na vrijeme biti edukovani, odnosno dobiti jasna objavještenja na koji način će odvijati izborni dan“, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, to se posebno odnosi na one koji će 30. avgusta biti u karantinima, samoizolaciji, ili kovid pozitivni.

„Pored toga, edukovani građani će se osjećati sigurnije i izaći na izbore u većem broju, jer cilj svakog demokratskog društva mora biti veći odziv građana na izborima“, zaključila je Kovačević.

Ona je podsjetila da se CDT ranije obratio NKT-u sa inicijativom da se pristupi inkluzivnom i konsultativnom procesu uređivanja pravila za bezbjedno održavanje izbora i da je 8. jula održana i sjednica radne grupe NKT-a na tu temu.

Kovačević je dodala da je Institut za javno zdravlje dostavio prvu radnu verziju preporuka DIK, Agenciji za sprečavanje korupcije i nevladinim organizacijama (NVO) koje se bave izborima, pozivajući ih da daju komentare i sugestije, što su NVO odmah i uradile.

Kako je navela, 15. jula je održana i proširena sjednica Kolegijuma Skupštine, kako bi se u kreiranje preporuka uključili i predstavnici poslaničkih klubova.

Kovačević je rekla da su doprinos, svojim javnim sugestijama, dale i partije koje se nalaze u bojkotu parlamenta.

Bonus video: