Pažin: Ne znam nijednog fantom birača

On je to kazao u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Slavena Radunovića (DF)

7287 pregleda 418 reakcija 24 komentar(a)
Pažin danas u parlamentu, Foto: Printscreen YouTube
Pažin danas u parlamentu, Foto: Printscreen YouTube

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin istakao je da ne zna nijednog „fantom birača“ u Crnoj Gori, navodeći da bi reagovao da ima takva saznanja.

On je to kazao u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Slavena Radunovića (DF).

Radunović je pitao Pažina da li smatra da po Ustavu ima pravo da glasa na izborima u Crnoj Gori državljanin Crne Gore koji živi u inostranstvu duže od dvije godine, koji tamo ima odobren stalni boravak, radi, ostvaruje prava iz sfere socijalne i zdravstvene zaštite, plaća porez.

„U Rožajama ima više upisanih birača, nego broja stanovnika. Svi znamo odakle je to. Najveći broj tih fantom birača su državljani Crne Gore koji decenijama ne žive u Crnoj Gori i nemaju ovdje prebivalište, ali DPS zloupotrebljava čitav jedan sistem koji je stvorio da ti ljudi ne moraju da se formalno odjave i da, nekad svojevoljno a nekad za pare, krše propise i ove i države u kojoj žive, i dolaze ovdje i daju glas DPS-u“, kazao je Radunović.

Pažin je pojasnio da se prema Ustavu i važećim popisima birač koji boravi u inostranstvu upisuje u birački spisak prema poslednjem prebivalištu prije odlaska u inostranstvo.

„Crnogorski državljanin koji se iseljava iz Crne Gore da bi se nastanio u drugoj državi sa namjerom da u njoj stalno živi, može odjaviti prebivaliste...Zakonom o registrima boravišta i prebivališta nije propisana obaveza odjave prebivališta, već je to propisamo kao mogućnost, pa time i građani u skladu sa tom normom odjavljuju prebivalište“, kazao je Pažin.

Bonus video: