Nuhodžić: Nije utvrđena odgovornost policajaca; Jočić: Nezakonito je hapsiti poslanike bez skidanja imuniteta

Nuhodžić je rekao da su sve mjere i radnje preduzete u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima

9150 pregleda 8 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Skupština Crne Gore
Nuhodžić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 23.07.2020. 13:06h

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Mevludin Nuhodžić kazao je da su postupci unutrašnje kontrole policije pokrenuti u odnosu na slučajeve intervencije policijskih službenika, vezano za objavljene snimke događaja na osnovu kojih se ukazuje na sumnju da je u određenim slučajevima prilikom nedavnih protesta u Budvi, Nikšiću, Podgorici i Pljevljima došlo do nezakonite upotrebe prinude ili prekoračenja ovlašćenja.

"Ukoliko se ispostavi da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja ili vršili nezakonitu upotrebu prinude, biće inicirani postupci za utvrđivanje njihove odgovornosti", istakao je Nuhodžić.

"Predmet unutrašnje kontrole je i događaj kada je došlo do aktiviranja suzavca u sali Mediteranskog sportskog centra, kao i navodi građanina o nezakonitom postupanju prema njemu" kazao je Nuhodžić odgovarajući na poslaničko pitanje poslanice Demokratskog fronta (DF) Marine Jočić koja je pitala Nuhodžića da li je neko po ličnoj i komandnoj odgovornosti procesuiran zbog prekomjerne upotrebe sile policije prilikom protesta u Budvi, Nikšiću,Pljevljima, Podgorici i Baru i zbog zloupotrebe ovlašćenja da se suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima oduzimaju mobilni telefoni privedenim građanima.

Nuhodžić je kazao da je policija u ovim slučajevima iskazala visok stepen tolerancije i suzdržanosti i "profesionalno i odgovorno radila svoj posao".

"Ako je bilo nečega što valja preispitati, to su pojedinačni slučajevi", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje Jočićeve da li je neko procesuiran "zbog protivustavnog hapšenja cijelog poslaničkog kluba DF-a", ministar je kazao da nije utvrđena odgovornost policijskih službenika "jer su sve mjere i radnje preduzete u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima".

Jočić je kazala da je nezakonito hapsiti poslanike bez skidanja imuniteta.

Nuhodžić je rekao i da niko nema i ne može imati privilegiju da se ponaša suprotno pravnom sistemu države Crne Gore.

"Nažalost, prošlog mjeseca smo svjedočili neodgovornom ponašanju pojedinaca i grupa u više crnogorskih gradova, koji su pokušali da nasilno ruše pravni poredak Crne Gore i ugrozili su javni red i mir. Jednako tako, svjedoci smo da je, u datim okolnostima, Crna Gora odlučno pokazala da ima institucije koje mogu da odgovore na sve izazove, institucije koje su profesionalne i efikasne u svom djelovanju, koje rade u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima", istakao je Nuhodžić.

On je rekao da su pripadnici Uprave policije, koji časno i odgovorno obavlјaju svoj posao, pokazali da imaju kapacitete da obezbijede sigurnost i bezbjednost svim građanima, poštujući zakone ove države, ni manje ni više od toga.

"Dakle, policija je iskazala visok stepen tolerancije, suzdržanosti i trpeljivosti, profesionalno i odgovorno radila svoj posao i ako je bilo nečega što valja preispitati – to su pojedinačni slučajevi. Ukoliko se u postupcima unutrašnje kontrole povodom dešavanja u Pljevljima, Nikšiću i Budvi utvrde činjenice i dokazi o nezakonitoj upotrebi prinude ili prekoračenju ovlašćenja od strane pojedinih policijskih službenika, prema njima će, bez odlaganja, biti sprovedene zakonske mjere, odnosno iniciraćemo odgovarajući postupak za utvrđivanje odgovornosti, s jasnom intencijom da takvo ponašanje u potpunosti iskorijenimo", rekao je Nuhodžić.

Po njegovim riječima, bilo kakvi pojedinačni nezakoniti ili neprofesionalni postupci policijskih službenika prilikom primjene ovlašćenja biće sankcionisani.

"Pripadnici Uprave policije su bili izloženi najbrutalnijim uvredama i napadima, kao i da su plasirane razne dezinformacije u vođenju kampanje protiv policije, odnosno protiv države. U tom smislu, a posljednja zbivanja nas uvjeravaju i - potpuno opravdano, tražićemo da svaki napad na policiju dobije najoštriji odgovor, jer policija čuva javni red i mir u državi. Niko ne može i ne treba da bude iznad zakona", kazao je Nuhodžić.

On je dodao i da kao ministar unutrašnjih poslova, apsolutno štiti sve one policijske službenike koji, u skladu sa zakonom, časno i profesionalno obavlјaju svoj posao i neće dozvoliti da ih bilo ko vrijeđa i omalovažava njihov rad.

"I apsolutno ću stati u njihovu zaštitu sa uvjerenjem da su ne jednom pokazali da odgovorno čuvaju bezbjednost svih naših građana. Jednako tako, ako bilo ko od policijskih službenika prekorači ovlašćenja ili nezakonito upotrijebi sredstva prinude, podrazumijeva se da ne uživa zaštitu resornog ministra i da mu u tom slučaju ta zaštita ne može biti od pomoći jer će, zbog nezakonitog postupanja i sam postati predmet bavljenja nadležnih organa. Nema i ne može biti sumnje da će biti sankcionisan svaki nesavjesni policijski službenik za kojeg se utvrdi da je zloupotrijebio ovlašćenja i time nanio štetu ugledu i kredibilitetu časne policijske profesije", zaključio je Nuhodžić u odgovoru Jočićevoj.

Bonus video: