Nuhodžić: Nema lažnih identiteta i fantom birača u biračkom spisku

On je u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Milutina Đukanovića, naveo da je birački spisak uređen po najvišim međunarodnim standardima

11861 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Nuhodžić, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Birački spisak kvalitetna je baza, sa najvišim stepenom ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka i u njemu nema lažnih identiteta, niti fantom birača, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Milutina Đukanovića, naveo da je birački spisak uređen po najvišim međunarodnim standardima.

„Ta tačnost je na visokom nivou pa građani ne treba da imaju dilemu da li je birački spisak pouzdan“, rekao je Nuhodžić.

On je istakao da nema lažnih identiteta, niti fantom birača u biračkom spisku.

„Imamo najčistiji birački spisak sa najvišim stepenom ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka. Riječ je o apsolutno kvalitetnoj i ažurnoj bazi ličnih podataka, koja se vodi profesionalno i savjesno i u kojoj je na današnji dan upisano 540. 656 birača“, naveo je Nuhodžić.

Kako je dodao, imaju potpuno transparentan uvid u birački spisak i u promjene koje su u njemu izvršene, na osnovu upravnih postupaka koje građani pokrenu na lični zahtjev, a koje se automatski generišu i u biračkom spisku.

„Zato nije cjelishodno porediti rezultate popisa stanovništva sa biračkim spiskom, jer su u pitanju evidencije koje se međusobno razlikuju po metodologiji nastanka i načinu vođenja istih“, kazao je Nuhodžić.

On je podsjetio da postoje brojni mehanizmi provjere, kontrole i nadzora.

Nuhodžić je rekao da resor na čijem je čelu raspolaže i sa civilnim AFIS sistemom za deduplikaciju otisaka prstiju, kao i uređajima za elektronsku identiikaciju birača koji se nalaze na svakom biračkom mjestu.

„Kao dodatni mehanizam kontrole, nedavno sam formirao i Ekspertski tim za praćenje ažurnosti i tačnosti biračkog spiska od raspisanih izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora, u čijem su sastavu predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i nevladinih organizacija“, zaključio je Nuhodžić.

Bonus video: