Vuković: Formiranjem Alimentacionog fonda pomoći samohranim roditeljima

Jedan od razvedenih roditelja dužan je da alimentaciju uplaćuje do punoljetstva djeteta, ali u slučaju da je punoljetno dijete na redovnom školovanju, roditelju se ta obaveza produžava najkasnije do 26. godine djeteta

3672 pregleda 2 komentar(a)
Nataša Vuković, Foto: Socijalisti Crne Gore
Nataša Vuković, Foto: Socijalisti Crne Gore

Socijalisti Crne Gore insistiraju da država stane na put neisplaćivanju alimentacija, što, nažalost, sve više uzima maha zbog čega je djeci razvedenih roditelja ugrožena egzistencija, i konačno taj problem riješi formiranjem Alimentacionog fonda, kazala je predsjednica Resornog odbora Socijalista za socijalno staranje Nataša Vuković.

Ona je dodala da prema zvaničnim podacima, gotovo svaki četvrti brak u Crnoj Gori završi se razvodom, a broj razvedenih brakova godinama unazad ima tendenciju rasta.

"S druge strane, poražavajući je podatak da u Crnoj Gori samo jedna trećina roditelja uredno plaća alimentaciju za svoju djecu. Podaci Monstata pokazuju da skoro 60 odsto razvedenih brakova čine brakovi sa djecom, od čega je starateljstvo nad izdržavanom djecom u 79,4 odsto slučajeva povjereno majci, u 9,8 odsto ocu, u 10,2 odsto roditeljima i u 0,6 odsto drugim osobama i ustanovi", navodi se u saopštenju Socijalista.

Jedan od razvedenih roditelja dužan je da alimentaciju uplaćuje do punoljetstva djeteta, ali u slučaju da je punoljetno dijete na redovnom školovanju, roditelju se ta obaveza produžava najkasnije do 26. godine djeteta.

"Neplaćanje alimentacije je krivično djelo, a prema Istanbulskoj konvenciji, čija je potpisnica i Crna Gora, jedan je od težih oblika nasilja nad ženama i djecom. Svjedoci smo, međutim, velikog broja nesavjesnih roditelja, koji nakon razvoda ne osjećaju nikakvu materijalnu obavezu prema svojoj djeci, iako ih zakon na to obavezuje. Samohrani roditelji suočavaju se zato sa mnoštvom egzistencijalnih problema, a da stvar bude još gora u borbi za preživljavanje prepušteni su sami sebi, jer naša država i njene institucije pokazuju potpunu neosjetljivost kada je ta kategorija stanovništva u pitanju", saopštili iz Socijalista.

Dodaju da iako je Crna Gora Ustavom definisana kao država socijalne pravde "i u ovom slučaju to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru, jer, prema Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, samohrani roditelji nijesu prepoznati kao kategorija koja može da ostvari ijedno pravo iz socijalne i dječje zaštite, jer im je formalno-pravno određena alimentacija iako se ona u praksi, nažalost, u velikom broju slučajeva ne isplaćuje".

"Zbog toga je sve više samohranih roditelja prinuđeno da svoja prava na alimentaciju ostvari putem suda. Samo u Osnovnom sudu u Podgorici lani je zbog krivičnog djela nedavanja izdržavanja formirano 46 predmeta, u 2018. godini bilo ih je 72, a u 2017. godini 70. Problem naplate alimentacije, konkretno u Podgorici, mnogo je veći od prikazanih brojki, jer se ne usuđuje svaki roditelj da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg supružnika zbog nedavanja izdržavanja za svoje dijete", navodi se u saopštenju.

Zbog toga je neophodno, smatraju Socijalisti, osnovati Alimentacioni fond, koji će omogućiti poštovanje sudskih presuda o obavezi plaćanja alimentacije, čime bi se riješio barem jedan problem u životima samohranih roditelja.

"Fond bi funkcionisao na način da, kada neodgovoran roditelj ne uplaćuje redovno alimentaciju, preuzme na sebe isplatu sredstava, a zatim koristeći zakonska i sredstva državnog aparata obezbijedi naplatu od obaveznika alimentacije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: