Milić: Mnogi javni funkcioneri primili pune plate uprkos odluci o smanjenju

Premijer Duško Marković je u aprilu saopštio da će biti smanjene plate za 50 odsto funkcionerima koji su u okviru grupe A i B u Zakonu o zaradama u javnom sektoru, dok traje drugi paket mjera pomoći

14464 pregleda 11 komentar(a)
Milić, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Milić, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić je kazao da su uprkos odluci o smanjenju zarada funkcionerima u javnoj administraciji za 50 odsto, mnogi od njih primili pune iznose plata za maj i jun.

"Postoje funkcioneri kojima ne smiju da se smanje plate iako su neprimjereno visoke u odnosu na trenutak u kome se nalazimo. Mi nagrađujemo one koji stvaraju gubitke ovoj državi...", kazao je Milić u Skupštini.

Premijer Duško Marković je u aprilu saopštio da će biti smanjene plate za 50 odsto funkcionerima koji su u okviru grupe A i B u Zakonu o zaradama u javnom sektoru, dok traje drugi paket mjera pomoći. U tu grupu spadaju premijer, predsjednik, njihovi savjetnici, predsjednici sudova i tužilaštava, direktori Agencija, šefovi kabineta…

"A I B sigurno nije Regionalni ronilački centar, ali je njegovom direktoru plata smanjena sa 1.761 na 927 eura. Ali zato je plata direktora „Plantaža“ bila 8.200 eura, a sad je 2.836 eura, RTCG od marta do maja ove godine 3.137 eura, "Ulcinjska rivijera" -4.218- drugi 3.337 eura, Radio difuzni centar 2.615 eura, Institut za crnu metalurgiju 2.000, gubitaške firme Montenegrobonus 1.672 eura“, rekao je Milić, prezentujući podatke Ministarstva finansija.

On je kazao da neće ni saopštavati kolike su plate u Montenegro Airlinesu, Aerodromina, Željeznici "jer će nekoga iznervirati".

Milić je rekao da su u Monte putu plate 4.000, u "Morskom dobru" 2800 eura.

On je kazao da je od Ministarstva finansija tražio podatke o primicima iz budžeta za period od 1.1. 2007. do 1.7. 2020., da "hoće da zna koliko su koštala službena putovanja, koliko smo se zaduživali, kolika je bila reprezentacija, zakup poslovnih i stambenih prostora...

"Koliko su nas koštale partije, nvo, sudski postupci, zakupi prostora... Kad se to uporedi sa završim računima i podeli na 4 ili 5 vlade, znaćemo ko nas je zadužio, ko je bolje a ko lošije vodio finansije, čije cehove plaćamo a da nemamo para," objasnio je, navodeći da je dobio podatke Ministarstva finansija koje ne može da rastumači.

On je objasnio zašto je važan zakup poslovnih i stambenih prostora, navodeći da se na to troši ogroman novac iz budžeta.

Naveo je primjer SNP-a, na čijem je ranije bio čelu. Kazao je da je SNP iz državne kase plaćala zakup stranačkih prostorija ispod Gorice, ali da su oni sada vlasnici toga na osnovu dogovora sa državom i bivšim vlasnikom te nekretnine.

"Kao lider SNP smatrao sam da je sramota da nekome punimo džep, time što ćemo iz godine u godinu da plaćamo zakup. Po tom osnovu smo se dogovorili sa čovekom ko je imao viziju. Rukovodstvo SNP je po tom osnovu obezbedilo blizi 300 kvadrata.Nisam htio da plaćamo milione za zakup...Sada niko ne sme da dirne u taj prostor jer je on vlasništvo SNP-a", rekao je Milić u parlamentu.

Bonus video: