Šehović: Ako imate takvo saznanje, obratite se nadležnim državnim organima

Šehović je odgovorio da je za zapošljavanje odgovoran direktor ustanove, a ne ministar

41377 pregleda 317 reakcija 110 komentar(a)
Konjević, Foto: Printscreen YouTube
Konjević, Foto: Printscreen YouTube

Poslanik SDP-a Raško Konjević pitao je danas u Skupštini ministra prosvjete Damira Šehovića zbog čega je u odnosu na 2016. u 2020. godini za zarade u resoru prosvjete izdvojeno više od dvadeset miliona eura.

Konjević ga je isto pitao i da li bi se povukao sa funkcije ukoliko se pojavi dokaz da je neko od njegovih najbližih saradnika ili on lično obećao zaposlenje u zamjenu za političku protivuslugu.

Ministar Šehović je odgovorio da je realno da su izdvajanja za bruto plate povećane s obzirom na reforme koje su sprovedene u prethodne četiri godine, ali i izgrađeni novi objekti, te zaposleno preko 300 asistenata u nastavi.

“Vrijedno smo radili i smanjili maskimalni broj učenika u odjeljenju, normu nastavnicima, to je za rezultat imalo veći broj odjeljenja, ali i angažmana određenog broja novog kadra... U škole smo uveli smo preko 300 asistenata u nastavi i riješili životno pitanje jednom broju djece sa smetnjama u razvoju. Ta činjenica im je omogućila da postanu dio obrazovnog sistema. Dok ste se vi oporavljali od gubitka na lokalnim izborima 2018, mi smo gradili škole i vrtiće u Crnoj Gori. U tim objektima mora neko da radi pa su i zbog toga nastala povećanja bruto zarada.... I na kraju, povećali smo plate prosvjetarima. Nastavićemo i dalje da ulažemo u obratovanje”, poručio je Šehović.

Šehović danas u Skupštini
Šehović danas u Skupštinifoto: Printscreen YouTube

U vezi sa navodnim dokazom, Šehović je kazao da je za prijem zaposlenih odgovoran direktor ustanove, a ne ministar.

“A ako imate bilo kakvo drugo saznanje, obratite se nadležnim državnim organima”, zaključio je Šehović.

Konjević je odgovorio da ako su prosvjetni radnici zadovoljni, zadovoljan je i on.

“Ali mi nijeste odgovorili na ono što sam pitao. Ponavljam: ukoliko bi se u javnosti pojavio javni dokaz, a podsjećam vas na sastanak od 6. jula u Nikšiću, da ste vi ili neko od vaših najbližih saradnika učestvovali u obećavanju zapošljavanja, koristeći vašu poziciju ministra prosvjete, a za uzvrat tražena neka politička protivusluga, biste li pokazali javnu odgovornost i povukli se sa pozicije ministra? Ako bi se to pojavilo, moglo bi vam se desiti da je to neko snimio, nekome se požalio, podnio prijavu... Moje pitanje je bilo jednostavno”, zaključio je Konjević.

Bonus video: