Packe Brajoviću pokazuju ko se pita

"Parlamentarna većina se kontroliše iz susjedne zgrade predsjednika države, kojoj se diktira i dinamika i način rada. I Vlada i Skupština kao institucije trpe ogromnu štetu od urušavanja kontrolne i nadzorne funkcije Skupštine, i izvrgavanja ruglu brojnih procedura...", kaže Aleksandar Damjanović

44809 pregleda 140 reakcija 52 komentar(a)
Brajović i Marković, Foto: Savo Prelević
Brajović i Marković, Foto: Savo Prelević

Premijer Duško Marković (DPS) je tokom premijerskog sata ponizio predsjednika parlamenta Ivana Brajovića što je kulminacija ‘tihog rata’ na relaciji Vlada -Skupština, ocijenili su za “Vijesti” opozicioni poslanici.

Marković je u srijedu u Skupštini, tokom premijerskog sata, opomenuo Brajovića zbog toga što je iskoristio predsjedavajuću poziciju da tokom njegovog odgovora na poslaničko pitanje iznese politički stav svoje partije - Socijaldemokrata (SD).

“Mislim da ste pogriješili i da u odnosu na poslaničko pitanje koje je meni postavio poslanik (Budimir) Aleksić nije bilo primjereno da na takav način saopštavate stav vaše stranke. Na ovu temu ako postoji razlog za razjašnjenje to može biti u parlamentu ili tokom koalicionog razgovora”, rekao je Marković.

Prethodno je Brajović rekao da SD podržava dijalog o spornim odredbama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali samo kad je u pitanju njegova implementacija, a nikako promjene.

Poslanik DF-a Branko Radulović za “Vijesti” kaže da su Markovićev „prut“, način komunikacije, retorika i visina tona kojim se obraćao Brajoviću tokom premijerskog sata i rasprave o crkvi, jasno stavili do znanja gdje je šefu parlamenta mjesto.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović objašnjava da se radi o tihom ratu, o čemu, kako navodi, najbolje govori činjenica da je u skupštinskoj proceduri više od 50-ak akata vladinih predloga i raznih izvještaja koji se neće razmotriti tokom ovog zasjedanja.

Damjanović
Damjanovićfoto: Boris Pejović

“Poznato je da se parlamentarna većina kontroliše iz susjedne zgrade predsjednika države, kojoj se i diktira dinamika i način rada. I Vlada i Skupština kao institucije trpe ogromnu štetu od urušavanja kontrolne i nadzorne funkcije Supštine, izvrgavanja ruglu brojnih procedura, pa ne čude učestale ocjene koje dolaze iz Brisela da je parlament Crne Gore ključna prepreka ubrzanju evropskih integracija, o čemu članovi Vlade sve više i govore na zvaničnim sastancima.To jasno govori da postoji opstrukcija dijela skupštinskog rukovodstva u odnosu na Vladu”, kazao je Damjanović.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković rekao je da ponižavanje predsjednika Skupštine, ovaj put od premijera, moguće i najslikovitije pokazuje poziciju čitave institucije.

Nakon packe koju je dobio od premijera, Brajović je objasnio da se „zakoni donose da se poštuju i primjenjuju”.

“Što se SD-a tiče, sa tim nema pogađanja“, zaključio je Brajović.

Iz Skupštine i Vlade juče nijesu odgovorili na pitanja da li je primjereno da premijer opominje predsjednika parlamenta. Brajović nije objasnio ni zašto nije predsjedniku Vlade oduzeo riječ, prepuštajući mu da utvrđuje pravila u pralamentu. Praksa da šef parlamenta iskoristi poziciju i iznese stav, nije nova, to je ranije više puta činio Brajović, ali i njegov prethodnik Ranko Krivokapić (SDP).

Zeković
Zekovićfoto: Zoran Đurić

Zeković podsjeća da su parlament ponizili i tužioci.

“Sjetite se da tužioci odbijaju da dođu u Skupštinu, dok im predsjednik Skupštine ide na noge. Slično poštovanje Skupštine iskazuje i sudska grana vlasti, dok prvi čovjek izvršne vlasti uči predsjednika Poslovniku i suštinski mu zabranjuje da komentariše njegov rad. Govoriti o kontrolnoj ulozi Skupštine u takvim okolnostima je besmisleno. Ovo nije samo stav SDP-a, već i ocjena Evropske unije koja u svim izvještajima govori o neophodnosti jačanje kontrolne uloge Skupštine”, kaže potpredsjednik SDP-a.

On kaže da je Skupština prije nekoliko godina saslušavala Mila Đukanovića, usvajala desetine zakona koje je predlagala opozicija i obarala isto toliko vladinih predloga.

“Bila je centar političkog dijaloga do mjere da je od istog Đukanovića nazivana “parlamentarnom diktaturom”. Umjesto tog oksimorona, dobili smo parlamentarnu karikaturu”, navodi Zeković.

Podsjeća na nedavni događaj kada je Brajović opomenuo poslanike vladajuće većine da su glasali za opozicioni predlog, pa su oni tu “grešku” ispravili.

“U takvom doživljaju parlament služi da izabere Vladu na početku mandata, dok ostale četiri godine treba da simulira sopstveno postojanje. Zbog takvog unižavanja institucija, Crna Gora je u očima međunarodnih prijatelja od demokratske države došla do kategorije hibridnih režima”, smatra potpredsjednik SDP-a.

Tokom rasprave i premijerove lekcije Brajoviću prije dva dana, poslanik DF-a Milan Knežević pitao je u Skupštini da li ona znači da je Vlada bila spremna da povuče sporne članove Zakona kroz izmjene i dopune o kojima bi se raspravljalo u Skupštini na nekoj od narednih sjednica, a da Brajović nije bio u toku sa tim i da zato šalje poruku premijeru “da mu ne pada na pamet da ulazi u izmjene ovih članova jer SD to neće podržati”.

“Da li dobro shvatam da Vlada nema puno jedinstvo u pregovorima sa SPC, jer imate ministre koji to ne podržavaju”, pitao je Knežević.

“Brajović svoje mjesto duguje saučesništvom u protivzakonitim radnjama a ne rejtingom”

Radulović smatra da polemika između Markovića i Brajovića nije bila razmjena argumenata i razlika u ideološkim odrednicama, već hijararhijski i arogantni odnos snaga “u interesnom režimu”.

Radulović
Radulovićfoto: Screenshot Skupština Crne Gore

“Ovaj režim nije proistekao iz slobodne volje građana, i spojio partije istih programskih i ideoloških ciljeva, već je nastao izbornom krađom, partitokratski i autokratski ustrojen, srastao sa kriminalom, nepotizmom i klijentelizmom. Brajović svoje predsjedničko mjesto nije zaslužio svojim, ili rejtingom svoje partije, već saučesništvom u protivzakonitim radnjama dok je bio ministar u izvršnoj vlasti. „Limenka“ i „Petlja“ su ga preporučile kod Đukanovića, međutim tu je i „Ramada“, kao opomena da se ne smije mnogo zanijeti i uzvisiti”, kazao je Radulović.

Da je, kako je dodao, Brajoviću stalo do Crne Gore i njenog identiteta i progresa, ne bi bio sa onima koji su je zatočili, koji je pljačkaju, degradiraju ili unižavaju, bilo da se radi o DPS-u ili „satelitima“.

“Ovakvo ‘breckanje’ Markovića može mu biti jasna poruka da njega na toj poziciji lako mogu zamijeniti, neki bivši i/ili budući partneri ili kako ih oni iz DPS-a nazivaju „progresivne“ snage, za razliku od nas „retrogradnih“ koji smo taj epitet zaslužili jer nećemo sa lopovima i kriminalcima. Ističem da jedna lista, zajednička platforma i tehnička vlada bi počistili i Markovića i Brajovića i sve njih priveli odgovornosti i poznaniju prava za sve što su činili na štetu Crne Gore”, poručio je Radulović

Bonus video: