Vučinović i Marić lideri Hrvatske reformske stranke

"HRS je okupila značajan krug intelektualaca iz hrvatskog, kao i pripadnika drugih naroda koji se zalažu za ponos i dostojanstvo svih građana nezavisne, demokratske i evropske Crne Gore"

13076 pregleda 75 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Hrvatska reformska stranka
Foto: Hrvatska reformska stranka

Hrvatska reformska stranka Crne Gore (HRS) je nova politička partija na crnogorskoj političkoj sceni.

Iz HRS-a su saopštili da je nova stranka osnovana “na predlog značajnog broja građana, pripadnika hrvatske autohtone manjine s osnovim ciljem da povrati povjerenje u svoje političke zastupnike i izvorni građanski koncep".

HRS će predvoditi Marija Vučinović, ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore i Radovan- Rade Marić, direktor Aerodroma Tivat.

Vučinović je bila dugogodišnja predsjednica dosadašnje jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori – Hrvatske građanske inicijative, ali je prije godinu i po smijenjena sa te pozicije nakon sukoba sa aktuelnim predsjednikom HGI Andrijanom Vuksanovićem i uticajnim članom Predsjedništva te partije i čelnikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem.

“HRS je okupila značajan krug intelektualaca iz hrvatskog, kao i pripadnika drugih naroda koji se zalažu za ponos i dostojanstvo svih građana neovisne, demokratske i europske Crne Gore. Da osnivanje stranke ima utemeljenje govori i činjenica da je za manje od nedjelju dana podršku HRS dalo skoro 250 građana svojim ovjerenim potpisom, dok je podršku izbornoj listi stranke do sada dalo preko 300 građana", saošteno je iz HRS-a uz napomenu da su svu neophodnu dokumentaciju za registrovanje stranke uredno predali u skladu sa zakonom i zakonskim rokovima, Ministarstvi javne uprave "te očekujemo i rješenje o registraciji.”

Hrvatska Reformska stranka Crne Gore (HRS) učestvovaće na predstojećim parlamentarnim izborima, zakazanim za 30. avgust.

Oni će se boriti za jedan tzv. garantovani mandat koji ide političkom predstavniku hrvatske nacionalne manjine, a za koji važi poseban cenzus od samo 0,3 odsto od broja glasača izašlih na izbore.

U tome će HRS za takmaca imati HGI koja je do sada godinama uživala u svojevrsnom političkom monopolu u zastupanju interesa Hrvata koji žive u Crnoj Gori.

HGI spinuje javnost o podršci zvaničnog Zagreba

Da su stvari kada je u pitanje o(p)stanak na političkoj sceni stranaka koje pretenduju na jedan zagarantovani "hrvatski" mandat u Skupštini Crne Gore otišle veoma daleko, svjedoči i postupak HGI-ja čiji su čelnici u zvaničnoj posjeti Zagrebu.

Nakon susreta predsjednika i potpredsjednika HGI Adrijana Vuksanovića i Ilije Janovića te članice Predsjedništva HGI Tanje Grabić sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem (SDP) iz te partije zvanično su saopštili da je "Milanović podržao HGI".

"Predsjednik Zoran Milanović je izrazio punu potporu Hrvatskoj građanskoj inicijativi pred izborni ciklus, koji je zakazan za 30.VIII", stoji pored ostaloga u saopštenju HGI-ja objavljenom na portalu stranačkog Dux radija.

Međutim, hrvatski predsjednik čiji su najbliži saradnici neposredno pred susret Milanovića sa Vuksanovićem u Zagrebu, informisani o formiranju nove hrvatske partije u Crnoj Gori, uopšte nije eksplicitno podržao ni HGI, ni tu novu stranku, već je Milanović prepustio da to odluče birači unutar hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

"Predsjednik Milanović je na sastanku istaknuo kako je važno da hrvatska zajednica i u budućem sazivu Skupštine Crne Gore ima svog zastupnika koji je izabran voljom Hrvata u Crnoj Gori", zvanično je saopšteno iz kabineta predsjednika Republike Hrvatske.

Bonus video: