Liberalna partija: Protiv smo popuštanja u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Drašković je rekao da se svi zakoni pa i Zakon o slobodi vjeroispovijesti mogu mijenjati, osporavati ili ukidati u za to predviđenim, legalnim procedurama i pred organima koji su za to nadležni

9557 pregleda 57 reakcija 41 komentar(a)
Foto: LB
Foto: LB

Vjerski objekti, posebno od kulturno-istorijskog značaja, nacionalno su blago koje pripada svima, saopštili su iz Liberalne partije (LP) i poručili da se protive bilo kakvom popuštanju pred onima koji elementarno ne poštuju Crnu Goru, njene zakone i organe.

Predsjednik kotorskog odbora LP-a Vido Drašković, kazao je da će ta stranka uvijek interese Crne Gore stavljati na prvo mjesto.

Drašković je rekao da vjerski objekti, posebno oni od kulturno-istorijskog značaja, predstavljaju nacionalno blago koje pripada svima, bez obzira na vjersku, etnička ili u neku drugu razliku.

"Samim tim, odlučno se protivimo bilo kakvom novom ili dodatnom popuštanju pred onima koji elementarno ne poštuju Crnu Goru, njene zakone i organe", naveo je Drašković.

Prema njegovim riječima, u svakoj normalnoj zemlji zna se da se vlast bira na izborima i da ona u Skupštini donosi, a u izvršnoj vlasti, odnosno Vladi, sprovode zakone.

Drašković je rekao da se svi zakoni pa i Zakon o slobodi vjeroispovijesti mogu mijenjati, osporavati ili ukidati u za to predviđenim, legalnim procedurama i pred organima koji su za to nadležni.

"Dakle, osim istorijskih, kulturnih i vjerskih razloga, naše protivljenje bilo kakvom daljem popuštanju u primjeni Zakona o slobodi vjeroispovjesti tiče se i ustavno pravnih principa", poručio Dašković.

On je kazao da u Crnoj Gori shodno Ustavu, vlast potiče od građana koji svoj stav o tome iznose na izborima.

"Tu volju niko nema pravo da preoblikuje ili ignoriše. Ta volja će, uvjereni smo, pokazati i na prestojećim izborima da je Crna Gora država čiji se zakoni moraju poštovati", rekao je Drašković.

On je naveo da se Srpska pravoslavna crkva (SPC), pod tim imenom i postojećom teritorijalno-organizacionom rasprostranjenošću, istorijski pojavljuje tek nakon osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Drašković je kazao da je do tada, pravoslavna crkva u Crnoj Gori bila autokefalna sa svim nadležnostima koje imaju pravoslavne crkve u samostalnim državama.

On je rekao da u pravoslavnom svijet važi princip, da se administrativno- teritorijalna organizacija pravoslavne crkve povezuje, odnosno poistovjećuje sa državnom teritorijom.

Drašković je naveo da je po istom tom osnovu i sadašnja SPC stvorena stvaranjem Kraljevine SHS

"Nažalost, taj princip se povremeno gazi iz nacionalističkih i velikodržavnih aspiracija, što je u slučaju Crne Gore posebno očigledno", kazao je Drašković.

On je rekao da je nestankom Crne Gore kao države nakon Prvog svjetskog rata došlo do nestanka crnogorske crkvene samostalnosti a Zakon o slobodi vjeroispovjest, koji se mjesecima od strane SPC i srpske političke opozicije pokušava staviti van snage, ispravlja samo mali dio te istorijske nepravde.

Drašković je pozvao građanke i građane da glasaju za LP kao političkom garanta zaštite državnih interesa Crne Gore.

Bonus video: