Lokalni funkcioneri su najveći donatori DPS-a

Maksimalnim iznosima koje zakon dozvoljava pomogli članovi odbora u Plužinama, Tuzima i brojni aktivisti čija su imena nepoznata javnosti Premijer za tivatske izbore dao 500 eura, Eraković i Dabetić po 500 za parlamentarne

41041 pregleda 259 reakcija 40 komentar(a)
Visoki funkcioneri nijesu bili široke ruke: Đukanović i politički direktor Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Visoki funkcioneri nijesu bili široke ruke: Đukanović i politički direktor Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović

Maksimalne iznose, oko 5000 eura, dozvoljene Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista donirali su niži funkcioneri, članovi opštinskih odbora, osobe čija su imena nepoznata široj javnosti.

To pokazuje spisak donacija koji je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Zakonska obaveza partija je da ASK dostavljaju izvještaje o prilozima, ali Agencija na sajtu ne objavljuje nikave podatke iz kojih se može zaključiti ko su donatori.

U izvještaju za period od 5. do 19. jula piše da je za parlamentarne izbore ukupno prikupljeno 118.840 eura. Na listi donatora međutim nema najviših državnih zvaničnika i većine poslanika te partije, čiji su prihodi uglavnom oko ili iznad 2.000 eura.

Jedino je premijer Duško Marković za tivatske izbore dao 500 eura a što je navedeno u posebnom izvještaju takođe na sajtu ASK-a, ali za mart ove godine. Izbori u Tivtu bili su planirani za april, ali su odloženi zbog epidemije i biće održani 30. avgusta kada i parlamentarni.

Najviše novca, 5000 eura DPS-u donirao je izvjesni Aleksandar Božović. To je maksimum koliko građanim može da da partiji. Za njim slijede partijski funkcioner iz Tuzi Abedin Pepić koji je dao 4,600 eura. Za njega su Demokrate 2016. tvrdile da im je prijetio i podnosile prijavu, ali javnosti nije poznato kakav je njen ishod.

Među onima koje su izdašno pomogle svoju partiju je nekoliko njenih aktivistkinja. Članica Odbora DPS u Plužinama Mileva Damjanović svojoj partiji je poklonila 4500 eura, Jovana Zarubica 4600, Jasna Radović 4700 eura. Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković dao je 500 eura, koliko i njegov kolega iz Opšte bolnice u Beranama Budimir Dabetić.

Dekan Medicinskog fakulteta Miodrag Radunović takođe je isti iznos donirao za parlamentrane izbore, a šef kluba DPS u Skupštini Nikola Rakočević 300 eura.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović dao je 500 eura. Za parlamentarne izbore je do 20. jula partija Mila Đukanovića dobila 118.840 eura od 123 donatora, za one u Andrijevici, Budvi, Gusinju i Kotoru još 26.550 eura od 24 osobe, a ranije za izbore u Tivtu 12.900 eura.

Funkcioneri Demokratske partije socijalista su više novca donirali za izbore u Tivtu, u periodu od 5. do 19. marta, nego za parlamentarne i lokalne izbore. Za izbornu trku u Tivtu 1.000 eura je donirao član Predsjedništva DPS-a i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, poslanik i savjetnik predsjednika države Petar Ivanović 1.050, dok su poslanici Mihailo Anđušić, Miloš Nikolić i Marta Šćepanović izdvojili po 500 eura.

Vuković pomogao izbore u Tivtu
Vuković pomogao izbore u Tivtufoto: Boris Pejović

Najviše novca za te lokalne izbore donirao je član Savjeta DPS-a Andrija Radman 1.230 eura, dok je potpredsjednik podgoričkog odbora DPS-a Andrija Čađenović partiju pomogao sa 1.000 eura.

Gradonačelnici dali po dvije plate partiji, Vukićević kaže da duboko vjeruje u njen pravac

Među onima koji su na listi donatora DPS-a je i predsjednik Opštine Žabljak Veslin Vukićević, koji je donirao 2.000 eura, odnosno gotovo dvije mjesečne plate.

“Donaciju za izbornu kampanju sam dao iz razloga što duboko vjerujem u partiju čiji sam član, što vjerujem i podržavam pravce njenog djelovanja od nezavisnosti države Crne Gore, pa do svih strateških parvaca daljeg razvoja zemlje za koji se zalaže DPS. Moja donacija je vid podrške partiji koju podržavam”, kazao je on za “Vijesti”

U redovnom godišnjem imovinskom kartonu stoji da je Vukićević prošle godine primao po 1,191 euro mjesečno. Osim toga, prema kartonu, on je na kraju prošle godine vraćao više kredita u vrijednosti oko 1.250 eura, odnosno malo više nego što su njegova mjesečna primanja.

Pomaže partiju u koju vjeruje: Veselin Vukićević
Pomaže partiju u koju vjeruje: Veselin Vukićevićfoto: Boris Pejović

“Riječ je o kreditnim zaduženjima mojim i supruge - ukupno 1.250 eura, ali u svakom slučaju kreditno zaduženje koje ja imam ne prevazilazi moj mjesečni prihod”, tvrdi Vukićević.

Karton, međutim, pokazuje drugačije, jer su na kraju prošle godine njegove rate iznosile 1.250 eura, a supruge još 630 eura.

Srđan Mašović donirao je vladajućoj partiji 3.000 eura. Srđan Mašović je predsjednik Opštine Andrijevica, koji nije “Vijestima” odgovorio da li je upravo on donirao sredstva koja iznose gotovo tri njegove mjesečne plate.

Prema imovinskom kartonu, njegova mjesečna plata iznosila je prošle godine malo više od 1.100 eura, a na ime kredita vraća oko 440 eura mjesečno a još po 30 javnom izvršitelju.

On nije odgovorio na pitanja zašto je toliko donirao DPS-u. U Andrijevici se 30. avgusta osim parlamentarnih održavaju i lokalni izbori.

Bonus video: