Drastično opali prihodi Opštine Tivat

Podaci o ostvarenju budžeta za šest mjeseci pokazuju narastajuću krizu javnih finansija

2364 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: Szs Tivat
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: Szs Tivat

Opština Tivat je u prvoj polovini ove godine imala za 2,12 miliona eura manje ukupne primitke u budžetu u odnosu na isti period prošle godine.

To pokazuju podaci iz kvartalnog izvještaja o ostvarenju budžeta Opštine objavljenog na sajtu lokalne uprave, a u kome piše da je u periodu od 1. januara do 30. juna ove godine Opština Tivat imala ukupne primitke od 6.843.569 eura, dok su u istom periodu lani oni iznosili 8.970.480 eura. Sa prošlogodišnjih 5,06 miliona eura, u prvih šest mjeseci ove godine tekući prihodi Opštine Tivat pali su na samo 3,95 miliona eura. Najveći uzrok tome je milion eura manje naplaćenih tzv. “ostalih prihoda“ u prvom polugodištu ove u ondosu na prošlu godinu, kao i drastično smanjenje priliva novca po osnovu prihoda od kapitala, prihoda koje ostvaruju organi uprave vršenjem svoje djelatnosti, poreza na dohodak fizičkih lica, lokalnih poreza i lokalnih komunalnih taksi.

Sve to zajedno nije moglo kompenzovati ni bolje ostvarenje u odnosu na rezultat iz šest mjeseci prošle godine naplate komunalija od kojih je prihodovano 1,02 miliona u odnosu na prošlogodišnjih732 hiljade eura, odnosno poreza na imovinu građana i privrede od čega je u prvom polugodištu 2020. inkasirano skoro 2,04 miliona eura u odnosu na prošlogodišnjih 1,96 miliona.

Opština je u prvom polugodištu za svoje redovno funkcionisanje i ostvarenje planiranih investicija, uzela i kredit od dva miliona eura kod domaćih banaka, od čega je do 30. juna otplaćeno 360.127 eura. U odnosu na uporedni period lani, administracija gradonačenika Siniše Kusovca (DPS) u prvom polugodištu 2020. bilježi za oko 10 odsto veću realizaciju kapitalnih izdataka koji su iznosili 3.412.843 eura, dok je lani to bilo 3.099.294 eura.

Porasli su, međutim, i izdaci za neto plate zaposlenih u Opštini koji su lani za šest mjeseci iznosili 850.880 eura, dok je ove godine ta cifra 916.163 eura. Upada u oči podatak da su istovremeno, izdaci Opštine Tivat za poreze i doprinose na zarade sopstvenih radnika u prvom polugodištu 2020. bili višestruko manji nego što su na manji iznos neto plata, ti porezi i doprinosi plaćeni lani. Naime, lani je u prvih šest mjeseci Opština Tivat na neto plate svojih radnika od nepunih 851 hiljadu eura izmirila i ukupno 620.939 eura poreza, prireza i doprinosa, dok je ove godine na isplaćenih preko 916 hiljada eura neto plata opštinara, istovremeno državi plaćeno samo ukupno 344.476 eura poreza, prireza i doprinosa. To dokazuje da su Kusovac i njegov tim prvi put u njenoj novijoj istoriji, doveli Opštinu u poziciju insolvenstnosti, odnosno nemogućnost da pravovremeno i u punom obimu izmiruje svoje poreske obaveze prema državi.

Istovremeno sa neizvršavanjem poreskih obaveza, Opština Tivat je za šest mjesci ove godine potrošila i skoro 45 hiljada eura više novca iz gradske kase nego lani na “ostala lična primanja“ svojih zaposlenih. Da je stanje sa javnim finansijama Tivta loše, pokazuje i podatak da su transferi iz budžeta pojedinicima, organizacijama i nevladinom sektoru za šest mjeseci ove godine bili kumulativno, za 90 hiljada eura manji nego u uporednom periodu lani.

Pritom su transferi institucijama kulture i sporta manji za preko 80 hijada eura nego lani, dok su transferi nevladinim organizacijama iznosili samo nepunu trećinu od iznosa novca koje su one dobile od Opštine za šest mjeseci prošle godine.

Bonus video: