"BRAJOVIĆ DA PODNESE OSTAVKU"

URA: Nije bilo manje partije, a većih štetočina od SD-a

"Predsjednik Skupštine je prije svega pokazao svoj odnos prema pravosudnim organima ove države, zatim njegovu želju da se iskreno bori protiv korupcije i zloupterebe državnih resursa, ali i otišao korak dalje, pa je u stilu člana kriminalne grupe, kao svjedok, navodio sud ka pogrešnom zaključku i svjesno opstruirao ovaj krivični postupak", kazao je Konatar
209 pregleda 11 komentar(a)
Luka Rakčević, Nikola Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Luka Rakčević, Nikola Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 01.02.2018. 11:58h

Ukoliko je predsjedniku SD-a Ivanu Brajoviću ostalo i malo politčkog morala, odgovornosti i dostojanstva on bi sam trebao da podnese neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Skupstine Crne Gore, zbog dvostruke odgovornosti u slučaju "Ramada". Pored toga što je Brajović imenovao okrivljenog Obradovića na poziciju direktora Direkcije za željeznice, šta nosi profesionalnu i moralnu odgovornost, Brajović je dao i lažan iskaz na sudu, u pokušaju opstruiranja sudskog postupka, čime je svjesno počinio krivično djelo, kazao je na konferenciji za novinare potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

On je citirao navode iz presude, koja je na Apelacionom sudu postala pravosnažna, a u kojima piše da je Ivan Brajović "svjesno svjedočio sa ciljem da olakša poziciju okrivljenog Obradovića i pri tome iznio niz neistina, za koje se provedenim dokazima utvrdilo da to jesu". Konatar je ukazao da "u modernoj crnogorskoj političkoj istoriji nije bilo manje partije, a većih štetočina, od Socijaldemokrata".

"Dakle, predsjednik Skupštine je prije svega pokazao svoj odnos prema pravosudnim organima ove države, zatim njegovu želju da se iskreno bori protiv korupcije i zloupterebe državnih resursa, ali i otišao korak dalje, pa je u stilu člana kriminalne grupe, kao svjedok, navodio sud ka pogrešnom zaključku i svjesno opstruirao ovaj krivični postupak", ukazao je Konatar.

Predsjednik podgoričkog odbora Luka Rakčević je kazao da, nakon što je Viši sud donio presudu kojom se potvrđuje da je visoki funkcioner Socijaldemokrata (SD) izvršio krivično djelo "zloupotreba službene dužnosti u produženom trajanju" i nakon što je na Apelacionom sudu navedena presuda postala pravosnažna, ne postoje bilo kakve prepreke da Vlada Crne Gore učini ono šta je trebala uraditi i još prije dvije godine - da smijeni optuženog Nebojšu Obradovića sa pozicije direktora Direkcije za željeznice Crne Gore.

"Zbog toga je URA podnijela zahtjev da Skupština Glavnog grada, u što kraćem roku, razriješi okrivljenog Obradovića i sa pozicije predsjednika Odbora direktora podgoričkog preduzeća "Čistoća". Svako drugačije postupanje značilo bi da čovjek koji je pravosnažno krivično osuđen za korupciju ostane dio Vlade i upravljačkih organa Glavnog grada, da nastavi da rukovodi novcem svih građana, koji je svjesno zloupotrijebio za partijske svrhe", ukazao je Rakčević.

On je podsjetio javnost da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) u slučaju režisera Nikole Vukčevića "rješenja donosila na bazi mašte, ističući da je "mogao" biti u konfliktu interesa, a da u slučaju pravosnažne krivične presude za visoku korupciju u produženom trajanju - odbija da reaguje".

"Uprkos tome što se zaštitnica imovinsko-pravnih odnosa pridružila krivičnom gonjenju Obradović Nebojše i postavila imovinski zahtjev za naknadu štete pričinjene državnom budžetu, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) očigledno čeka zastaru za podnošenje prekršajne prijave protiv Socijaldemokrata (SD), zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer rok za to ističe 02. februara, odnosno 8. februara", ukazao je Rakčević.

On je podsjetio da je, shodno članu 55 Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, ASK dužna da pokrene prekršajni postupak protiv Socijaldemokrata (SD), zbog djela čija sankcija predviđa kaznu u rasponu od 10 do 20 hiljada eura.

"Ukoliko Agencija "zaboravi" da pokrene postupak, to bi samo potvrdilo naše ranije navode da je ona ništa drugo do partijska batina Demokratske partije socijalista (DPS), koja finansira svoj rad od novca svih nas, kako bi šikanirala isključivo neistomišljenike vlasti. To je pokazala i u slučaju Patricije Pobrić, kada je širokim tumačenjem zakonskih normi odbila da zaštiti zviždača koji je hrabro ukazao na vršenje krivičnog djela“, kazao je Rakčević.

Preporučujemo za Vas